Κατέθεσαν περίγραμμα για τις εξετάσεις τετραμήνων και περιμένουν τις θέσεις του Υπουργείου

Περίγραμμα κοινής πρότασης όπως αυτή μπορεί να διαμορφωθεί βασισμένη στις εισηγήσεις της πλειονότητας των εμπλεκόμενων φορέων για τις εξετάσεις ανά τετράμηνο κατέθεσαν σήμερα ενώπιον της Επιτροπής για το Ενιαίο Σύστημα Αξιολόγησης του μαθητή, οι οργανωμένοι γονείς.

Το πλαίσιο αυτό, διαμορφώθηκε μέσα από τις συνεχείς επαφές που είχαν οι εκπαιδευτικοί φορείς κατά το προηγούμενο διάστημα και φαίνεται πως πολλοί είναι αυτοί που το είδαν με θετικό μάτι και δεν αποκλείεται να αποτελέσει βάση για τη διαμόρφωση του τρόπου διεξαγωγής της προφορικής και γραπτής αξιολόγησης του μαθητή.

Αυτό που αναμένεται κατά το επόμενο διάστημα, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε μετά το τέλος της συνάντησης ο πρόεδρος της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης, Κυριάκος Νικηφόρου, είναι η Επιτροπή να καταθέσει αντιπρόταση στο σχετικό περίγραμμα.

«Σήμερα έχουμε καταθέσει την πρόταση της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Μέσης Εκπαίδευσης όπως αυτή είχε περάσει από το διοικητικό συμβούλιο αλλά και ένα περίγραμμα πρότασης το οποίο θεωρούμε πως μπορεί να αποτελέσει τη βάση για όλους τους φορείς για να βρούμε μια κοινή συνισταμένη για την επίλυση των διαφορών οι οποίες υπάρχουν. Θεωρούμε ότι υπάρχουν πάρα πολλές συγκλίσεις σ΄όλα τα σημεία και μπορούμε να προχωρήσουμε μέσα από αυτό το πλαίσιο, στην επίλυση», είπε ο κ. Νικηφόρου.

Πρόσθεσε μάλιστα, πως συγκλίσεις δεν υπάρχουν μόνο με την ΟΕΛΜΕΚ και την ΠΣΕΜ αλλά και με την ΟΛΤΕΚ και διαμήνυσε πως γνώμονας όλων θα πρέπει είναι το συμφέρον των μαθητών και σύντομα να επέλθει λύση.

«Όπως έχω καταλάβει από τη συζήτηση μας, τόσο οι μαθητές όσο και οι εκπαιδευτικοί, τουλάχιστον από την πλευρά της ΟΕΛΜΕΚ, έχουν δει σε γενικές γραμμές το πλαίσιο το οποίο έχουμε καταθέσει θετικά. Όμως και με την ΟΛΤΕΚ υπάρχουν πολλά κοινά σημεία ενώ, μπορώ να πω πως η βασική μας διαφορά είναι η ύλη. Θα πρέπει όλοι να βάλουμε στο νου μας ότι πρέπει να δούμε το κοινό συμφέρον των μαθητών, να δούμε πως προχωρούμε για να βοηθήσουμε τα παιδιά μας και αν ο γνώμονας μας είναι αυτός μπορούμε σύντομα να βρούμε λύση», σημείωσε ο κ. Νικηφόρου.

Τέλος, ο πρόεδρος των οργανωμένων γονιών είπε πως, «Η Επιτροπή αυτή τη στιγμή θα πρέπει να συνοψίσει όλα όσα συζητήθηκαν, να κάνει τη δική της αντιπρόταση και νομίζω με εκείνη την αντιπρόταση θα εργαστούμε όλοι με σκοπό να δούμε ποια θα είναι η τελική μορφή για την Αξιολόγηση του μαθητή».

Δείτε πιο κάτω το περίγραμμα:

Κατάθεσε πρόταση η ΠΣΕΜ αλλά…
Την πρότασή τους, την οποία έδωσαν προ καιρού στη δημοσιότητα, κατάθεσαν ενώπιον της Επιτροπής και οι μαθητές ,παρόλα αυτά όμως σε δηλώσεις τους ανέφεραν πως βλέπουν με θετικό μάτι το περίγραμμα της πρότασης που κατατέθηκε από τους οργανωμένους γονείς.

Συγκεκριμένα, σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της Παγκύπριας Συντονιστικής Ένωσης Μαθητών (ΠΣΕΜ),Παναγιώτης Γεωργίου ανέφερε: «Καταθέσαμε σήμερα την πρόταση μας και τις εισηγήσεις μας στην Επιτροπή για τα τετράμηνα. Παρόλα αυτά, σήμερα με την παρουσίαση της πρότασης της Συνομοσπονδίας Γονέων, τη βλέπουμε πως υπάρχουν πολλά θετικά σημεία σ΄αυτή και είμαστε σύμφωνοι σε πολύ μεγάλο βαθμό. Έχουμε κάποιες βασικές ανησυχίες τις οποίες θα πρέπει να δούμε πως επιλύνονται. Όμως, βλέπουμε πως μπορούν να υπάρξουν συγκλίσεις. Πρέπει να είμαστε όλοι συναινετικοί, έτσι ώστε να βρεθεί μια λύση για το καλό των μαθητών και της Παιδείας μας».

