Σε συναγερμό για τη γρίπη Α-Προσπάθειες εξασφάλισης εμβολίων από το εξωτερικό

Σε συναγερμό προς αντιμετώπιση της γρίπης Α, η οποία έχει προκαλέσει μέχρι στιγμής το θάνατο επτά συνανθρώπων μας, με άλλους 40 να έχουν νοσήσει σοβαρά και να έχουν νοσηλευθεί ή να συνεχίζουν να νοσηλεύονται στα νοσοκομεία, είτε του δημόσιου είτε του ιδιωτικού τομέα, βρίσκονται οι Ιατρικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας.
 
Για την κατάσταση σε σχέση με τη γρίπη Α ενημερώθηκε από τους αρμόδιους φορείς η Επιτροπή Υγείας της Βουλής.
 
Μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής, η Συντονίστρια της Μονάδας Επιδημιολογικής Επιτήρησης και Ελέγχου Λοιμωδών Νοσημάτων του Υπουργείου Υγείας Δρ. Μαρία Κολιού, ανέφερε πως φέτος εμφανίζεται η πιο κακή μορφή της γρίπης Α, ενώ η Διευθύντρια των Ιατρικών Υπηρεσιών Δρ. Ελισάβετ Κωνσταντίνου ανακοίνωσε πως από πλευράς Ιατρικών Υπηρεσιών έχουν ετοιμαστεί καινούργιες κατευθυντήριες οδηγίες, οι οποίες θα αποσταλούν σήμερα.
 
Η Δρ. Κωνσταντίνου υπέδειξε πως η γρίπη Α δεν είναι πρωτόγνωρη, με τη διαφορά, όπως σημείωσε, ότι φέτος, λόγω των κλιματικών αλλαγών, ξεκίνησε πιο νωρίς. Σύμφωνα με την Δρ. Μαρία Κολιού, η γρίπη έφθασε στην πιο ψηλή δραστηριότητά της τον Ιανουάριο.
 
«Υπάρχει μια μορφή πανικού στον κόσμο λόγω θανάτων και είναι δικαιολογημένη», επισήμανε ενώπιον της Επιτροπής Υγείας η Διευθύντρια των Ιατρικών Υπηρεσιών Ελισάβετ Κωνσταντίνου, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι ο φετινός πανικός οφείλεται και στο γεγονός ότι πέρυσι υπήρξε υποδραστηριότητα της γρίπης, με τη Συντονίστρια της Μονάδας Επιδημιολογικής Επιτήρησης και Ελέγχου Λοιμωδών Νοσημάτων να ξεκαθαρίζει ότι δεν υπάρχει μετάλλαξη και πως απλώς φέτος είναι πιο έντονη η δραστηριότητά της.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οι συμβουλές της Παιδιατρικής Εταιρείας Κύπρου για την εποχική γρίπη

Όσον αφορά τα εμβόλια, όπως λέχθηκε ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας, υπάρχει έλλειψη στον ιδιωτικό τομέα, ενώ τα αποθέματα του Υπουργείου Υγείας ανέρχονται σε κάτι περισσότερο από χίλια.
 
Το Υπουργείο Υγείας έχει ζητήσει από την προμηθεύτρια εταιρεία να προμηθεύσει το Υπουργείο μέχρι και 30% περισσότερα εμβόλια. Ωστόσο, η απάντηση που δόθηκε είναι ότι δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα, καθώς δεν διαθέτει αποθέματα. Ενόψει τούτου, γίνονται προσπάθειες μέσω των Πρεσβειών της χώρας μας στο εξωτερικό, ώστε αγοραστούν ποσότητες από διάφορες χώρες για να εξυπηρετηθεί και ο ιδιωτικός τομέας.
 
Κατά τη συζήτηση, αίσθηση προκάλεσαν οι καταγγελίες του πρόεδρου της Παγκύπριας Συντεχνίας Κυβερνητικών Ιατρών(ΠΑΣΥΚΙ) Δρ. Σωτήρη Κούμα, για εσωτερικές εγκύκλιους που συνέστηναν επίσπευση των εξιτηρίων, με τον Εκτελεστικό Διευθυντή του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας(ΟΚΥπΥ) Νικόλαο Πολύζο, να απαντά πως αυτό που ζητείτο από τους γιατρούς είναι η επίσπευση των εξετάσεων.
 
«Μετατρέψαμε παιδότοπους σε θαλάμους, αλλά έπρεπε για ήταν έκτακτη ανάγκη», είπε ο πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ σε ό,τι αφορά τα περιστατικά γρίπης Α, ενώ ο Εκτελεστικός Διευθυντής του ΟΚΥΠΥ υπογράμμισε πως ανοίχθηκαν δύο περισσότεροι θάλαμοι στα δύο μεγάλα νοσοκομεία, καθώς και σε άλλα, όπως είναι αυτό της Αμμοχώστου.
 
O κ. Πολύζος επισήμανε πως δεν χρειάζεται πανικός και ότι η κατάσταση αναφορικά με την γρίπη Α είναι ελεγχόμενη, ενώ αποκάλυψε πως σε χθεσινό έκτακτο Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΚΥπΥ, εγκρίθηκαν 20 νέες θέσεις γιατρών, 60 νοσηλευτών και 175 φροντιστών υγείας και γραφέων. Εγκρίθηκαν επίσης άλλες 15 θέσεις γιατρών με συμπληρωματικό προϋπολογισμό.
 
Αναφερόμενος στα προβλήματα των κρατικών νοσηλευτηρίων, όπως αυτά αναδείχθηκαν κατά τη συζήτηση, ο Νικόλας Πολύζος χαρακτήρισε ως το πιο σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα Τμήματα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών(ΤΑΕΠ), το κτιριακό, με το ΤΑΕΠ του Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας να αντιμετωπίζει το σοβαρότερο.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ζήτησε έκθεση γεγονότων για το θάνατο του 34χρονου Σταύρου ο υπουργός Υγείας 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κατήγγειλε ιατρική αμέλεια η αδελφή του άτυχου Σταύρου-Όσα υποστηρίζει
 

Δειτε Επισης

Στην εξίσωση δύο εμπρησμοί στη Λευκωσία και μια βόμβα στον Πρωταρά-Είχε κληθεί για κατάθεση το «Δημητρούι»
Τα κριτήρια και οι δικαιούχοι για αυξημένο πασχαλινό επίδομα
Μετά το Πάσχα αρχίζουν οι εγγραφές στα ΚΙΕ-Όλες οι πληροφορίες
Σπάει τη σιώπη της και περνά στην αντεπίθεση η Kition-Εξαπολύει πυρά κατά Αλέξη Βαφεάδη
Αυξάνει το πασχαλινό επίδομα σε χαμηλοσυνταξιούχους η Κυβέρνηση
Οι μαθητές από το Ριζοκάρπασο επισκέφτηκαν το πάρκο καμήλων σε μία μέρα γεμάτη διασκέδαση (pics)
Σεπτέμβρη και Νοέμβριο η διεξαγωγή κυβερνητικών εξετάσεων
LIVE/Χρίστου: Στις εννέα Ιουνίου έχουμε ραντεβού με την ιστορία
Στην Κύπρο το χρυσό δελτίο του Τζόκερ-Κέρδισε πέραν των 5 εκατομμυρίων ευρώ
Σκόνη και υψηλές θερμοκρασίες στο καιρικό μενού-Σκαρφαλώνει στους 36 βαθμούς ο υδράργυρος