Χάσικος: Ας ψάξουν τους προηγούμενους υπουργούς για τo ΧΥΤΥ

Αιχμές εναντίον μελών προηγούμενων κυβερνήσεων ότι κώφευαν στις αναφορές περί ύποπτης διαχείρισης των ΧΥΤΥ Κόσιης άφησε ο Υπουργός Εσωτερικών, Σωκράτης Χάσικος.
 
Σε δηλώσεις του, μετά το πέρας της σύσκεψης στη Νομική Υπηρεσία για το θέμα, ο κ. Χάσικος τόνισε πως η κυβέρνηση από το 2013 διέταξε ανεξάρτητη έρευνα, η οποία κατέδειξε το ενδεχόμενο διάπραξης ποινικών αδικημάτων για την υπόθεση του ΧΥΤΥ Κόσιης.  «Το στείλαμε στη Νομική και την Ελεγκτική Υπηρεσία, όπως δυστυχώς δεν βρέθηκε κάτι μεμπτό και γι αυτό μπήκαμε στη διαδικασία διαπραγμάτευσης με την ίδια εταιρεία», πρόσθεσε.
 
Προσχωρώντας ένα βήμα πιο πέρα, ο υπουργός σημείωσε ότι τον ενοχλεί να ακούει ότι το κράτος κώφευε. «Πριν από εμένα δεν υπήρχαν άλλοι υπουργοί;», διερωτήθηκε.  «Από το 2006 υπήρχε η σύμβαση. Τότε ναι κώφευαν όλοι. Εμείς από το 2013 είχαμε πόρισμα, να ψάξουν τους προηγούμενους, όλα αυτά δεν είναι δικά μας θέματα. Άλλοι τα έκαναν και πρέπει να πάμε πίσω μερικά χρόνια», δήλωσε με νόημα.
 
Τέλος με τη Helector
Αναφερόμενος στο περιεχόμενο της σημερινής σύσκεψης, ο κ. Χάσικος τόνισε ότι δεν αφορούσε τις ανακρίσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη για διαλεύκανση της υπόθεσης.  
Πρόσθεσε ότι επί τάπητος τέθηκε το τι μέλλει γενέσθαι σε ότι αφορά τη συνεργασία με την Helector, καθώς το κράτος βρισκόταν ένα βήμα πριν την υπογραφή ανανέωσης του συμβολαίου με την εταιρεία για τρία χρόνια. Όπως εξήγησε, βάσει της συμφωνίας, 80 χιλιάδες τόνοι σκοπουδιών θα διοχετεύονταν στην Κόσιη από τον Κοτσιάτη.
 
«Μετά από αυτές τις εξελίξεις, σταματούν όλα», πρόσθεσε ο υπουργός, τονίζοντας πως δεν υπάρχει περίπτωση να υπογραφεί το συμβόλαιο.  Ωστόσο, ο Γενικός Εισαγγελέας  πρέπει να γνωματεύσει από δω και στο εξής για το κατά πόσον η κυβέρνηση έχει το δικαίωμα να μην προχωρήσει τη συνεργασία με τη Helector και εάν όχι αν πρέπει να προκηρυχθούν νέες προσφορές ή αν μπορεί το κράτος να αναλάβει τη διαχείριση, όπως συνέβη στην Πάφο.
 
Πάντως, ο κ. Χάσικος σημείωσε ότι δεν υπάρχει  πιθανότητα το θέμα των  σκουπιδιών να μην τύχει διαχείρισης με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο, μέχρι να αποφασιστούν τα επόμενα βήματα.
Σημείωσε, επίσης, ότι το κόστος το οποίο καλούνται να πληρώσουν οι καταναλωτές για τη διαχείριση των σκουπιδιών, θα ξεκινήσει σιγά σιγά να κατεβαίνει προς τα κάτω.
 
Απέχει των καθηκόντων του ο Λουρουτζιάτης
Ερωτηθείς για την επιστολή που απέστειλε στον Δήμαρχο Λάρνακας, Ανδρέα Λουρουτζιάτη προκειμένου να απέχει την καθηκόντων του, ο Σωκράτης Χάσικος σημείωσε ότι έπραξε όπως και στην περίπτωση του Σάββα Βέργα. «Δεν μπορείς να είσαι κρατούμενος σε υπό διερεύνηση υπόθεση και από την άλλη να λαμβάνεις αποφάσεις για την τοπική αυτοδιοίκηση  και τη διαχείριση των σκουπιδιών», τόνισε.
Σημειώνεται ότι μετά την επιστολή Χάσικου, δήμαρχος Λάρνακας, Ανδρέας Λουρουτζιάτης, ο οποίος τελεί υπό κράτηση για την υπόθεση, αποφάσισε να απέχει των καθηκόντων του μέχρι την ολοκλήρωση του ανακριτικού και ερευνητικού έργου.
 
Σε διαθεσιμότητα οι τρεις λειτουργοί του ΥΠΕΣ
Σε μια άλλη εξέλιξη,  μετά το πράσινο φως της ΕΔΥ, ο υπουργός Εσωτερικών προχώρησε και έθεσε σήμερα υπό διαθεσιμότητα τους τρείς εμπλεκόμενους λειτουργούς του υπουργείου του, οι οποίοι φέρονται να εμπλέκονται στο σκάνδαλο.  Σε διαθεσιμότητα έχει τεθεί εξάλλου, ένας ακόμα λειτουργός, ο οποίος είναι υπάλληλος αορίστου χρόνου.  Το καθεστώς διαθεσιμότητας ισχύει μέχρι τη διαλεύκανση της υπόθεσης.
 
