Πέντε χιλιάδες εμβόλια, με δικαίωμα ανανέωσης για άλλες πέντε

Δεν υπάρχει έλλειψη εμβολίων στον δημόσιο τομέα επανέλαβε σήμερα ο υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου, ο οποίος επισήμανε ότι έγινε σωστός προγραμματισμός και παραγγέλθηκαν πενήντα χιλιάδες εμβόλια, αριθμός αυξημένος σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια.
 
Αφού επισήμανε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν αποθέματα, ο Κωνσταντίνος Ιωάννου ανακοίνωσε ότι, «έχουν ήδη παραγγελθεί άλλες πέντε χιλιάδες και αν και εφόσον επιπρόσθετα άλλες πέντε χιλιάδες».
 
Ερωτηθείς πόσα είναι τα αποθέματα αυτή τη στιγμή, ο υπουργός Υγείας είπε πως είναι γύρω στα χίλια στον δημόσιο τομέα, προσθέτοντας ότι «αναμένουμε από την ερχόμενη εβδομάδα πέντε χιλιάδες με δικαίωμα ανανέωσης για άλλες πέντε χιλιάδες».
 
Ξεκαθάρισε ακόμη, ότι δεν χρειάστηκε τελικά η μεσολάβηση των πρεσβειών, καθώς «ο ανάδοχος ενώ αρχικά είπε ότι δεν υπάρχει ενδεχόμενο να προμηθεύσει επιπλέον, τελικά με ενημέρωση χθες, μας είπαν ότι αρχές της επόμενης εβδομάδας θα παραδοθούν οι πέντε χιλιάδες.
 
Σημείωσε ταυτόχρονα ότι εκείνο που συνίσταται είναι ο εμβολιασμός των ευπαθών ομάδων και όχι του γενικού πληθυσμού, παραπέμποντας και στα τρία δελτία που εκδόθηκαν μόνο την παρούσα εβδομάδα, σε σχέση με τα μέτρα προφύλαξης που πρέπει να λαμβάνει ο κόσμος και δόθηκαν κατευθυντήριες οδηγίες προς τα δημόσια και ιδιωτικά νοσηλευτήρια που πρέπει να ακολουθούν για τον ορθό χειρισμό αυτών των περιπτώσεων.
 
Ερωτηθείς για τα φάρμακα που λαμβάνουν οι ασθενείς που νοσούν από γρίπη Α, ο υπουργός Υγείας επισήμανε πως δεν έχει διαπιστωθεί ούτε και αναφερθεί οτιδήποτε για ελλείψεις.
 
Αχρείαστος πανικός με συνέπειες
Αχρείαστος, τόνισε ο Υπουργός Υγείας, πως είναι ο πανικός που δημιουργείται από κάποια ΜΜΕ στον κόσμο σε σχέση με την έξαρση της γρίπης Α .
 
Αυτό, επισήμανε, έχει αρνητικές συνέπειες στην ποιότητα παροχής υπηρεσιών που μπορεί να προσφέρουν τόσο τα ιδιωτικά όσο και τα δημόσια νοσηλευτήρια.
 
Σύμφωνα με τον κ. Ιωάννου, «δημιουργείται αχρείαστος πανικός σε κάποιες περιπτώσεις, με αποτέλεσμα να κατακλύζονται οι Πρώτες Βοήθειες από κόσμο, γεγονός που δεν επιτρέπει στους λειτουργούς υγείας να κάνουν τη δουλειά τους, όπως θα μπορούσαν να την κάνουν υπό κανονικές συνθήκες».
 
Ο κ. Ιωάννου αναφέρθηκε σε συγκεκριμένο σημερινό δημοσίευμα ιστοσελίδας, στο οποίο προβαλλόταν ο ισχυρισμός ότι ασθενής πήγε με συμπτώματα γρίπης Α στο Νοσοκομείο Λάρνακας και δεν αντιμετωπίσθηκε όπως προβλέπεται.
 
Ο υπουργός Υγείας τόνισε πως ο ίδιος επικοινώνησε και ενημερώθηκε από το Νοσοκομείο Λάρνακας, και δεν ισχύουν τα όσα δημοσιεύονται. «Άρα το να δημοσιεύουμε πληροφορίες χωρίς να τις διασταυρώνουμε και να ζητάμε και τη θέση της άλλης πλευράς, στη συγκεκριμένη περίπτωση το νοσηλευτήριο, αυτό είναι κακή δημοσιογραφία, δημιουργεί αχρείαστο πανικό στον κόσμο και αύριο θα έχουμε περισσότερα προβλήματα στις Πρώτες Βοήθειες, διότι με την αχρείαστη προσέλευση του κόσμου, δημιουργούνται αλυσιδωτά προβλήματα», υπογράμμισε.
 
