Τέσσερεις θάνατοι από γρίπη Α'-25 σοβαρά περιστατικά σε δύο μήνες

Είκοσι πέντε σοβαρά περιστατικά γρίπης Α’ επιβεβαιώθηκαν εργαστηριακά τους τελευταίους δύο μήνες, σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Υγείας. Από αυτά, προέκυψαν τέσσερεις θάνατοι. Πρόκειται για το παιδάκι που απεβίωσε στις αρχές τις εβδομάδας και τρεις ενήλικες. Δέκα από τα περιστατικά αυτά χρειάστηκαν νοσηλεία σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.
 
Δεκαοκτώ από τους 25 αυτούς ασθενείς είχαν προδιαθεσικούς παράγοντες κινδύνου όπως σακχαρώδη διαβήτη, άσθμα, χρόνια αναπνευστική ή αιματολογική νόσο. Οι ηλικίες των σοβαρών περιστατικών κυμαίνονται από 20 μηνών έως και 91 ετών με διάμεση ηλικία 59 ετών.
 
Στην Εντατική του Μακάριου Νοσοκομείου νοσηλεύεται αυτή τη στιγμή παιδάκι ηλικίας 2,5 ετών, το οποίο είναι επιβεβαιωμένο περιστατικό γρίπης Α’. Η κατάστασή του κρίνεται σοβαρή και βρίσκεται υπό παρακολούθηση.
 
Όπως εξήγησε μιλώντας στον REPORTER η Διευθύντρια Ιατρικών Υπηρεσιών, Δρ. Ελισάβετ Κωνσταντίνου, διάγουμε την εποχή της γρίπης και πάντοτε υπάρχει έξαρση γρίπης τον χειμώνα, άρα δεν υφίσταται λόγος πρόκλησης ανησυχίας, εφόσον λαμβάνουμε τα απαραίτητα μέτρα. Τα περισσότερα περιστατικά δεν είναι σοβαρά και τυγχάνουν χειρισμού από τους ιδιώτες γιατρούς, ενώ, σε περίπτωση που κρίνεται αναγκαία η χρήση υποδομών του Δημοσίου, η ανταπόκριση είναι άμεση.
 
Το στέλεχος του ιού της γρίπης που προκαλεί την γρίπη Α’ συμπεριλαμβάνεται στο εμβόλιο που είναι διαθέσιμο. Η κ. Κωνσταντίνου προέτρεψε όλους όσοι επιθυμούν, να προβούν σε εμβολιασμό, ώστε να προστατευθούν ακόμη και τώρα. Η υπηρεσία αυτή παρέχεται δωρεάν στα Κέντρα Εμβολιασμών των Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας και, όπως διαβεβαίωσε, υπάρχουν επαρκή αποθέματα.
 
Υπενθυμίζεται ότι τα συμπτώματα της γρίπης Α’ δεν διαφέρουν από τα γνωστά συμπτώματα γρίπης, αλλά συνήθως είναι εντονότερα. Πρόκειται για τον βήχα, την κακουχία, την αδυναμία, τον πυρετό, την ανορεξία και την καταβολή. Σε περίπτωση συμπτωμάτων λοίμωξης του αναπνευστικού, θα πρέπει να αποταθούμε αμέσως στον γιατρό μας, για την κατάλληλη θεραπεία.
 
Η Διευθύντρια Ιατρικών Υπηρεσιών τόνισε ότι θα πρέπει να τηρούνται οι κανόνες υγιεινής, όπως ο καλός αερισμός των κλειστών χώρων, το καλό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και η υγιεινή διατροφή. Τόνισε, ακόμη, πως παιδιά που παρουσιάζουν λοιμώξεις πρέπει να παραμένουν στο σπίτι.
 