Όλα ανοιχτά για τον Κοκότση
Πληροφορίες θέλουν τη νομική υπηρεσία να εξετάζει το ενδεχόμενο ο Γιάννης Κοκότσης να χρησιμοποιηθεί ως βασικός μάρτυρας κατηγορίας για την υπόθεση. Το θέμα δεν τέθηκε στη σημερινή σύσκεψη, ενώ σύμφωνα με πηγή από την αστυνομία, για να ληφθεί τέτοια απόφαση πρέπει να προχωρήσει περαιτέρω το ανακριτικό έργο. Επομένως, δεν αποκλείεται να έχουμε τέτοια εξέλιξη τις επόμενες ημέρες.
 
Ενισχύεται η ανακριτική ομάδα της αστυνομίας
Στο μεταξύ, με την ενίσχυση των μελών της ανακριτικής ομάδας συνεχίζεται η διερεύνηση της υπόθεσης, σύμφωνα με τον Εκπρόσωπο Τύπου του Αρχηγείου Αστυνομίας Ανδρέα Αγγελίδη.
 
Ο κ. Αγγελίδης δήλωσε πως οι έρευνες και οι ανακρίσεις συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς, προσθέτοντας πως παράλληλα έχει ενισχυθεί η ανακριτική ομάδα έτσι ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί καλύτερα στις έρευνες που γίνονται για το ΧΥΤΑ Πάφου  και ΧΥΤΥ Κόσης.
 
Πρόσθεσε πως όσον αφορά τα τρία πρόσωπα, για τα οποία εκκρεμούν τα εντάλματα σύλληψης, προχωρεί η διαδικασία για την έκδοση ευρωπαϊκών ενταλμάτων σύλληψης.
 
Οι καταθέσεις της Αστυνομίας συνεχίζονται και στις τέσσερις επαρχίες Λευκωσίας, Λάρνακας, Λεμεσού και Πάφου ενώ αναμένεται να διερευνηθούν όλα όσα αναφέρονται στις καταθέσεις και θα αξιολογηθούν τα τεκμήρια που έχουν εντοπιστεί μέχρι στιγμής. Επιπρόσθετα αναμένεται να ανακριθούν αρκετά πρόσωπα για την πιο πάνω υπόθεση που αφορούν υπαλλήλους της εταιρείας Helector, από υπαλλήλους του ΧΥΤΑ Πάφου, και ΧΥΤΑ Κόσης, από τα ΔΣ της Λάρνακας όσο και της Πάφου.
 
Υπενθυμίζεται ότι την Κυριακή, μετά από μια επτάωρη διαδικασία, το Επαρχιακό Δικαστήριο Πάφου εξέδωσε διάταγμα κράτησης οκτώ ημερών εναντίον των οκτώ υπόπτων, στις υποθέσεις, που αφορούν το ΧΥΤΑ Πάφου και το ΧΥΤΥ Κόσιης.
 
Πρόκειται για τον οικονομικό Διευθυντή του Δήμου Πάφου, που τελεί σε διαθεσιμότητα, Δημήτρη Πατσαλίδη, το Δήμαρχο Λάρνακας, Ανδρέα Λουρουτζιάτη, τον Μιχάλη Πάντη, που είναι το πρόσωπο, το οποίο επιβλέπει τις εργασίες στο ΧΥΤΥ Κόσιης, τους λειτουργούς του Υπουργείου Εσωτερικών, Αντώνη Κουρουζίδη, Στέλιο Παπαδόπουλο και Χρηστάκη Πέτρου, που απαρτίζουν την Επιτροπή Προσφορών, καθώς και τον πρώην λειτουργό του Υπουργείου Εσωτερικών, Γιώργο Κουλαππή και τον υιό του Νίκο Κουλαππή, ο οποίος είναι γιατρός.
 
  
 
 
 

Δειτε Επισης

Εγκρίθηκε από τη Βουλή σχέδιο ψηφίσματος για δικαίωμα στο καθαρό περιβάλλον
Πράσινο Βουλής για νέες κατηγορίες δανείων από τον Κεντρικό Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών
Εγκρίθηκαν τροποποιητικοί νόμοι για ρυθμίσεις στην καταβολή διαφόρων επιδομάτων
Ψηφίστηκε πρόταση νόμου για δημοσίευση έκθεσης ελέγχων αγοράς από Υπ. Ενέργειας
Πέρασαν από την Ολομέλεια οι νέοι κανονισμοί των Δημοτικών-Ικανοποίηση ΥΠΑΝ, όσα αλλάζουν
Πράσινο Βουλής για χρονική παράταση χρηματοδότησης ελλειμμάτων ΟΚΥπΥ
Θλίψη Υφ. Πολιτισμού για τον θάνατο του Πέτρου Στυλιανού
Θετική η Επ. Υγείας για επέκταση κρατικής χορηγίας ΟΚΥπΥ
Υπεψηφίστηκε ομόφωνα ο προϋπολογισμός του ΤΕΠΑΚ-Δυσφορία Βουλής για καθυστέρηση
Δέσμευση Βουλής για εξεύρεση βιώσιμων πολιτικών για καλύτερες συνθήκες εργασίας