Μετά το sold out, νέες παρτίδες αντιικών για τη γρίπη Α στα φαρμακεία

Ο φόβος φέρνει κόλαση, λέει η γνωστή λαϊκή ρήση, όπως ακριβώς ισχύει αυτή την εποχή με την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Κύπρο με την γρίπη Α μετά και τον θάνατο του 34χρονου στη Λάρνακα, ο οποίος απεβίωσε ενώ ήταν υγιής και δεν ανήκε στις ομάδες υψηλού κινδύνου.
 
Λόγω και του πανικού που προκλήθηκε, ο κόσμος επιχειρεί με φάρμακα και εμβόλια να προλάβει τα χειρότερα, γι’ αυτό πολλοί πολίτες σπεύδουν άρον-άρον στα φαρμακεία για να εξασφαλίσουν αντιικά φάρμακα, αλλά και εμβόλια.

Ωστόσο, μετά τις ελλείψεις που παρουσιάστηκαν στα εμβόλια, η ιδιωτική αγορά φαρμάκων είχε ξεμείνει και από αντιικά.
 
Ήρθε νέα παρτίδα
Μιλώντας στον REPORTER, η πρόεδρος του Παγκύπριου Φαρμακευτικού Συλλόγου Ελένη Πιέρα Ισέγιεκ, ανέφερε ότι την Δευτέρα το πρωί ενημερώθηκαν από τον Αντιπρόσωπο ότι έχει διατεθεί στα ιδιωτικά φαρμακεία μικρή ποσότητα αντιικών φαρμάκων, ενώ εντός των προσεχών ημερών, θα παραληφθεί και καινούργια ποσότητα.
 
Η κ. Πιέρα έκανε λόγο για υπερκατανάλωση αντιικών φαρμάκων, ακόμη και σε περιπτώσεις που δεν υπάρχει λόγος, κάτι που απέδωσε στην έξαρση συμπτωμάτων της γρίπης Α, σε σύγκριση με άλλα χρόνια, και στον πανικό που προκλήθηκε ανάμεσα στον κόσμο.
 
«Φέτος η ζήτηση είναι περισσότερη απ' όσο αναμενόταν και πιθανόν είναι και αχρείαστη, διότι δεν είναι όλα τα περιστατικά που αντιμετωπίζονται με το αντιικό ταμιφλού. Αντιικά φάρμακα δεν χορηγούνται σε όλους τους ασθενείς με γρίπη Α, αλλά εκεί και όπου κρίνεται πιο σοβαρό ένα περιστατικό», είπε η κ. Πιέρα.
 
Ερωτηθείσα αν τα αντιικά δίδονται στον κόσμο μόνο με ιατρική συνταγή, η κ. Πιέρα είπε πως αυτό είναι απαραίτητο, διότι ο γιατρός θα κρίνει πρωτίστως αν πρόκειται για ένα κοινό κρυολόγημα ή για γρίπη Α, και ακολούθως πόσο σοβαρό είναι το περιστατικό για να χορηγηθεί το αντιικό φάρμακο.
 
Δικαίωμα αγοράς εμβολίων
από τα κρατικά νοσηλευτήρια
Σε σχέση με την έλλειψη που παρατηρείται στα ιδιωτικά φαρμακεία εμβολίων της γρίπης Α, η πρόεδρος του Παγκύπριου Φαρμακευτικού Συλλόγου, είπε πως με την παραλαβή της νέας ποσότητας από το υπουργείο Υγείας των πέντε χιλιάδων εμβολίων, οι ιδιώτες φαρμακοποιοί μπορούν να αποταθούν στα δημόσια νοσηλευτήρια και να εξασφαλίσουν τις ποσότητες που ενδεχομένως να χρειάζονται.
 
Περαιτέρω, είπε, και ο ίδιος ο ασθενής μπορεί να αποταθεί στον δημόσιο τομέα για αγορά εμβολίου της γρίπης Α.
 
Στα 27 ευρώ τα αντιικά
και στα επτά τα εμβόλια
Καθόλου φτηνά δεν είναι τα αντιικά φάρμακα που χορηγούνται για την γρίπη Α. Η τιμή τους ανά συσκευασία ανέρχεται στα 27 ευρώ και περιέχει δέκα κάψουλες.
 
