Υπό 8ήμερη κράτηση Λουρουτζιάτης και άλλοι 7

Διατάγματα οκταήμερης κράτησης εξέδωσε το Επαρχιακό Δικαστήριο Πάφου εναντίον των οκτώ υπόπτων που συνελήφθησαν χθες για το σκάνδαλο του ΧΥΤΑ Πάφου και ΧΥΤΥ Κόσιης. Οι ύποπτοι προσήχθησαν στο Δικαστήριο το πρωί και ακολούθησε μια μακρά διαδικασία μέχρι την έκδοση του διατάγματος στις 6 τα απόγευμα. 
 
Τα διατάγματα αφορούν τονΔήμαρχο Λάρνακας Ανδρέα Λουρουτζιάτη, τον Δημήτρη Πατσαλίδη, οικονομικό  διευθυντή του Δήμου Πάφου που τελεί σε διαθεσιμότητα , τον Μιχάλη Πάντη που είναι το πρόσωπο που επιβλέπει τις εργασίες στο ΧΥΤΥ Κόσιης , τους λειτουργούς του Υπουργείου Εσωτερικών, Αντώνη Κουρουζίδη, Στέλιο Παπαδόπουλο και Χρηστάκη Πέτρου, που απαρτίζουν την επιτροπή προσφορών, καθώς και τον πρώην λειτουργό του Υπουργείου Εσωτερικών, Γιώργο Κουλαππή και τον υιό του Νίκο Κουλαππή, ο οποίος είναι ιατρός στο επάγγελμα.

Η δικαστής του Επαρχιακού δικαστηρίου Πάφου, ανακοινώνοντας την απόφασή της, ανέφερε πως η διάπραξη των αδικημάτων έχει αποδειχθεί , χωρίς ωστόσο στην παρούσα φάση το δικαστήριο να προβαίνει σε οποιαδήποτε αξιολόγηση.

Πρόσθεσε μάλιστα πως τα όσα ανέφερε στην κατάθεση του ο ΓΔ της Ελλαδικής εταιρείας Helector Ιωάννης Κοκότσης εγείρουν εύλογη υπόνοια. Σημείωσε ωστόσο πως η εμπλοκή του καθενός από τους υπόπτους θα διαφανεί στην πορεία.

Η δικαστής αναφέρθηκε και στο ανακριτικό έργο που βρίσκεται σε εξέλιξη. Αναμένονται, όπως είπε, να γίνουν και περαιτέρω έρευνες και να ληφθούν εκατό περίπου καταθέσεις .
Σημαντικό στοιχείο για τις ανακριτικές αρχές που οδήγησε στη έκδοση ενταλμάτων σύλληψης χθες ήταν οι αναφορές του Γιάννη Κοκότση ο οποίος είπε στην κατάθεσή του ότι βρέθηκε “σε ασφυκτική κατάσταση εκβιασμού με αποτέλεσμα να δίνει μίζες”.

Ο ανακριτής της υπόθεσης ανέφερε στο δικαστήριο ότι ο τέως Δήμαρχος Πάφου Σάββας Βέργας έλαβε μίζες 365,000 ευρώ, ο τελών σε διαθεσιμότητα ο οικονομικός Διευθυντής του Δήμου Πάφου Δημήτρης Πατσαλίδης έλαβε 217,200 ευρώ σε διάφορες συναντήσεις σε ξενοδοχείο στη Λεμεσό και στα γραφεία του ΧΥΤΑ και ο Ανδρέας Λουρουτζιάτης έλαβε σε 9 διαφορετικές συναντήσεις το ποσό των 138,000 ευρώ.

Σύμφωνα με τον ανακριτή της υπόθεσης ο Κοκότσης ανέφερε στην κατάθεσή του ότι αν δεν έδινε τις μίζες, δεν θα λάμβανε τις απολαβές που δικαιούτο η εταιρία Ελέκτορ για εργασίες που εκτέλεσε στο ΧΥΤΑ Πάφου.

Ο ανακριτής της υπόθεσης ανέφερε ακόμη ότι ένας εκ των καταζητούμενων, για τον οποίο εκδόθηκε ευρωπαϊκό ένταλμα, ο Ιμάρ Μπακλέρ πολιτικός μηχανικός στην Ελέκτορ, πήρε μίζες από τον Κόκοτση 197,400 ευρώ οι οποίες κατέληγαν στον τρίτο ύποπτο Αντώνη Κουρουζίδη, στον τέταρτο ύποπτο Στέλιο Παπαδόπουλο και στον πέμπτο ύποπτο Χρηστάκη Πέτρου.

Όλοι οι συλληφθέντες αντιμετωπίζουν αδικήματα που αφορούν  συνωμοσία προς διάπραξη κακουργήματος, συνωμοσία  προς διάπραξη πλημμελήματος, συνωμοσία  προς καταδολίευση, δεκασμού δημόσιου λειτουργού, απόσπαση  από δημόσιο λειτουργό, απόσπαση χρημάτων με ψευδείς παραστάσεις, κατάχρηση  εξουσίας, κλοπής, κλοπή από δημόσιο λειτουργό, αδικήματα διαφθοράς, αθέμιτης κτήσης περιουσιακού οφέλους από αξιωματούχους και λειτουργούς του δημοσίου, πλαστογραφίας, κυκλοφορίας πλαστών εγγράφων, δωροληψίας από δημόσιο λειτουργό για επίδειξη εύνοιας, δόλου και κατάχρησης εμπιστοσύνης από δημόσιο λειτουργό και νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.
 
 
 
 
 
 

Δειτε Επισης

Συνδικαλιστική ελευθερία στον στρατό ζητά η Ισότητα
Συμφωνία συνεργασίας μεταξύ Επιτροπής Δεοντολογίας Αθλητισμού και Γενική Γραμματεία Αθλητισμού Ελλάδας
Οδηγίες Ευαγγέλου να σταματήσει να αποκόπτεται το ΕΕΕ από γυναίκες στα καταφύγια
Το προσωπικό της Βουλής εκφράζει συλλυπητήρια για το θάνατο της Γεωργίας Ψαριά
Περιοδεία Υπ. Μεταφορών στην Πάφο για αξιολόγηση αναπτυξιακών έργων
Καταγγέλθηκε 11 φορές για λαθροθηρία και αναζητείται ξανά-Άρπαξε το όπλο και έτρεχε στα κατεχόμενα
ΒΙΝΤΕΟ: Πεδίο μάχης το UCLA-Προσαγωγές και λαστιχένιες σφαίρες κατά των διαδηλωτών
Υπερδιπλάσιες οι τιμές οπωροκηπευτικών στη λιανική σε σχέση με τιμές παραγωγών δείχνει το e-κοφίνι
Υπ. Οικονομικών: Συνεχίζονται οι προσπάθειες κατά παράνομης χρηματοδότησης
Ψάχνουν λύσεις για τα πυροτεχνήματα-Εξετάζεται αυστηρότερο πλαίσιο για τη χρήση τους