Κυριακή 21 Ιουλ, 2019 | Επικοινωνία
trans gif

Εξανεμίζει και την τελευταία ελπίδα για γεφύρωση των διαφορών για το ΓΕΣΥ ο ΠΙΣ

  12/02/2019 14:16
Εξανεμίζει και την τελευταία ελπίδα για γεφύρωση των διαφορών για το ΓΕΣΥ ο ΠΙΣ

Εξανεμίζει και την τελευταία ελπίδα για γεφύρωση των διαφορών για το ΓΕΣΥ ο ΠΙΣ

  12/02/2019 14:16
Κάθε γέφυρα και κάθε προσπάθεια για γεφύρωση των διαφορών που τον χωρίζουν με τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας και το Υπουργείο Υγείας, τινάζει στον αέρα ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος.
 
Σε ανακοίνωση οκτώ σημείων που εξέδωσε σήμερα, ο ΠΙΣ υποστηρίζει μεταξύ άλλων ότι «η ανεπίσημη προσπάθεια να αποτυπωθούν οι θέσεις και αναφορές στα θέματα που συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια των διαφόρων συναντήσεων συμπεριλαμβανομένης και αυτής υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, σε ουδεμία περίπτωση αποτελεί επίσημο έγγραφο με χαρακτήρα μνημονίου συναντίληψης ή / και συμφωνίας μεταξύ ΠΙΣ, ΟΑΥ και Υπουργείου Υγείας, όπως επικοινωνιακά προβλήθηκε, και ως εκ τούτου απορρίπτεται».
 
Ο ΠΙΣ κάνει λόγο για δόλιους μηχανισμούς, που στόχο έχουν να προκαλέσουν διχασμό ή αποδόμηση της ενότητας της ιατρικής κοινότητας.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έπιασε πάτο η ηγεσία του ΠΙΣ-Ισχυρισμοί λίβελλοι κατά του υπουργού Υγείας
 
Διαβάστε πιο κάτω αυτούσια την ανακοίνωση του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου:
 
Σχετικά με πρόσφατα δημοσιεύματα που αναφέρονται σε «Μνημόνιο Συναντίληψης» μεταξύ του Υπουργείου Υγείας, του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) και του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), ο ΠΙΣ κατηγορηματικά αναφέρει τα κάτωθι: 
 
1. Καμία πρωτοβουλία δεν έχει αναληφθεί από οποιοδήποτε μέλος του ΠΙΣ, με περιεχόμενο που διαφοροποιεί τις πάγιες θέσεις του ΠΙΣ για το ΓΕΣΥ. Δημοσιεύματα που αναφέρουν κάτι τέτοιο είναι εντελώς ανυπόστατα.
 
2. Οι θέσεις του ΠΙΣ για το ΓΕΣΥ είναι δημόσιες, τεκμηριωμένες και σταθερές. Συνοψίζονται δε στην απόφαση της Γενικής του Συνέλευσης και στις επιμέρους κοινές θέσεις των Επιστημονικών Εταιρειών όπως αποτυπώθηκαν στον διάλογο με το Υπουργείο Υγείας και τον ΟΑΥ.
 
3. Κανένα έγγραφο με νέες θέσεις του Υπουργείου Υγείας δεν έχει επίσημα αποσταλεί στον ΠΙΣ. Εάν και όταν κάτι τέτοιο επίσημα προκύψει, ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος θα συγκαλέσει τα θεσμικά του όργανα, όπως παγίως πράττει, θα συζητήσει το θέμα και με τις επιστημονικές εταιρείες και με υπευθυνότητα θα τοποθετηθεί.
 
4. Ο ΠΙΣ θα επιστρέψει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης μόνο εάν υπάρχει ειλικρινής βούληση της αρμόδιας αρχής για συζήτηση επί συνόλου των αιτημάτων της Γενικής του Συνέλευσης.
 
5. Ο ΠΙΣ παραμένει προσηλωμένος στην παροχή υπηρεσιών υγείας με ποιότητα και ασφάλεια για κάθε ασθενή και σε μια ριζική μεταρρύθμιση που θα διατηρήσει τα υψηλά επίπεδα υγείας που με κόπο τόσο χρόνια έχουμε κατακτήσει. Διαβεβαιώνουμε ότι δεν θα συναινέσουμε ποτέ στην υποβάθμιση των υπηρεσιών και συνθηκών υγείας για τους ασθενείς και της αξιοπρέπειας των ιατρών μελών μας.
 
6. Δεν θα επιτρέψουμε σε οποιονδήποτε που με δόλιους μηχανισμούς, προσπαθεί να προκαλέσει διχασμό ή αποδόμηση της ενότητας της ιατρικής κοινότητας.
 
7. Η ανεπίσημη προσπάθεια να αποτυπωθούν οι θέσεις και αναφορές στα θέματα που συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια των διαφόρων συναντήσεων συμπεριλαμβανομένης και αυτής υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, σε ουδεμία περίπτωση αποτελεί επίσημο έγγραφο με χαρακτήρα μνημονίου συναντίληψης ή / και συμφωνίας μεταξύ ΠΙΣ, ΟΑΥ και Υπουργείου Υγείας, όπως επικοινωνιακά προβλήθηκε, και ως εκ τούτου απορρίπτεται.
 
8. Ο ΠΙΣ και η ευρύτερη επιστημονική κοινότητα θα συμμετάσχουν στο διάλογο και διαπραγμάτευση στα θέματα της μεταρρύθμισης του τομέα της υγείας, μόνο εάν προκύψουν οι αναγκαίες νομοθετικές ρυθμίσεις του προτεινόμενου σχεδίου υγείας, καθώς μόνο μέσα από αυτές μπορεί να καταστεί βιώσιμο, λειτουργικό και υλοποιήσιμο ακόμα και μέσα στα χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί.
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας