Βγαίνουν στους δρόμους οι μοναχοί στο Σταυροβούνι

Με σύνθημα «ΟΧΙ στο εργοστάσιο ασφαλτικού: η υγεία είναι δικαίωμα και όχι πολυτέλεια. Το φυσικό περιβάλλον είναι το σπίτι μας», βγαίνουν στους δρόμους νωρίς το απόγευμα οι μοναχοί της Ιεράς Μονής Σταυροβουνίου, καθώς και κάτοικοι των χωριών Κόρνου και Πυργών οι οποίοι διαμαρτύρονται για την αδειοδότηση του εργοστασίου ανακύκλωσης και ασφαλτικού στην περιοχή τους.
 
Μετά από συνάντηση που είχαν οι εμπλεκόμενοι, αποφάσισαν όπως στις τρεις το απόγευμα συγκεντρωθούν στην είσοδο του λατομείου των Πυργών , με σκοπό να πραγματοποιήσουν ειρηνική διαμαρτυρία για τις αποφάσεις της Υπηρεσίας Περιβάλλοντος, για αδειοδότηση του εργοστασίου στην περιοχή.
 
Οι διαμαρτυρόμενοι θεωρούν ότι η Υπηρεσία έχει αγνοήσει τις ανησυχίες τους αλλά και τα περιστατικά καρκίνου που είναι αυξημένα στις δύο κοινότητες.
 
Όπως υποστηρίζουν επίσης, οι ανησυχίες τους δεν έχουν ληφθεί υπόψιν, με αποτέλεσμα μια περιοχή τεράστιας περιβαλλοντικής αξίας και ομορφιάς να υπόκειται σε αλόγιστες τέτοιες δραστηριότητες.
 
Μαζεύουν υπογραφές
 
Οι εμπλεκόμενοι θεωρούν ότι το εργοστάσιο που αδειοδοτήθηκε θα επιβαρύνει κι άλλο την ατμόσφαιρα στην περιοχή.
Πάντως οι κάτοικοι έχουν συγκεντρώσει χιλιάδες υπογραφές μέχρι σήμερα, ενώ θεωρούν ότι πριν γίνει η διαμαρτυρία έχουν εξαντληθεί όλα τα περιθώρια για συναντήσεις με όλες τις εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες.
 
Τμ. Περιβάλλοντος: Κανένας κίνδυνος για υγεία/περιβάλλον από μονάδα σκυροδέματος σε Πυργά-Κόρνο 
 
Κανένας κίνδυνος για την υγεία και το περιβάλλον από την μονάδα παραγωγής ασφαλτικού σκυροδέματος στην περιοχή Πυργών/Κόρνου, διαβεβαιώνει το Τμήμα Περιβάλλοντος του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος.
 
Σε ανακοίνωση του με αφορμή δημοσιεύματα και εκδηλώσεις για το θέμα,  το Τμήμα Περιβάλλοντος αναφέρει ότι οι περιβαλλοντικές μελέτες έργων, που υποβάλλονται σύμφωνα με τη νομοθεσία, αξιολογούνται από ομάδες τεχνοκρατών και εμπειρογνωμόνων του Τμήματος Περιβάλλοντος καθώς και άλλων εμπλεκόμενων υπηρεσιών.
 
Σημειώνει ότι η αξιολόγηση της μονάδας παραγωγής ασφαλτικού σκυροδέματος στην περιοχή Πυργών/Κόρνου, η οποία προτείνεται να λειτουργήσει σε επιτρεπόμενη πολεοδομικά περιοχή και σε χώρο υφιστάμενου αδειοδοτημένου λατομείου, "δεν έχει παρεκκλίνει καθόλου από τις προβλεπόμενες διαδικασίες και την εκτίμηση των ευρύτερων περιβαλλοντικών παραμέτρων που συνθέτουν το εν λόγω έργο".
 
Όπως αναφέρει, η περιβαλλοντική Αρχή στο πλαίσιο αυτό, έλαβε υπόψη όλες τις απόψεις και αντιμετώπισε τις ανησυχίες που εκφράστηκαν.
 
«Προς τον σκοπό αυτό, με συνέπεια και επίγνωση της ευθύνης της, προέβη και σε επιπρόσθετες συλλογές στοιχείων για συγκεκριμένες παραμέτρους που αφορούν τη λειτουργία του προτεινόμενου έργου αλλά και των υφιστάμενων άλλων αδειοδοτημένων δραστηριοτήτων στην περιοχή», προσθέτει.
 
Το Τμήμα Περιβάλλοντος διαβεβαιώνει το κοινό, και ιδιαίτερα τους κατοίκους των γειτονικών περιοχών, ότι από τη λειτουργία του προτεινόμενου έργου, με τις προϋποθέσεις και τους όρους που έχουν τεθεί, δεν δημιουργούνται επιπτώσεις που ενέχουν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον.
 

Δειτε Επισης

Διερευνά τα παράπονα καταναλωτών για υψηλούς λογαριασμούς υδατοπρομήθειας ο Δήμος Πάφου
Θλίψη για την απώλεια της Ελένης Νικήτα εκφράζει το Υφυπουργείο Πολιτισμού
Πέραν των 18 χιλιάδων ατόμων εξυπηρετούν τα Επιμορφωτικά Κέντρα
Διακοπές ηλεκτροδότησης την Παρασκευή σε κοινότητες Λεμεσού και Λάρνακας
Ενέκρινε οδηγία για το δικαίωμα των καταναλωτών για επισκευή προϊόντων το Ευρωκοινοβούλιο
Άγγιξαν τα 155 εκατομμύρια οι διελεύσεις από το άνοιγμα των οδοφραγμάτων ισχυρίζονται στα κατεχόμενα
Τελευταία η Κύπρος στην ΕΕ σε διαδικτυακές αγορές έντυπων και ψηφιακών βιβλίων
Εντός του 2024 η νομοθετική ρύθμιση της πρακτικής εργασίας των φοιτητών
Ανακαλείται το Physiomer Baby Unidoses-Η ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας
Τα προβλήματα στον παραλιακό πεζόδρομο Λεμεσού συζητήθηκαν στην Επ. Εμπορίου