Παρασκευή 19 Ιουλ, 2019 | Επικοινωνία
trans gif

Βγήκαν από τα ρούχα τους για τα ρούχα μαθητή-Τον έδιωξαν από τη φωτογράφιση

Έμιλυ Αντωνίου   02/02/2019 16:04
 Βγήκαν από τα ρούχα τους για τα ρούχα μαθητή-Τον έδιωξαν από τη φωτογράφιση

Βγήκαν από τα ρούχα τους για τα ρούχα μαθητή-Τον έδιωξαν από τη φωτογράφιση

Έμιλυ Αντωνίου   02/02/2019 16:04
Η μη συμμόρφωση μαθητών με τις ενδυματολογικές και άλλες απαιτήσεις του σχολείου, ιδιαίτερα σε τελετές αποφοίτησης, επίσημες φωτογραφίσεις και γενικότερα επίσημες τελετές, δεν είναι κάτι πρωτοφανές.
 
Θα υπάρχουν πάντα κάποια παιδιά, έστω και μεμονωμένα, που θα αποτελούν την εξαίρεση του κανόνα.
 
Να πάνε δηλαδή σε σχολική γιορτή, σε αποφοίτηση ή για να βγάλουν την καθιερωμένη ομαδική φωτογράφιση με τους συμμαθητές τους, χωρίς να ακολουθούν το πρότυπο που τους έχει ζητήσει το σχολείο.
 
Παρόλο που τα πράγματα είναι πιο χαλαρά στις μέρες μας σε σύγκριση με παλαιότερα, εντούτοις υπάρχουν σχολικές μονάδες η Διεύθυνση των οποίων απαιτεί από τα παιδιά να συμμορφώνονται.
 
Σχετικό παράπονο αποκλεισμού μαθητή που κρίθηκε μη ευπρεπής η εμφάνισή του, υποβλήθηκε στο Γραφείο της Επιτρόπου Διοικήσεως και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
 
Είναι παράνομο
Με αφορμή το συγκεκριμένο συμβάν, το Γραφείο της Επιτρόπου τοποθετήθηκε γενικότερα για τέτοιες περιπτώσεις, υποδεικνύοντας πρωτίστως ότι στους περί Λειτουργίας των Δημόσιων Σχολείων Μέσης Εκπαιδεύσεως Κανονισμούς δεν προβλέπεται οποιαδήποτε ποινή ή παιδαγωγικό μέτρο απομάκρυνσης από σχολική τελετή ή ακόμη και στέρηση του δικαιώματος συμμετοχής σε αυτήν, στους μαθητές των οποίων η εμφάνιση παρεκκλίνει απ' ό,τι ορίζεται ως ευπρεπής εμφάνιση.
 
Επισημαίνει ακόμη ότι, το ίδιο ισχύει και στους Κανονισμούς, ότι δηλαδή δεν επιτρέπεται σε καμία περίπτωση ο αποκλεισμός από την επίσημη φωτογράφιση ως παιδαγωγικό μέτρο.
 
Συνεπώς, τονίζει η Επίτροπος Διοικήσεως, η επιβολή τέτοιων ποινών συνιστά παράνομη απόφαση και οι Διευθυντές των σχολείων θα πρέπει να τερματίσουν την τακτική επιβολής τέτοιων ποινών-παιδαγωγικών μέτρων.
 
Εισηγήθηκε μάλιστα προς το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, να ενημερώσει μέσω εγκυκλίου τις Διευθύνσεις των σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης, ότι η τακτική λήψης τέτοιου είδους μέτρων θα πρέπει να τερματιστεί, καθότι δεν έχει οποιοδήποτε έρεισμα στην ισχύουσα νομοθεσία, καθώς και όπως το Υπουργείο διαβιβάσει αντίγραφο της σχετικής Τοποθέτησης σε όλους τους Διευθυντές των εν λόγω σχολείων.
 
Τονίστηκε, ταυτόχρονα, ότι, επ’ ουδενί, δεν πρέπει όσα αναφέρονται στην Τοποθέτηση να εκληφθούν ως έρεισμα και/ ή ως ενθάρρυνση για άναρχη εμφάνιση των μαθητών κατά την τελετή αποφοίτησής τους ή την επίσημη φωτογράφισή τους.
 
Η συμμόρφωση με τους Κανονισμούς και τις οδηγίες που δίνονται σε αυτούς εξακολουθεί να αποτελεί υποχρέωσή τους, όπως αναφέρθηκε.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας