Γεμάτη μνημεία, ανεμοστρόβιλους, τυφώνες και... κουνούπια η βάση Ακρωτηρίου

Μια ομάδα αρχαιολόγων από το Πανεπιστήμιο του Λέστερ, της αρχαιολογικής σχολής και της σχολής αρχαίας ιστορίας, με επικεφαλής τον καθηγητή Simon James, πραγματοποίησαν μια ασυνήθιστη αρχαιολογική έρευνα.
 
Ήρθαν στην Κύπρο και μελέτησαν την κατάσταση όλων των αρχαιολογικών χώρων και μνημείων γύρω από την αεροπορική βάση Ακρωτηρίου των Βρετανικών Βάσεων.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Πανεπιστημίου του Λέστερ το γεγονός ότι στο Ακρωτήρι δραστηριοποιείται η βασιλική αεροπορία του Ηνωμένου Βασιλείου, συνέτεινε στο να προστατευθεί το φυσικό καθώς και το ιστορικό περιβάλλον της περιοχής από την εμπορική ανάπτυξη.
 
Στο μεταξύ, στο σχετικό άρθρο του βρετανικού πανεπιστημίου σημειώνεται, πως την ευθύνη διαχείρισης της αρχαιολογίας στην περιοχή, έχει το Ηνωμένο Βασίλειο σε συνεννόηση και συνεργασία με την Κυπριακή Δημοκρατία.
 
Γίνεται επίσης εκτενής αναφορά στη μοναδικότητα της περιοχής, «εκεί θα συναντήσεις αρχαία μνημεία, τυφώνες, ανεμοστρόβιλους και κουνούπια».
Και φυσικά όταν αναφέρεται σε ανεμοστρόβιλους και τυφώνες, δεν αναφέρεται στα καιρικά φαινόμενα, αλλά στα πολεμικά αεροσκάφη της βρετανικής βασιλικής αεροπορίας, τα γνωστά μας tornado kai typhoon.
 
Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους ο μόνος διαθέσιμος μήνας για να γίνουν οι έρευνες και οι ανασκαφές ήταν ο Ιανουάριος και αυτό αποδείχθηκε ιδιαίτερα δύσκολο. Η ομάδα του πανεπιστημίου ρίχθηκε στις έρευνες για ερειπωμένα κτίρια, αρχαία λατομεία, τάφους, την περίοδο που τα φίδια στην περιοχή είναι αδρανή, κάτι που περίμεναν να συμβεί και με τα κουνούπια που ακμάζουν στην περιοχή (σ.σ. και τελικά δεν έγινε) και την ίδια ώρα αποδείχθηκε ο πιο βροχερός χειμώνας των τελευταίων ετών.
 
Πάνω από δύο εβδομάδες, η ομάδα, οπλισμένη με κάμερες, σημειωματάρια και κιτ GPS, εξέτασε και τεκμηρίωσε περισσότερα από εκατό μνημεία, τοποθεσίες και σημεία εντοπισμού.
Από τους απότομους βράχους του Αετόκρεμνου μέχρι τις εκκλησίες των βυζαντινών χρόνων της περιοχής και των αρχαίων τάφων με θέα τη θάλασσα, οι ερευνητές διαπίστωσαν πως το Ακρωτήρι αποτελεί ένα μοναδικό, παρθένο, συναρπαστικό τοπίο όπου αν αφήσεις τα κουνούπια κατά μέρος, αποτελεί ένα ευχάριστο περιβάλλον για να κάνεις αρχαιολογία.
 
Μάλιστα οι αρχαιολόγοι τονίζουν πως αυτό γίνεται ακόμα πιο ευχάριστο λόγο της βοήθειας και της συνεργασίας με τα μέλη της βασιλικής αεροπορίας και της τοπικής κοινότητας.
Σημειώνεται πως πέραν της ιδιαίτερης αρχαιολογικής αξίας της περιοχής, σήμερα στο Ακρωτήρι ζουν πάνω από 300 διαφορετικά είδη πουλιών, ενώ έχουν καταγραφεί στην περιοχή πάνω από 800 διαφορετικά είδη φυτών μεταξύ των οποίων πολύ εντυπωσιακές ορχιδέες.
 
Στις παραλίες του Ακρωτηρίου γεννούν τα αυγά τους οι χελώνες καρέτα – καρέτα. Υπάρχει επίσης ένα είδος σαλιγκαριού που μόνο στην περιοχή και πουθενά αλλού στην Κύπρο ή στον κόσμο εντοπίζεται.
 

Δειτε Επισης

Αυξήθηκαν κατά 2,5% οι λογαριασμοί της ΑΗΚ-Δύο περιπτώσεις παρανομίας με φωτοβολταϊκά
Εκστρατεία ελέγχου και ενημέρωσης για ασφάλιση φορτίου οχημάτων από Αρχή Λιμένων
Πνίγεται στη σκόνη η Κύπρος-Οι συστάσεις των αρμοδίων στο κοινό
Συννεφιασμένος ο καιρός, στους 28 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία
Το ΕΕΕ στα θύματα βίας δεν είναι βάρος για το κράτος, είναι αφαίρεση δύναμης από τους θύτες
Φωλιές ανθρωποπουλιών για καταπολέμηση τρωκτικών δίνει το Υπ. Γεωργίας
Ανάγκη βελτίωσης νομοθεσίας για Nέο Σύστημα Διορισίμων-Αναμένεται συνάντηση ΟΛΤΕΚ με ΥΠΑΝ
Απεργούν οι μηχανολόγοι και ηλεκτρολόγοι-Ζητούν αυξήσεις μισθών, ωφελήματα και Συλλογική Σύμβαση
Με περικοπές σε ενοίκια και φοιτητικά επιδόματα ο προϋπολογισμός ΤΕΠΑΚ-Αρχίζει έλεγχο το ΥΠΑΝ
Μιχαηλίδου: Χρέος να αγωνιστούμε για την απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας μας