Ο κ. Ιωάννου, τόνισε πως ο ίδιος κατανοεί τις ανησυχίες του κόσμου και δεν κρίνει το γιατί πάει. « Είναι το πώς του δημιουργούμε αυτές τις εντυπώσεις», επισήμανε.
 
Δεν είναι σωστό αλλά είναι καθημερινό φαινόμενο
Ο υπουργός Υγείας ρωτήθηκε για τις παρεμβάσεις αρχηγών κομμάτων και βουλευτών για τη νοσηλεία ασθενών, κάτι που τόνισε πως δεν είναι σωστό μεν, ωστόσο είναι καθημερινό φαινόμενο.
 
Είναι αχρείαστο κάτι τέτοιο, υπέδειξε ο υπουργός, καθώς κάποιος ασθενής μπορεί να πάρει τη σειρά σε βάρος κάποιου άλλου. «Όλοι οι ασθενείς είναι ίσοι και πρέπει να αντιμετωπίζονται ανάλογα με την κρισιμότητα της ασθένειάς του και όχι αν έχουν μέσον ή όχι. Με το να παίρνουμε τηλέφωνα και να βάζουμε κάποιο σε σειρά έναντι κάποιων άλλων, αδικούμε ασθενείς».
 
Έξαρση και όχι επιδημία
Ο Κωνσταντίνος Ιωάννου έσπευσε να ξεκαθαρίσει στον κόσμο ότι υπάρχει μεν έξαρση της γρίπης Α, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να γίνει λόγος για επιδημία.
 
«Όποιος θέλει κάνει δηλώσεις. Έχει χαρακτηριστεί σαν επιδημία και ότι αρνούμαστε να το παραδεχθούμε», είπε ο υπουργός Υγείας και πρόσθεσε, «λυπούμαι να παρατηρήσω αλλά έχουμε Μονάδα Επιδημιολογική Επιτήρησης στο Υπουργείο και βάση διεθνών παραμέτρων, μπορεί να χαρακτηριστεί κάτι σαν επιδημία. Με τις παραμέτρους και τα περιστατικά που υπάρχουν δεν μπορεί να χαρακτηριστεί σαν επιδημία. Και όμως κάποιοι βγαίνουν και λένε τα δικά τους».
 
Όπως είπε ο κ. Ιωάννου, όλα αυτά συντείνουν στο να αποπροσανατολίσουν και να ενσπείρουν πανικό στον κόσμο, επισημαίνοντας ότι με τα θέματα της υγείας οφείλουμε να είμαστε δυο και τρεις φορές πιο προσεκτικοί και όχι να κάνουμε πολιτική σε βάρος των ασθενών.
 
Αναφέρθηκε επίσης στα μέτρα που έχουν ληφθεί επιπλέον, στο πλαίσιο του σχεδίου δράσης που υλοποιείται για αντιμετώπιση της γρίπης Α στα δημόσια νοσηλευτήρια, καθώς και στις κατευθυντήριες οδηγίες προς τους λειτουργούς υγείας.
 

Δειτε Επισης

Στους 30 βαθμούς η θερμοκρασία-Παραμένει η σκόνη στην ατμόσφαιρα
Αναμένουν να δουν στην πράξη την εργοδότηση αλλοδαπών οι επιχειρήσεις-«Μύθος» για φθηνή λύση
Τι προνοεί το Σύνταγμα για παύση κρατικού αξιωματούχου και η απόφαση Τρύφωνος που θα βρεθεί στο επίκεντρο
Μια προεκλογική εκστρατεία που δεν είναι σαν τις άλλες μπαίνει στην τελική ευθεία
Ένα βήμα πριν το «record» στα σχολεία υψηλού κινδύνου-Σε επαγρύπνηση οι φρουροί για τις λαμπρατζιές
Στόλτενμπεργκ: Δεν είναι πολύ αργά για να κερδίσει η Ουκρανία τον πόλεμο
Παρασκηνιακές συνεννοήσεις Ισραήλ-Τουρκίας για τουρκικό ανθρωπιστικό στολίσκο στη Γάζα
BINTEO: Τύπος πήγε σε πλυντήριο αυτοκινήτων το Cybertruck της Tesla και το μετάνιωσε
Μέσα από χίλια μύρια κύματα ψηφίστηκε ο νόμος που επιτρέπει την ταυτοποίηση χρηστών καρτοκινητών
Εγκρίθηκε από τη Βουλή σχέδιο ψηφίσματος για δικαίωμα στο καθαρό περιβάλλον