Άλλα τους τάζουν και άλλα βρίσκουν φοιτητές στα κατεχόμενα-Δάνεια και πορνεία αποκαλύπτει το BBC

Συγκλονιστικά είναι τα όσα καταγράφει σε σημερινό του δημοσίευμα το BBC, σχετικά με τις συνθήκες κάτω από τις οποίες ζουν φοιτητές τρίτων χωρών στα κατεχόμενα.
 
Σύμφωνα με το δημοσίευμα και σε δηλώσεις που προέβη στο Βρετανικό δίκτυο μία 20χρονη φοιτήτρια από τη Νιγηρία περιγράφει πως είναι μία από τους 120 χιλιάδες φοιτητές που ζουν και φοιτούν στα κατεχόμενα, ενώ όπως λέει, εγκατέλειψε το σύζυγο και τα δύο παιδιά της τα τελευταία δύο χρόνια.
 
«Κούφιες» υποσχέσεις
 
Το ρεπορτάζ αναφέρεται επίσης πως τα χρόνια πολιτικής και οικονομικής απομόνωσης των κατεχομένων δημιουργούν επιπτώσεις, όμως μια αναπτυσσόμενη βιομηχανία στην τριτοβάθμια εκπαίδευση έχει οδηγήσει τους σπουδαστές από αναπτυσσόμενες χώρες στα κατεχόμενα ελέω φτηνών διδάκτρων, καλών παραλιών και ευκαιριών για εργασία στην Ευρώπη.
 
Όπως εξηγείται επίσης, πριν από το 2011 υπήρχαν μόνο έξι πανεπιστήμια στο ψευδοκράτος και μέχρι το τέλος του 2019 ο αριθμός αυτός αναμένεται να ξεπεράσει τα τριάντα.
 
Όσον αφορά την 20χρονη, φέρεται να έφθασε στα κατεχόμενα μετά από επικοινωνία που είχε με έναν νιγηριανό φίλο του συζύγου της, που εργάζεται ως εκπρόσωπος πανεπιστημίων στα κατεχόμενα, και ο οποίος της ανέφερε ότι θα μπορούσε να σπουδάσει εκεί με μόλις 1.300 ευρώ ετησίως, αλλά και να βρει δουλειά για να βοηθήσει την οικογένειά  της.
Παρόλα αυτά όταν έφτασε στα κατεχόμενα, η μικρή αποταμίευση που είχε, η οποία πίστευε ότι έφθανε για πληρώνει το ποσό των διδάκτρων της, κάλυπτε, δυστυχώς μόνο την πρώτη δόση.
 
Όπως εξηγεί το BBC,  πλέον χρειάζεται να βγάζει περίπου 1.000 δολάρια το μήνα για να καλύψει όλες τις δαπάνες της, συμπεριλαμβανομένων των διδάκτρων, αλλά μπορεί να εργοδοτηθεί σε  χαμηλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας, όπως για παράδειγμα ως καθαρίστρια και μαγείρισσα και φυσικά να εργάζεται για πολλές ώρες επτά μέρες την εβδομάδα.
 
Δάνεια καρχαρίες και πορνεία
 
Όπως στην περίπτωση της Lovli υπάρχουν και άλλοι φοιτητές, κυρίως από την Αφρική και την Ασία οι οποίοι βρίσκονται σε τρομακτικά δυσμενή κατάσταση.
 
Στο ρεπορτάζ φιλοξενούνται επίσης δηλώσεις από ένα πάστορα από την  Ζιμπάμπουε, ο οποίος δήλωσε πως πολλοί από τους μαθητές πέφτουν θύματα των καρχαριών των δανείων. Όταν πλησιάσει ο χρόνος αποπληρωμής, τα πράγματα «μπορούν να γίνουν άσχημα ... και η “αστυνομία” λέει ότι δεν μπορεί να επέμβει», είπε.
 
Εξάλλου ορισμένες γυναίκες φοιτήτριες του έχουν πει, όπως λέει, ότι έχουν αναγκαστεί να αποπληρώσουν τα χρέη τους «με σεξουαλικές χάρες».
 
«Υπήρχαν απειλές, φωνές, λεκτική κακομεταχείριση. Νομίζω ότι περίμεναν να φύγω, αλλά κατά κάποιο τρόπο έμεινα στη θέση μου και στη συνέχεια μπήκα μέσα και έβγαλα έξω το κορίτσι», ανέφερε ο Πάστορας.
 
 
Εγκλωβισμένοι στο ψευδοκράτος
 
Αρκετοί φοιτητές παραμένουν όπως λέει, εγκλωβισμένοι στο ψευδοκράτος και ο μόνος τρόπος με τον οποίο μπορούν να έρθουν και να φύγουν από τα κατεχόμενα είναι με αεροπλάνο μέσω Τουρκίας, ενώ παράλληλα τους απαγορεύεται να διασχίζουν τη πράσινη γραμμή για να μεταβούν στις ελεύθερες περιοχές.
 
Επίσης επειδή το ψευδοκράτος δεν αναγνωρίζεται διεθνώς το πτυχίο από τα κατεχόμενα όχι μόνο πρέπει να είναι διαπιστευμένα από τον τοπικό φορέα αδειοδότησης «Yodak», αλλά και από τις τουρκικές αρχές, για να τύχει οποιασδήποτε παγκόσμιας αποδοχής.
Υπάρχουν επιπρόσθετα πολλά «πανεπιστήμια» τα οποία δεν έχουν τις κατάλληλες άδειες παραμονής για φοιτητές. 
 

Δειτε Επισης

Συστηματικές αδυναμίες και παραλείψεις στη διαχείριση Natura εντοπίζει η Ελεγκτική Υπηρεσία
Εγκαινιάστηκε ο αρχαιολογικός χώρος της Πύλης Πάφου στη Λευκωσία
Στην οικοδομική βιομηχανία τα περισσότερα εργατικά ατυχήματα
Βήμα προς την ενίσχυση του κράτους δικαίου η σύσταση Φορέα Καταπολέμησης της Απάτης
Πέντε υποτροφίες σε Κύπριους για σπουδές ανακοίνωσε η Πρεσβεία Μαρόκου
Προς μείωση το φαινόμενο σκόνης τις επόμενες ημέρες
Σε βελτιστοποίηση δρομολογίων ασθενοφόρων με τεχνητή νοημοσύνη στοχεύει έργο του ΤΕΠΑΚ
Πάνω από μέσο όρο ΕΕ η απασχόληση στην Κύπρο-Τρίτη σε υπερειδίκευση εργαζομένων
Ζητά επαναφορά των κριτηρίων του 2012 για τους χαμηλοσυνταξιούχους η ΕΚΥΣΥ
Στο 8% το ποσοστό αδήλωτης εργασίας με κόστος δέκα εκ.-Αποφασίστηκε σειρά μέτρων από την Κυβέρνηση