Αφρικανική σκόνη πνίγει την Κύπρο-Καμπανάκι κινδύνου για τις ευάλωτες ομάδες

Μετά την παρατεταμένη κακοκαιρία που έπληξε την Κύπρο, ήρθε η σειρά της σκόνης να σκεπάσει τη χώρας μας.
 
Σύμφωνα με τον Μετεωρολογικό Λειτουργό Ιάσωνα Χριστοδούλου, ο οποίος μίλησε στον REPORTER, η σκόνη που ήρθε στη χώρα μας από τη Βόρεια Αφρική θα παραμείνει στη χώρα μας τουλάχιστον μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα.
 
Όπως εξήγησε ο κ. Χριστοδούλου, τις επόμενες μέρες θα υπάρξουν αυξομειώσεις στην σκόνη που θα επικρατεί.
 
Την ίδια ώρα το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού λόγω της σκόνης στην ατμόσφαιρα. «Λόγω του μικρού μεγέθους των εισπνεύσιμων αιωρούμενων σωματιδίων και της πιθανής αρνητικής επίδρασης τους στην ανθρώπινη υγεία το κοινό και ιδιαίτερα οι ευάλωτες ομάδες πληθυσμού (παιδιά, ηλικιωμένοι και ασθενείς) συμβουλεύονται να αποφεύγουν να κυκλοφορούν σε ανοικτούς χώρους μέχρι να παρέλθει το φαινόμενο που παρατηρείται».
 
Εξάλλου στην ανακοίνωση σημειώνεται επίσης ότι η τελευταία 24ωρη μέση τιμή για την Τετάρτη, 23 Ιανουαρίου 2019 κυμάνθηκε μεταξύ 22 και 72 μg/m3 ανάλογα με την περιοχή.
 
Επίσης απαιτείται όπως οι εργοδότες λαμβάνουν τα κατάλληλα μέτρα (οργανωτικά ή και τεχνικά), αφού εκτιμήσουν τους κινδύνους για τους εργοδοτούμενους που βρίσκονται σε ανοικτούς χώρους. Επιπλέον, συστήνεται όπως οι εργαζόμενοι σε ανοικτούς χώρους χρησιμοποιούν κατάλληλα μέσα προσωπικής προστασίας.
 
Περισσότερες πληροφορίες και συνεχής, άμεση ενημέρωση για τα αποτελέσματα των μετρήσεων, βρίσκονται στην εξειδικευμένη ιστοσελίδα www.airquality.gov.cy και στην εφαρμογή ''Air Quality Cyprus'' η οποία μπορεί να εγκατασταθεί δωρεάν σε κινητό τηλέφωνο από το Google Play και το iOS App Store.
 
Η πρόβλεψη της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας
Ασθενής χαμηλή πίεση επηρεάζει την περιοχή, ενώ κατά διαστήματα θα παρατηρείται σκόνη στην ατμόσφαιρα.
 
Το ύψος του χιονιού στην πλατεία Τροόδους, κατά την ώρα έκδοσης του δελτίου, ήταν 55 εκατοστά.
 
Το απόγευμα, αυξημένες νεφώσεις αναμένεται να δώσουν τοπικά βροχές ή και μεμονωμένη καταιγίδα, κυρίως στα δυτικά, τα βόρεια και τα ορεινά. Στα ψηλότερα ορεινά δεν αποκλείεται αργά το απόγευμα να πέσει χιόνι ή χιονόνερο. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά ανατολικοί ως νοτιοανατολικοί, μέτριοι μέχρι ισχυροί, 4 με 5 μποφόρ, για να καταστούν σύντομα κυρίως νοτιοδυτικοί, της ίδιας έντασης. Η θάλασσα θα είναι ταραγμένη και τοπικά μέχρι κυματώδης.
 
