Γ. Δημοσθένους: Πρόκληση για τα πανεπιστήμια μας τα «πανεπιστήμια» στα κατεχόμενα

Αντιμέτωπα με προκλήσεις και σε σχέση με τα παράνομα πανεπιστήμια στα κατεχόμενα, αλλά και σε σχέση με τη δική τους πορεία, είναι τα κυπριακά πανεπιστήμια, δηλώνει ο Πρόεδρος της Συνόδου των Πρυτάνεων των Πανεπιστημίων της Κύπρου και Πρύτανης του Πανεπιστημίου Frederick, Γιώργος Δημοσθένους, σε συνέντευξή του στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων.
 
Τα «πανεπιστήμια» που λειτουργούν στα κατεχόμενα είναι «μη αναγνωρισμένα και δεν έχουν αξιολογηθεί από τις αρμόδιες αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας ενώ εάν υπάρχουν Κύπριοι πολίτες και δη Ελληνοκύπριοι οι οποίοι συμμετέχουν στην όποια διαδικασία αυτών των ‘πανεπιστημίων’ το θεωρώ παράνομο, ανήθικο και μεμπτό», δηλώνει ο κ. Δημοσθένους ερωτηθείς από το ΚΥΠΕ, κατά πόσον το ζήτημα αυτό απασχολεί τη Σύνοδο.
 
Ο κ. Δημοσθένους -μέχρι τον Ιούνιο Πρόεδρος της Συνόδου των Πρυτάνεων των Πανεπιστημίων της Κύπρου- για τη δραστηριότητα των «πανεπιστημίων» στα κατεχόμενα, είπε ότι από τα στοιχεία που κατέχει από τις 100 και πλέον χιλιάδες των φοιτητών, οι περίπου 30 χιλιάδες «είναι εκτός Τουρκίας και όχι Τουρκοκύπριοι».
 
Για τα εκπαιδευτήρια που λειτουργούν στα κατεχόμενα ο κ. Δημοσθένους είπε : «Είμαι απόλυτος και κάθετος. Μιλούμε για μη αναγνωρισμένα πανεπιστήμια, για πανεπιστήμια τα οποία δεν έχουν αξιολογηθεί και δεν έχουν πιστοποιηθεί από τις αρμόδιες αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας, άρα μιλούμε για πανεπιστήμια σε εισαγωγικά και τέλος».
 
Κληθείς να σχολιάσει αναρτήσεις σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης σύμφωνα με τις οποίες ακαδημαϊκοί από τις ελεύθερες περιοχές συμμετέχουν σε δραστηριότητες  «πανεπιστημίων» στα κατεχόμενα, ο Πρύτανης σημείωσε ότι «εάν υπάρχουν Κύπριοι πολίτες, πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας και δη Ελληνοκύπριοι οι οποίοι συμμετέχουν στην όποια διαδικασία εντός αυτών των σε εισαγωγικά πανεπιστημίων, το θεωρώ παράνομο, ανήθικο και μεμπτό».
 
Πρόσθεσε ότι εάν περιέλθει εις γνώσιν ή στην αντίληψή του ότι εξόφθαλμα συμβαίνει κάτι τέτοιο θα θέσει το θέμα στην επόμενη Σύνοδο των Πρυτάνεων και εκεί σε προσωπικό επίπεδο «θα είμαι απόλυτος και κάθετος και νομίζω από εκεί και πέρα το θέμα θα πρέπει να το χειριστεί η πολιτεία μέσα από τα θεσμικά όργανα, το Υπουργείο Παιδείας, το Υπουργείο Εξωτερικών και όποιος άλλος φορέας πρέπει να παρέμβει σε αυτή την περίπτωση».

 

Δειτε Επισης

Δίωρη στάση εργασίας από τους χαμηλόμισθους της ΙΣΟΤΗΤΑΣ-Φωνές για στασιμότητα στην ανέλιξη
Δεν υποχωρεί η σκόνη, παραμένει η θερμή αέρια μάζα-Στους 26 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία
Ακούει εισηγήσεις και καθορίζει τα επόμενα βήματα για την κοινωνική ένταξη μεταναστών ο ΥΠΕΣ
Διφορούμενες οι αντιδράσεις για τα μέτρα-Φόβοι για νέα φυγή στα κατεχόμενα για καύσιμα
Υπουργός Υγείας: Προσδοκία στήριξης από διεθνή κοινότητα για λύση στο Κυπριακό
Kατάργηση φορολόγησης εισοδήματος στο φιλοδώρημα υπαλλήλων με σύμβαση στη Δημόσια Υπηρεσία
Ενέκρινε τον προϋπολογισμό της Αρχής Ψηφιακής Ασφάλειας η Ολομέλεια
Ανησυχία Βουλευτών για μείωση του αποθεματικού του Ταμείου ΑΠΕ και ΕΞΕ
Αναμένει υλοποίηση έργων και προειδοποιεί η Συντ. Γονέων Σχολείων του Ύψωνα
Ξεδίπλωσε το πλάνο του για τα πρόστιμα ο Βαφεάδης-Στο τραπέζι η μείωση κατά 50% του εξώδικου υπό προϋποθέσεις