Μέτρα προσωπικής υγιεινής
Σε ανακοίνωση του το Υπουργείο Υγείας αναφέρει τα μέτρα προσωπικής υγιεινής που θα πρέπει να εφαρμόζονται από όλο τον πληθυσμό και κυρίως για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού:
 
Διαβάστε πιο κάτω αυτούσια την ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας:
 

Η δραστηριότητα της γρίπης στον κυπριακό πληθυσμό εφέτος παρουσίασε αύξηση την τρίτη εβδομάδα Δεκεμβρίου 2018. Από την δεύτερη εβδομάδα Ιανουαρίου 2019 μέχρι και σήμερα η δραστηριότητα της γρίπης παραμένει αρκετά αυξημένη.
 
Την περίοδο από την 1η Δεκεμβρίου 2018 μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2019, έχουν καταγραφεί 25 σοβαρά περιστατικά σε όλη την Κύπρο με εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη. Τα 10 από τα 25 σοβαρά περιστατικά νοσηλεύτηκαν σε Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας, ενώ 18 από τους 25 αυτούς ασθενείς είχαν προδιαθεσικούς παράγοντες κινδύνου όπως σακχαρώδη διαβήτη, άσθμα, χρόνια αναπνευστική ή αιματολογική νόσο. Οι ηλικίες των σοβαρών περιστατικών κυμαίνονται από 20 μηνών έως και 91 ετών με διάμεση ηλικία 59 ετών.
 
Σημειώνεται επίσης ότι τέσσερα από τα 25 σοβαρά περιστατικά κατέληξαν. Οι τρείς από τους τέσσερεις θανάτους συνέβησαν σε ασθενείς με υποκείμενα χρόνια προβλήματα υγείας, τα οποία επιδεινώθηκαν από τη γρίπη Α’, ενώ στην τέταρτη περίπτωση η γρίπη Α επιδείνωσε την ήδη βεβαρημένη κλινική κατάσταση του ασθενή.
 
Η αντιμετώπιση της γρίπης περιλαμβάνει μέτρα προσωπικής υγιεινής που θα πρέπει να εφαρμόζονται από όλο τον πληθυσμό και κυρίως για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού (βρέφη, παιδιά, χρόνιοι πάσχοντες, εγκυμονούσες, κτλ) και είναι:
- Να φροντίζουμε για τον καλό αερισμό των χώρων όπου ζούμε.
- Όταν ένα άτομο βήχει ή φταρνίζεται να χρησιμοποιεί χάρτινο μαντηλάκι το οποίο να βάζει μπροστά στο πρόσωπο του και το οποίο αμέσως μετά πετάει στα σκουπίδια και πλένει τα χέρια του.
- Να πλένουμε καλά και συχνά τα χέρια μας με σαπούνι και νερό και να αποφεύγουμε να αγγίζουμε το πρόσωπο με ακάθαρτα χέρια.
- Να αποφεύγουμε τη στενή επαφή (πρόσωπο με πρόσωπο) με άτομο που παρουσιάζει συμπτώματα λοίμωξης αναπνευστικού.
- Το παιδί ή μέλος του προσωπικού που παρουσιάζει συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού δεν πρέπει να πάει στο σχολείο μέχρι την υποχώρηση των συμπτωμάτων και να ακολουθεί τις οδηγίες του θεράποντα ιατρού του.
- Υγιεινή Διατροφή (φρούτα και λαχανικά) και άσκηση.
 
Ο καλύτερος τρόπος προφύλαξης από την νόσο ιδίως για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, είναι το εμβόλιο κατά της γρίπης σύμφωνα με τις οδηγίες του θεράποντα ιατρού και του Υπουργείου Υγείας. Ιδιαίτερα, σε ό,τι αφορά στα παιδιά με παράγοντες κινδύνου για σοβαρή γρίπη και συγκεκριμένα τα πάσχοντα με χρόνια νοσήματα του αναπνευστικού, του καρδιαγγειακού συστήματος, των νεφρών, καθώς και ανοσοκατασταλμένα παιδιά, θα πρέπει να εμβολιάζονται ακόμα και τώρα είτε στον παιδίατρό τους, είτε, εφόσον πρόκειται για δικαιούχους, στα Κέντρα Μητρότητας και Παιδιού μετά από συνταγογράφηση από παιδίατρο.
 
