Φώναξαν για τα τετράμηνα οι μαθητές, πρόταξαν τα αιτήματά τους οι φοιτητές

Μαθητές και φοιτητές αψήφησαν το κρύο και τη βροχή και μαζεύτηκαν το πρωί έξω από το Υπουργείο Παιδείας, σε μια μαζική κινητοποίηση διαμαρτυρήθηκαν ώστε να διεκδικήσουν τα σημαντικά ζητήματα που απασχολούν τις δύο κοινότητες.

Με συνθήματα όπως «Δεν θα περάσει» και «Φτάνει πια η κορόιδα δώστε λεφτά για την παιδεία» και με επίδοση υπομνημάτων μαθητές και φοιτητές ένωσαν τις φωνές τους υπερασπιζόμενοι τα αιτήματά τους.
Οι μαθητές
Κύριο αίτημα των μαθητών είναι η μη εφαρμογή του θεσμού των εξετάσεων ανά τετράμηνα, με τρόπο με τον οποίο έχει αποφασισθεί από το Υπουργείο Παιδείας, την ίδια στιγμή που μαζί με τους  εμπλεκόμενους φορείς βρίσκονται σε διαβουλεύσεις ώστε να διαμορφωθεί μια κοινή πρόταση.

Σε ψήφισμα που επέδωσαν σε λειτουργό του Υπουργείου Παιδείας, η Παγκύπρια Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών (ΠΣΕΜ), εκφράζει την έντονη διαφωνία της με την προσπάθεια του υπουργού Παιδείας να επιβάλει στους μαθητές τις εξετάσεις ανά τετράμηνο, ενώ ζητούν όπως λάβει σοβαρά υπόψη τις απόψεις των μαθητών και να καταθέσει τροποποιητικό νομοσχέδιο στη Βουλή το οποίο θα ακυρώνει τις εξετάσεις ανά τετράμηνο.
 
Πέραν του πιο πάνω, οι μαθητές εξέφρασαν τη διαφωνία τους για τη μείωση του αριθμού των απουσιών, την κατάργηση των αδικαιολόγητων και τη διαφωνία τους για τις αυστηρές τιμωρίες που δέχονται για την εμφάνισή τους.

Καλούν ωστόσο το Υπουργείο, να προχωρήσει σε βελτιωτικά έργα, να προβεί σ΄όλες τις ενέργειες για να προμηθεύονται έγκαιρα τα βιβλία, να σταματήσει τις σκέψεις για την εισαγωγή καμερών, παιδονόμων και υψηλών περιφράξεων και τέλος καλεί το Υπουργείο να προβεί σε ενέργειες ούτως ώστε να επαναφερθεί ο θεσμός της δωρεάν μεταφοράς των μαθητών με τις δημόσιες συγκοινωνίες.

Οι φοιτητές
Από την πλευρά τους οι φοιτητές, που δεν έμειναν ικανοποιημένοι από την χθεσινή συνάντησή τους με τον υπουργό Παιδείας, ζήτησαν όπως διασφαλιστούν όλα τα αιτήματά τους και σε υπόμνημα που κατέθεσαν προτείνουν προς τον κ. Κώστα Χαμπιαούρη, τα εξής:

*Την άμεση μείωση των διδάκτρων των Ιδιωτικών Πανεπιστημίων σε όλα τα προγράμματα σπουδών, με την επαναφορά στα αρχικά δίδακτρα της πρώτης  λειτουργίας τους.

*Την παραχώρηση από τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, δωρεάν υλικών των μαθημάτων και βιβλίων που χρειάζονται για την παρακολούθηση των μαθημάτων τους οι φοιτητές.

*Καταδικάζουν τις νέες αποκοπές από το κονδύλι της φοιτητικής μέριμνας ύψους 2 εκ. ευρώ για το 2019, ειδικά όταν οι τελικές δαπάνες για το 2018 αναμένεται να ξεπεράσουν τους προϋπολογισμούς του 2019. Επίσης καταδικάζει τον νόμο που διέπει πλέον από το 2016, τη φοιτητική χορηγία και το φοιτητικό πακέτο.

*Αλλαγή του συστήματος αξιολόγησης.