Σημείωσε εξάλλου πως, «Αυτό το διάστημα έγινε ένας πολύ εποικοδομητικός διάλογος που πιστεύουμε αυτός είναι και ο λόγος που προέκυψε το πλαίσιο το οποίο έχουν καταθέσει σήμερα οι γονείς. Εμείς λέμε και πάλι πως έχουμε καταθέσει την πρότασή μας, όμως είμαστε έτοιμοι να τραβήξουμε πίσω εφόσον βλέπουμε την πρόταση γονιών πολύ θετικά».

Σε ερώτηση ποιες είναι οι ανησυχίες που έχουν οι μαθητές, ο κ. Γεωργίου είπε πως αυτά είναι «το κατά πόσον τα διαγωνίσματα  θα ετοιμάζονται κεντρικά ή ανά σχολική μονάδα και θεωρούμε πως πρέπει να δοθεί περιθώριο και να μην εφαρμοστεί από την επόμενη σχολική χρονιά η διεξαγωγή των εξετάσεων. Όμως το κύριο μας αίτημα είναι όπως απαλειφθεί ο όρος εξετάσεις ανά τετράμηνα και τις υπόλοιπες μας ανησυχίες θα τις συζητήσουμε με τους υπόλοιπους εκπαιδευτικούς εταίρους και ελπίζουμε πως θα βρεθούν συγκλίσεις και να διαμορφωθεί ένα αξιοπρεπές Σχέδιο Αξιολόγησης το οποίο δεν θα εμπεριέχει σε καμία περίπτωση τις εξετάσεις ανά τετράμηνα και ότι παραπλήσιο με αυτές».

Ανησυχία για τα ανοικτά σχολεία κατά την εξέταση εξέφρασε η Παιδοβουλή
Την ανησυχία της για τον αν θα πρέπει να είναι ανοικτές οι σχολικές μονάδες κατά τη διάρκεια της γραπτής αξιολόγησης του μαθητή παρά τις συγκλίσεις, εξέφρασε για άλλη μια φορά η Παιδοβουλή.

Σε δηλώσεις του ο Μιχάλης Τσαγγαρίδης, μέλος της Παιδοβουλής, ανέφερε πως «Η Παιδοβουλή σήμερα κατέθεσε το δικό της πλαίσιο εισηγήσεων σχετικά με το Ενιαίο σχέδιο Αξιολόγησης. Θεωρούμε πως στο μεσοδιάστημα που διαμεσολάβησε μεταξύ της προηγούμενης συνάντησης και της σημερινής υπήρξαν όντως κάποιες εποικοδομητικές επαφές και φάνηκαν συγκλίσεις σε πάρα πολλά σημεία και με τους υπόλοιπους εκπαιδευτικούς εταίρους υπάρχουν όμως και σημεία στα οποία υπάρχουν διαφορές».

«Συγκεκριμένα», συνέχισε ο κ. Τσαγγαρίδης, «ως Παιδοβουλή, όσον αφορά την παύση της διδασκαλίας κατά τη διεξαγωγή της γραπτής αξιολόγησης πιστεύουμε πως πρέπει να μπαίνει σε παύση αλλά επίσης, το σχολείο να λειτουργεί κανονικά ώστε ο μαθητής να μπορεί να επισκεφθεί τον διδάσκοντα, ώστε να υποβάλει κάποια ερωτήματα που μπορεί να προκύψουν κατά τη μελέτη του στο σπίτι. Θεωρούμε πως με το να έχουμε τη διδασκαλία σε συνέχεια ενώ θα καλούνται οι μαθητές να παρακαθίσουν στη γραπτή αξιολόγηση προκύπτουν όχι μόνο οργανωτικά προβλήματα αλλά και διάφορες δυσχερείς που δεν θα βοηθήσουν τον μαθητή να αποδώσει στον μέγιστο βαθμό».

Δειτε Επισης

Τις πανευρωπαϊκές κάρτες αναπηρίας και στάθμευσης ενέκρινε το ΕΚ
Άρον-άρον στην Ολομέλεια ο προϋπολογισμός του ΤΕΠΑΚ-«Παράνομα οι πληρωμές Μαρτίου»
Ανάθεση βελτίωσης οδού Τσερίου ύψους €9,8 εκ. από Δήμο Στροβόλου
Την Πολιτιστική Πρωτεύουσα Ευρώπης 2023 διεκδικεί ο νέος Δήμος Κουρίου
Αποφυγή κυκλοφορίας σε ανοικτούς χώρους λόγω σκόνης συνιστoύν οι αρμόδιοι
Αίτηση από τέταρτη εταιρεία στα κατεχόμενα για χαλλούμι ΠΟΠ
Σύσκεψη για την «επιτροπή ακίνητης περιουσίας» υπό τον Τατάρ στα κατεχόμενα
Άναψε το πράσινο φως το Υπουργικό για παράταση στη χρηματοδότηση ελλειμμάτων του ΟΚΥπΥ
Καταβάλλονται αρχές Μαϊου αποζημιώσεις σε αγρότες που υπέστησαν ζημιές
Έρευνα του Υπουργείου Παιδείας για διασύνδεση ανώτερης εκπαίδευσης με αγορά εργασίας