Στο δρόμο που χάραξαν οι εκπαιδευτικοί.… μαθητές και φοιτητές

Με τον ίδιο τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισαν οι εκπαιδευτικοί τις διαφωνίες τους με το Υπουργείο Παιδείας το καλοκαίρι που πέρασε επιλέγουν να εκφράσουν τις δικές τους διαφωνίες με το Υπουργείο Παιδείας, μαθητές και φοιτητές.

Παγκύπρια Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών (ΠΣΕΜ) και Παγκύπρια Ομοσπονδία Φοιτητικών Ενώσεων (ΠΟΦΕΝ) ενώνουν τις φωνές τους προχωρώντας σε κινητοποίηση έξω από το Υπουργείο Παιδείας την ερχόμενη Πέμπτη (σ.σ.7 Φεβρουαρίου) στις 10:30 το πρωί, διαμαρτυρόμενοι για την αδράνεια και τον τρόπο που αντιμετωπίζονται τα ζητήματα των δύο κοινοτήτων από το Υπουργείο.

Οι μαθητές, ορμώμενοι από τις τοποθετήσεις του υπουργού Παιδείας, Κώστα Χαμπιαούρη  στη συνδιάσκεψη της Επαρχιακής Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών Λάρνακας, όπου ανέφερε σύμφωνα με την ανακοίνωσή τους ότι «δυστυχώς το Υπουργείο Παιδείας φαίνεται να κάνει ένα διάλογο κωφών όσο αφορά τα ζητήματα της αξιολόγησης των μαθητών», ενώ βρίσκονται σε διάλογο και για αυτό το λόγο κάλεσε όλους τους μαθητές στη κινητοποίηση στην οποία-όπως σημειώνουν-θα διαμαρτυρηθούν ενάντια «στον αυταρχισμό, την αλαζονεία και τα αντινεανικά-αντιπαιδαγωγικά μέτρα του Υπουργείου και της κυβέρνηση».
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:Οι εξετάσεις τετραμήνων στέλνουν τους μαθητές έξω από το Υπουργείο Παιδείας

Μιλώντας στον REPORTER, ο πρόεδρος της ΠΣΕΜ, Παναγιώτης Γεωργίου είπε «ο υπουργός Παιδείας παρευρέθηκε στη συνδιάσκεψη της ΕΣΕΜ Λάρνακας και απευθυνόμενος στους μαθητές μίλησε για τις εξετάσεις τετραμήνων φέρνοντάς τες προτετελεσμένων, μειώνοντας μ΄αυτό τον τρόπο τον διάλογο στον οποίο συμμετέχουμε. Εκτός αυτού έγιναν αναφορές εκ μέρους του για εμάς για γεγονότα που δεν ισχύουν. Από τη στιγμή που βρισκόμαστε ακόμη σε διάλογο θεωρούμε ότι το μόνο που μένει να κάνουμε είναι να αντιδράσουμε».

«Παρόλα αυτά», σημείωσε ο κ. Γεωργίου, «εμείς θα συνεχίσουμε κανονικά τις διαδικασίες του διαλόγου. Θα συνεχίσουμε τις διαβουλεύσεις και τις συναντήσεις με τους υπόλοιπους εμπλεκόμενους φορείς ώστε να διαμορφωθεί από κοινού μια θέση για την αξιολόγηση του μαθητή η οποία θα καλύπτει όλους μας και κυρίως τους μαθητές».

Σε ερώτηση εάν θα παρευρεθούν στη συνάντηση της Παρασκευής με την Επιτροπή Αξιολόγησης του μαθητή, ο πρόεδρος της ΠΣΕΜ, είπε πως η συμμετοχή τους στο διάλογο είναι δεδομένη παρά την κινητοποίηση που θα προηγηθεί μιας και όπως ανέφερε «η κινητοποίηση αποτελεί ένα τρόπο να υπερασπιστούμε το διάλογο αυτό».