*Να διατεθούν όλο το ποσό του φοιτητικού πακέτου για να ενισχυθούν περισσότεροι φοιτητές.

*Την αναγωγή της εκτίμησης της ακίνητης ιδιοκτησίας στο 1,5 εκ από 1,2 εκ. Αν ο αιτητής στο παρών στάδιο πληρεί τα εισοδηματικά κριτήρια, αλλά η ακίνητή του ιδιοκτησία ξεπερνά το 1,2 εκ, δεν υπερβαίνει όμως το 1,5εκ, δύναται να είναι δικαιούχος.
 
*Προτείνουν όπως τα 59000 ευρώ να αφορούν 1 εξαρτώμενο τέκνο και το μέγιστο όριο να αυξάνεται κατά €10.000 για κάθε πρόσθετο τέκνο (με βάση την αίτηση της φοιτητικής χορηγίας για το ακαδημαϊκό έτος 2012/2013).

*Το φοιτητικό πακέτο και η φοιτητική χορηγία με βάση το ετήσιο ακαθάριστο οικογενειακό εισόδημα, είτε αναγωγή του υπάρχων ορίου έως το 65.000.

*Να καθορίζεται από το νόμο η μοριοδότηση για τους δικαιούχους του φοιτητικού πακέτου, καθώς και ποια βοηθήματα θα μπορούν να διεκδικήσουν, όπως συμβαίνει και με τα ποσά της φοιτητικής χορηγίας.

* Ζητούν την άμεση μείωση των ενοικίων τουλάχιστον για τους φοιτητές. Καλεί την κυβέρνηση για ουσιαστικά μέτρα αντιμετώπισης του ζητήματος, είτε μέσω μείωσης των ενοικίων είτε μέσω οικονομικής στήριξης των φοιτητών.

*Ζητούν την αύξηση του επιδόματος ενοικίου.

*Ζητούν την παροχή φορολογικών διευκολύνσεων και εξαιρέσεων στους ενοικιαστές που παρέχουν στέγαση σε φοιτητές, βλέπε μοντέλο Αγγλικών προδιαγραφών.

*Ζητούν την αύξηση του επιδόματος ενοικίου στους πρόσφυγες φοιτητές και επαναφορά του κριτηρίου μοριοδότησης στις εστίες για πρόσφυγες, όπου έχει αφαιρεθεί.

*Καταδικάζουν τη μέχρι σήμερα στάση του Παν. Κύπρου, που οδηγεί στην περαιτέρω καθυστέρηση της ΄Β φάσης εστιών μέχρι την ολοκλήρωση άλλων αναπτυξιακών έργων του πανεπιστημίου, ειδικά σε τέτοιες δύσκολες οικονομικές συνθήκες και σε μια περίοδο ραγδαίας αύξησης των ενοικίων.

*Ζητούν όπως όπως οι δικαιούχοι για τη φοιτητική χορηγία να επανέλθουν και οι ν+1, καθώς επίσης να ενταχθούν στους δικαιούχους και οι φοιτητές που παρακολουθούν προγράμματα εκμάθησης γλώσσας.

*Ζητούν τη διασφάλιση ότι όλοι οι φοιτητές που τελικά θα φοιτήσουν 5 χρόνια και όχι 4 εξαιτίας της πανεπιστημιοποίησης στην Ελλάδα θα δικαιούνται να λάβουν φοιτητική χορηγία και πακέτο και στα 5 χρόνια των σπουδών τους.

*Απαιτούν αύξηση των κρατικών κονδυλίων για την έρευνα και την καινοτομία κ.λ.π.

Ο υπουργός Παιδείας
Ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Χαμπιαούρης, εξέφρασε για άλλη μια φορά τη λύπη του για την απόφαση των μαθητών και των φοιτητών να κατέλθουν σε κινητοποίηση.

Σε ανάρτησή του στο twitter, ανέφερε πως «η σημερινή κινητοποίηση δεν εξυπηρετεί και δεν υποβοηθά το διάλογο που βρίσκεται σε εξέλιξη. Στόχος του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού παραμένει η διαφύλαξη των συμφερόντων των μαθητών και φοιτητών μας».



