Παρακαταθήκη Γιώργου Παμπορίδη η έγκριση της φαρμακευτικής κάνναβης

Ανακούφιση σε εκατοντάδες ασθενείς, αλλά και ορίζοντες για έρευνα και καινοτομία στην Κύπρο, έρχεται να δώσει η ψήφιση της νομοθεσίας για την φαρμακευτική κάνναβη από την Ολομέλεια της Βουλής.   
 
Συγκεκριμένα, κατά τη σημερινή της συνεδρία, η Ολομέλεια της Βουλής υπερψήφισε το νομοσχέδιο που προωθήθηκε από την Κυβέρνηση, το οποίο επιτρέπει τη ρύθμιση με Κανονισμούς, της εισαγωγής στην Κυπριακή Δημοκρατία σπόρων κάνναβης και φυτών κάνναβης, όπως επίσης και την επιβολή τελών αδειοδότησης και διοικητικών κυρώσεων, για περιπτώσεις παραβίασης των προνοιών και κανονισμών που θα εκδοθούν.
 
Παράλληλα, ψηφίστηκε νομοθεσία, η οποία θα ρυθμίζει την εισαγωγή, την καλλιέργεια, την παραγωγή, αλλά και την εξαγωγή φαρμακευτικής κάνναβης.
 
Στη νομοθεσία προνοείται επίσης η χρήση της για τη διεξαγωγή επιστημονικής έρευνας για ιατρικούς σκοπούς, η προετοιμασία γαληνικών σκευασμάτων από τα φαρμακεία, η ιατρική χρήση ή η παραγωγή φαρμακευτικών προϊόντων και η διαδικασία δωρεάν παροχής φαρμακευτικής κάνναβης στους δικαιούχους πάσχοντες ασθενείς.
 
Η νομοθεσία εγκρίθηκε με 34 ψήφους υπέρ και 18 εναντίον.
 
Η σημερινή εξέλιξη πιστώνεται σε εξαιρετικά μεγάλο βαθμό στον τέως υπουργό Υγείας Γιώργο Παμπορίδη, ο οποίος πρωτοστάτησε και υπήρξε υπέρμαχος της νομοθετικής κατοχύρωσης της χρήσης φαρμακευτικής κάνναβης στην Κύπρο. 

 

Βήμα προόδου χαρακτήρισε εξάλλου τη σημερινή ψήφιση του Νόμου για τη χρήση της ιατρικής κανναβης στη χώρα μας, ο γενετιστής Σταύρος Μαλάς. 

 

«Αποτελεί βήμα προόδου η σημερινή ψήφιση του Νόμου για τη χρήση της ιατρικής Κανναβης στη χώρα μας. Διανείγονται κ προοπτικές για δημιουργία ερευνητικών υποδομών για μελέτες που να στοχεύουν στην ανακάλυψη νέων χρήσεων των συστατικών της Κάνναβης», έγραψε σε ανάρτησή του στο twitter ο κ. Μαλάς.
 
Υπουργείο Υγείας:Ικανοποίηση για την ψήφιση του νομοσχεδίου για ιατρική κάνναβη
 
Την ικανοποίηση του για την ψήφιση από την Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων του νομοσχεδίου που αφορά στη νομοθετική ρύθμιση για την καλλιέργεια και την παραγωγή φαρμακευτικής κάνναβης, εκφράζει, σε ανακοίνωση του, το Υπουργείο Υγείας.
 
«Με ικανοποίηση ενημερωθήκαμε για την ψήφιση από την Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων του νομοσχεδίου που αφορά στη νομοθετική ρύθμιση για την καλλιέργεια και την παραγωγή φαρμακευτικής κάνναβης. Η υλοποίηση του νομοσχεδίου θα ρυθμίσει τη χορήγηση της φαρμακευτικής κάνναβης σε ασθενείς συμπολίτες μας που την έχουν ανάγκη. Παράλληλα, θα ενισχύσει τους τομείς της έρευνας και της καινοτομίας στη χώρα», σημειώνει.
 
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, το Υπουργείο Υγείας θα προχωρήσει στην υλοποίηση των προνοιών του νόμου για την αδειοδότηση για καλλιέργεια φαρμακευτικής κάνναβης που αναμένεται να θέσει την Κύπρο στον περιφερειακό και παγκόσμιο χάρτη της επιστημονικής έρευνας, ενώ παράλληλα θα ενισχύσει την φαρμακοβιομηχανία της χώρας, προσελκύοντας σημαντικές ξένες επενδύσεις με νέες θέσεις εργασίας.

Δειτε Επισης

Στο νοσοκομείο κυνηγός μετά από δάγκωμα φίνας
Πολλές αναφορές για κυβερνητική διαφθορά στην Κύπρο καταγράφηκαν σε έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ
Συγκάλεσε Εθνικό Συμβούλιο ο Πρόεδρος-Ενημερώνει αρχηγούς κομμάτων για τις εξελίξεις στο Κυπριακό
Δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να ανήκει σε μετανάστη το πτώμα-«Υπάρχει υπόνοια ότι πρόκειται για γυναίκα»
Οι ένοπλες δυνάμεις της Ονδούρας προχώρησαν στην κατάσχεση άνω των 2,8 τόνων κοκαΐνης (pics)
Συνελήφθησαν σωφρονιστικοί υπάλληλοι στην Ιταλία για επιθέσεις σε βάρος ανηλίκων εγκλείστων
Στους 33 βαθμούς η θερμοκρασία-Μέχρι και την Παρασκευή η σκόνη στην ατμόσφαιρα
Πτώμα σε αποσύνθεση εντοπίστηκε σε βραχώδη περιοχή στη Σωτήρα
Παγιδευμένος στη διογκούμενη θεσμική κρίση ο Πρόεδρος-O αντίκτυπος και το ντόμινο από τη πιθανή προσφυγή
Ενώπιον της Βουλής πρόταση νόμου για ποινές σε ακτιβιστές που κυνηγούν τους... κυνηγούς