Όπως είπε η κ. Πιέρα, «η συνταγογράφηση αφορά σε δύο κάψουλες ημερησίως για περίοδο πέντε ημερών για θεραπεία εντός των πρώτων 48 ωρών, ενώ αν πρόκειται για κάποιον με βεβαρημένη υγεία που ενδεχομένως να ήρθε σε επαφή με ασθενή της γρίπης Α, τότε χορηγείται ένα χάπι ημερησίως για δέκα ημέρες για σκοπούς πρόληψης».
 
Σ’ ό,τι αφορά στο εμβόλιο για την γρίπη Α, η τιμή του δεν ανεβαίνει καν στα επτά ευρώ, καθώς πωλείται συγκεκριμένα στα έξι ευρώ και 88 σεντ.
 
Ενημέρωση και επιμόρφωση
Η κ. Πιερα έκανε ιδιαίτερα αναφορά στο θέμα της ενημέρωσης των πολιτών και στο γεγονός ότι οι ευπαθείς ομάδες θα έπρεπε να είχαν εμβολιαστεί εγκαίρως και όχι να τρέχουν την υστάτη.
 
Υπάρχει, πρόσθεσε, η δυνατότητα με τη σωστή επιμόρφωση των φαρμακοποιών της γειτονιάς, να μπορούν να εμβολιάζουν τις ομάδες υψηλού κινδύνου την ώρα που πρέπει για να μην δημιουργείται και ο πανικός που είδαμε αυτό το διάστημα.
 
Τέλος της εβδομάδας
έρχονται τα εμβόλια
Μετά την εξαγγελία του υπουργού Υγείας Κωνσταντίνου Ιωάννου την περασμένη εβδομάδα ότι εξασφαλίσαμε άλλες πέντε χιλιάδες εμβόλια για τη γρίπη Α, η συντονίστρια της Μονάδας Επιδημιολογικής Επιτήρησης και Ελέγχου Λοιμωδών Νοσημάτων του Υπουργείου Υγείας, Μαρία Κολιού, ανέφερε ότι μέχρι το τέλος αυτή της εβδομάδας θα παραδοθούν στις Ιατρικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας τα πέντε χιλιάδες αντιγριπικά εμβόλια, τα οποία έχουν παραγγελθεί.

Όπως είπε η κ. Κολιού, υπάρχουν μικρές ποσότητες ως απόθεμα, οι οποίες είναι διαθέσιμες για ομάδες, που το έχουν απόλυτα ανάγκη, για να συμπληρώσει ότι το «μικρό απόθεμα», που διατίθεται είναι γύρω στα 400 με 500 εμβόλια.

Δειτε Επισης

Πίστωση χρόνου από δασκάλους σε ΥΠΑΝ για τους αντικαταστάτες-Υπό παρακολούθηση η Μιχαηλίδου
Απεβίωσε ο αγωνιστής της ΕΟΚΑ Κυριάκος Νικολέττης
Αναβιώνουν τα έθιμα την Κυριακή της ελιάς στα χωριά της Πάφου
Crash test για το ΥΠΑΝ οι τελικές εξετάσεις-Κρίνεται το νέο σύστημα αξιολόγησης των μαθητών
Σταθεροποιήθηκαν στα ύψη οι τιμές των καυσίμων-Χωρίς «παρενέργειες» οι εξελίξεις στην Μέση Ανατολή
Αυξημένη η σκόνη στην ατμόσφαιρα-Αναμένονται βροχές και καταιγίδες
Αναχώρησε από Κύπρο πλοίο του Βρετανικού Ναυτικού-Συνδράμει στην παροχή βοήθειας στη Γάζα
Παραμένει η σκόνη στην ατμόσφαιρα-Στους 32 βαθμούς η θερμοκρασία
Στο περίμενε ακόμη οι εκπαιδευτικοί των ΚΙΕ για τη στελέχωση-Εξελίξεις την ερχόμενη εβδομάδα
Εγκατάσταση ανελκυστήρων σε 115 πολυκατοικίες, απέμειναν άλλες 253-Το αναλυτικό πλάνο του ΥΠΕΣ