Στο πλευρό των μαθητών και των φοιτητών ΟΕΛΜΕΚ και ΠΟΕΔ
Την στήριξή τους προς το φοιτητικό και μαθητικό κίνημα, εξέφρασαν δια ανακοινώσεών τους καθηγητές και δάσκαλοι.
 
Σε ανακοίνωσή της η ΟΕΛΜΕΚ , καλεί το Υπουργείο Παιδείας να αφουγκραστεί, τα αιτιολογημένα αιτήματά των μαθητών και των φοιτητών.
 
Όσον αφορά την ΠΣΕΜ, η οργάνωση των καθηγητών αναφέρει στην ανακοίνωσή της πως «στηρίζει το αίτημα της ΠΣΕΜ και του μαθητικού Κινήματος για κατάργηση των προωθούμενων από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού διπλών εξεταστικών περιόδων, με ό,τι αυτές συνεπάγονται για το Δημόσιο Σχολείο, τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς».
Από την άλλη η ΠΟΕΔ, εκφράζει «τον πλήρη σεβασμό , τη στήριξη και τη συμπαράστασή της στις αποφάσεις των συλλογικών σωμάτων των μαθητών και των φοιτητών για δυναμική διεκδίκηση της διασφάλισης του σωστού και δημοκρατικού διαλόγου στα θέματα που τους αφορούν άμεσα και που επηρεάζουν την καθημερινότητά τους και το μέλλον τους».

Σε ανακοίνωσή της, η ΠΟΕΔ αναφέρει ότι το αίτημα της Π.Ο.Φ.Ε.Ν. για αύξηση του κονδυλίου της Κρατικής Φοιτητικής Μέριμνας θα πρέπει να μελετηθεί σοβαρά και να προωθηθεί. Την ίδια ώρα, καλεί το Υπουργείο Παιδείας να σεβαστεί και να αφουγκραστεί στο πλαίσιο του ειλικρινούς και δημοκρατικού διαλόγου τις απόψεις, τις εισηγήσεις και τους προβληματισμούς της Π.Σ.Ε.Μ. στο κρίσιμο θέμα της Αξιολόγησης του Μαθητή και ιδιαίτερα των εξετάσεων των τετραμήνων.

Οι μονομερείς και ετσιθελικές αποφάσεις που αγνοούν τις θέσεις των εμπλεκόμενων φορέων θα πρέπει να αποφευχθούν, σημειώνει, προσθέτοντας ότι στον ευαίσθητο χώρο της Δημόσιας Εκπαίδευσης οι αλλαγές ή/και καινοτομίες πρέπει να είναι τόσο αποτέλεσμα σφαιρικής και εις βάθος μελέτης όσο και συναίνεσης.

Δειτε Επισης

Πέντε υποτροφίες σε Κύπριους για σπουδές ανακοίνωσε η Πρεσβεία Μαρόκου
Προς μείωση το φαινόμενο σκόνης τις επόμενες ημέρες
Σε βελτιστοποίηση δρομολογίων ασθενοφόρων με τεχνητή νοημοσύνη στοχεύει έργο του ΤΕΠΑΚ
Ζητά επαναφορά των κριτηρίων του 2012 για τους χαμηλοσυνταξιούχους η ΕΚΥΣΥ
Στο 8% το ποσοστό αδήλωτης εργασίας με κόστος δέκα εκ.-Αποφασίστηκε σειρά μέτρων από την Κυβέρνηση
«Τιμούμε αυτούς που έμειναν στις επάλξεις και θυσιάστηκαν για να περισώσουν την εθνική αξιοπρέπεια»
Πάνω από μισό εκατομμύριο τα συμψηφισμένα έσοδα της Κυπριακής Δημοκρατίας
Δρ Παπαγρηγορίου: Εξατομικευμένες θεραπείες για Κύπριους θα φέρει το Cyprome
Επανεξέταση απόφασης ΤΕΠΑΚ για μετακίνηση φοιτητών ζητά ο Δήμος Λεμεσού
Καρδιοχειρουργοί του Mediterranean Hospital παρακολούθησαν διάλεξη του διακεκριμένου καθηγητή Claus Preusse