Απόψε, ο καιρός θα είναι μερικώς συννεφιασμένος και παροδικά συννεφιασμένος, με τοπικές βροχές, ενώ αρχικά δεν αποκλείεται και μεμονωμένη καταιγίδα, κυρίως στα δυτικά και τα βόρεια. Στις ψηλότερες κορυφές του Τροόδους πιθανό να πέσει χιόνι ή χιονόνερο. Οι άνεμοι θα πνέουν κυρίως νοτιοδυτικοί, ασθενείς μέχρι μέτριοι, 3 με 4 μποφόρ και παροδικά στα προσήνεμα, μέτριοι μέχρι ισχυροί, 4 με 5 μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι ταραγμένη, αλλά σταδιακά στα ανατολικά θα καταστεί λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα πέσει στους 5 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 12 στα δυτικά παράλια, γύρω στους 9 στα υπόλοιπα παράλια και στο μηδέν στα ψηλότερα ορεινά. Τοπικά στα ορεινά θα σχηματιστεί παγετός.
 
Αύριο, ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος, αλλά κατά διαστήματα θα παρατηρούνται τοπικά αυξημένες νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι ως νοτιοδυτικοί μέτριοι, 4 μποφόρ για να καταστούν το απόγευμα κυρίως νοτιοανατολικοί, της ίδιας έντασης. Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη μέχρι ταραγμένη και στα ανατολικά λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα ανέλθει γύρω στους 18 βαθμούς στο εσωτερικό και τα παράλια και στους 10 βαθμούς στα ψηλότερα ορεινά.
 
Το Σάββατο, ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος, αλλά κατά διαστήματα θα παρατηρούνται αυξημένες νεφώσεις. Η θερμοκρασία αναμένεται να σημειώσει μικρή άνοδο, για να κυμανθεί πάνω από τις μέσες κλιματολογικές τιμές.
 
Την Κυριακή, ο καιρός θα είναι μερικώς συννεφιασμένος και κατά διαστήματα συννεφιασμένος, ενώ αναμένονται τοπικές βροχές ή και μεμονωμένες καταιγίδες, κυρίως μετά το μεσημέρι. Στις ψηλότερες κορυφές του Τροόδους θα πέσει χιόνι ή χιονόνερο.
 
Τη Δευτέρα, τοπικά αυξημένες νεφώσεις αναμένεται να δώσουν μεμονωμένες βροχές ή και καταιγίδα, ενώ από αργά το απόγευμα αναμένεται βελτίωση του καιρού. Η θερμοκρασία θα σημειώσει την Κυριακή αισθητή πτώση, για να κυμανθεί κοντά στις μέσες κλιματολογικές τιμές, ενώ τη Δευτέρα αναμένεται μικρή άνοδος.

Δειτε Επισης

Οι τυχεροί αριθμοί της κλήρωσης του Τζόκερ
Δωρεάν μαθήματα σε ενήλικες προσφέρει η Σχολή Χαρακτικής Χαμπή
Πρόοδο στην προσπάθεια εμβάθυνσης της αγοράς κεφαλαιαγορών βλέπει ο Μισέλ
Υπ. Γεωργίας στην Σύνοδο Κοινοπολιτείας-«Συλλογική ευθύνη η προστασία ωκεανών»
Δήμος Λάρνακας: Σύντομα ο σχεδιασμός για Σχολή Θαλάσσιων Επιστημών ΤΕΠΑΚ
Δέσμευση Βουλής για προώθηση υγειονομικής περίθαλψης με επίκεντρο τον ασθενή
Δύσκολη συζήτηση των 27 στις Βρυξέλλες για ανταγωνιστικότητα λόγω κεφαλαιαγορών
Εκπέμπει SOS ο Διευθυντής του Νοσοκομείο Τροόδους-«Τριτοκοσμικές οι συνθήκες, αναγκαία η ανακαίνιση του»
Εξουσιοδότησαν ΣΕΚ-ΠΕΟ να προσπαθήσουν για σύμβαση οι απεργοί στις εταιρείες ηλεκτρολογικών
Πώς απαντά η Υπ. Ασθενοφόρων για το περιστατικό με τη λιπόθυμη μαθήτρια-«Δεν ήταν επείγον»