Από την πλευρά τους οι φοιτητές έχουν να αντιμετωπίσουν άλλα σοβαρά ζητήματα, αυτά της φοιτητικής μέριμνας, των υψηλών τιμών στα ενοίκια και δίδακτρα αλλά και την φοιτητική χορηγία, θέματα τα οποία όπως ανάφερε η πρόεδρος της ΠΟΦΕΝ, Αντωνία Φράγκου, στον REPORTER, είχαν εγείρει πολλές φορές στην Επιτροπή Παιδείας της Βουλής αλλά και στο Υπουργείο Παιδείας.

«Την κινητοποίηση την είχαμε εξαγγείλει πριν αποφασιστεί η συνάντησή μας με τον υπουργό Παιδείας την ερχόμενη Τετάρτη το απόγευμα. Ωστόσο, τα ζητήματα και οι λόγοι που θα διαμαρτυρηθούμε είναι όλα όσα είχαμε πολλές φορές αναφέρει στις κατά καιρούς συναντήσεις μας στο Υπουργείο αλλά και στην Επιτροπή Παιδείας. Ένα παράδειγμα είναι η συνεχής μείωση που παίρνει η φοιτητική χορηγία αφού κάθε χρόνο παρατηρείται μείωση περίπου στα 5 εκατομμύρια ευρώ, γεγονός που στέκεται εμπόδιο στο να επιλέξουν οι φοιτητές να σπουδάσουν αλλά πολλοί είναι αυτοί που εγκαταλείπουν τα Πανεπιστήμια. Αυτό φαίνεται και από τους αριθμούς μιας και το 2013 είχαμε συνολικά 26 χιλιάδες φοιτητές ενώ, το 2018, 20 χιλιάδες», εξήγησε η κ. Φράγκου.

Σε ερώτηση εάν τελικά από τη συνάντηση της Τετάρτης με τον υπουργό Παιδείας υπάρξει θετική έκβαση θα προχωρήσουν στην κινητοποίηση, η πρόεδρος των φοιτητών είπε πως «η κινητοποίηση είναι ένας τρόπος να πιέσουμε το Υπουργείο να πάρει στα σοβαρά τα ζητήματα που μας απασχολούν. Ωστόσο, αν μείνουμε ικανοποιημένοι από τη συνάντηση, η γενική γραμματεία της οργάνωσης θα αποφασίσει αν θα συμμετάσχουμε στην κινητοποίηση της Πέμπτης».

Δειτε Επισης

Kινδυνεύει να τεθεί σε υπολειτουργία το Κεντρικό Σύστημα Μητρώων Κρατικών Ενισχύσεων-Καμπανάκι από Έφορο
Τελέστηκαν στη Λευκωσία τα εγκαίνια Υπαίθριου Ψηφιακού Διαδραστικού Μουσείου
Επ. Ισότητας: Στόχος να δίνονται χώρος και φωνή στις γυναίκες
Στη δημοσιότητα επιστολή ΥΠΕΣ για τ/κ κινηματογράφο έδωσε ο Δήμος Λεμεσού
Μ. Δαμιανός: Το Υπουργείο Υγείας στηρίζει προσπάθειες ιατρικής κοινότητας
«Προς αξιοποίηση η Τεχνητή Νοημοσύνη στην υγειονομική περίθαλψη»-Όσα ισχυρίζεται ειδικός
ΕΒΕ Πάφου: Καμία προσφορά για γέφυρα σύνδεσης βιομ. περιοχών Μεσογής–Τρεμιθούσας
Αυξημένη σκόνη στην ατμόσφαιρα-Έρχεται άνοδος της θερμοκρασίας
Καθησυχάζουν οι ειδικοί για τον παρβοϊό στην Κύπρο-Τα συμπτώματα και ο τρόπος μετάδοσης στα παιδιά
Απονομή σε Κύπρια 1ου Βραβείου Ισότητας Φύλων στη Ναυτιλία από IMO