Σε ό,τι αφορά τον εμβολιασμό ενηλίκων, αυτός μπορεί να γίνει στα Κέντρα Εμβολιασμού κάθε Επαρχίας. Στις Επαρχίες Λευκωσίας, Λεμεσού και Λάρνακας τα Κέντρα Εμβολιασμού βρίσκονται στα αντίστοιχα παλαιά νοσοκομεία. Στις Επαρχίες Πάφου και Αμμοχώστου τα Κέντρα Εμβολιασμού βρίσκονται στα Γενικά Νοσοκομεία των πόλεων.
 
Ο εμβολιασμός συστήνεται στις πιο κάτω ομάδες αυξημένου κινδύνου:
1. Άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω
2. Παιδιά >6 μηνών και ενήλικες που παρουσιάζουν έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα:

- Άσθμα ή άλλες χρόνιες πνευμονοπάθειες
- Καρδιακή νόσο με σοβαρές αιμοδυναμικές διαταραχές
- Ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη εξαιτίας νοσήματος ή θεραπείας).
- Μεταμόσχευση οργάνων
- Δρεπανοκυτταρική νόσο (και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες)
- Σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα
- Χρόνια νεφροπάθεια
- Νευρολογικά ή Νευρομυϊκά νοσήματα

3. Έγκυες γυναίκες ανεξαρτήτου ηλικίας κύησης.
4. Λεχωίδες
5. Θηλάζουσες
6. Παχύσαρκα άτομα
7. Παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια (π.χ. για νόσο Kawasaki, ρευματοειδή αρθρίτιδα και άλλα) για τον πιθανό κίνδυνο εμφάνισης συνδρόμου Reye μετά από γρίπη.
8. Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά μικρότερα των 6 μηνών ή φροντίζουν άτομα με υποκείμενο νόσημα, τα οποία διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών από τη γρίπη.
9. Οι κλειστοί πληθυσμοί (όπως τρόφιμοι γηροκομείων)
10. Επαγγελματίες που ασχολούνται με ζώα, όπως κτηνίατροι
11. Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και λοιποί εργαζόμενοι).
 
 
 

Δειτε Επισης

Απεβίωσε ο αγωνιστής της ΕΟΚΑ Κυριάκος Νικολέττης
Αναβιώνουν τα έθιμα την Κυριακή της ελιάς στα χωριά της Πάφου
Crash test για το ΥΠΑΝ οι τελικές εξετάσεις-Κρίνεται το νέο σύστημα αξιολόγησης των μαθητών
Σταθεροποιήθηκαν στα ύψη οι τιμές των καυσίμων-Χωρίς «παρενέργειες» οι εξελίξεις στην Μέση Ανατολή
Αυξημένη η σκόνη στην ατμόσφαιρα-Αναμένονται βροχές και καταιγίδες
Αναχώρησε από Κύπρο πλοίο του Βρετανικού Ναυτικού-Συνδράμει στην παροχή βοήθειας στη Γάζα
Παραμένει η σκόνη στην ατμόσφαιρα-Στους 32 βαθμούς η θερμοκρασία
Στο περίμενε ακόμη οι εκπαιδευτικοί των ΚΙΕ για τη στελέχωση-Εξελίξεις την ερχόμενη εβδομάδα
Εγκατάσταση ανελκυστήρων σε 115 πολυκατοικίες, απέμειναν άλλες 253-Το αναλυτικό πλάνο του ΥΠΕΣ
Πάνω από 1,100 κλήσεις στο 1410 το 2021-Άγχος, θλίψη και δυσκολίες λόγω Covid στο επίκεντρο