Το πρωί ζητιάνος, το βράδυ γόης με ακριβά γούστα...

Μπορεί να μην είναι ούτε ο πρώτος ούτε ο τελευταίος επαίτης στην Κύπρο, με πολλές υποθέσεις να έρχονται πυκνά συχνά στο φως, ωστόσο η περίπτωση του συγκεκριμένου προκαλεί αίσθηση.
 
Ο λόγος για Κύπριο, ο οποίος στη διάρκεια της ημέρας γύριζε τους δρόμους της Λευκωσίας και ζητιάνευε επικαλούμενος οικονομικά προβλήματα και τα βράδια κυκλοφορούσε στη Λάρνακα με ακριβό αυτοκίνητο, το οποίο ήταν φυσικά δικό του.
 
Η σχετική καταγγελία, έφθασε στον ίδιο τον Επίτροπο Εθελοντισμού Γιάννη Γιαννάκη από πολίτες που είδαν το συγκεκριμένο πρόσωπο και στους δυο ρόλους.
 
Μιλώντας στον REPORTER, ο κ. Γιαννάκη επισήμανε ότι δυστυχώς η Κύπρος, όπως και άλλα ευρωπαϊκά κράτη, αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα με την επαιτεία.
 
Όντας επαγγελματίες του είδους, τόνισε ο Επίτροπος Εθελοντισμού, οι άνθρωποι αυτοί εκμεταλλεύονται τις ευαισθησίες του κόσμου και προσποιούμενοι προβλήματα αναπηρίας ή ακόμα χρησιμοποιώντας ατημέλητα παιδιά, καταφέρνουν να αποσπούν χρήματα με μεγάλη ευκολία.
 
Σύμφωνα με τον κ. Γιαννάκη, το πρόβλημα έχει περιοριστεί κάπως μέσω των προνοιών της νέας νομοθεσίας που έχει εφαρμοστεί.
 
Για να επισημάνει ωστόσο, ότι μόνο με την αλλαγή κουλτούρας των πολιτών, ώστε να μην πέφτουν θύματα των επιτήδειων, θα εξαλειφθεί το πρόβλημα.
 
Και αφίξεις από το εξωτερικό
Ο Επίτροπος Εθελοντισμού ανέφερε ότι στις πλείστες των περιπτώσεων, πρόκειται για σπείρες ζητιάνων που έρχονται από διάφορες χώρες του εξωτερικού, αλλά και μέσω των κατεχομένων, έχοντας μάλιστα μαζί τους και γυναικόπαιδα.
 
Προσποιούνται ότι αντιμετωπίζουν κάποιου είδους αναπηρία ή ότι έχουν οικονομικά προβλήματα, ενώ σε σχέση με τα παιδιά τα αναγκάζουν να τριγυρνάνε σε εστιατόρια, καφετέριες και οπουδήποτε αλλού για να ζητιανεύουν από τον κόσμο.
 
Κάποιος εκ των...αρχηγών της σπείρας παραμονεύει σε μια γωνιά που δεν γίνεται εύκολα αντιληπτός, εισπράττει από τα παιδιά και ακολούθως τα στέλνει πίσω.
 
Έξι συλλήψεις στην Πάφο
Τους τελευταίους μήνες έγιναν και καταγγελίες στην Αστυνομία, είπε ο κ. Γιαννάκη, ενώ στην Πάφο συγκεκριμένα, υπήρξαν έξι συλλήψεις ατόμων για υποθέσεις επαιτείας.
 
Μην τους λυπάστε
Έκκληση προς τους πολίτες να μην υποκύπτουν συναισθηματικά, απηύθυνε ο Επίτροπος Εθελοντισμού, τονίζοντας ότι στις περιπτώσεις που επιθυμούν να βοηθήσουν πρέπει να ζητούν και να τους παρουσιάζουν την ειδική άδεια που εξασφαλίζουν μόνο από τον Έπαρχο ή από την αρμόδια Υπηρεσία του Υπουργείου Εσωτερικών.
 
«Οποιοσδήποτε διενεργεί έρανο, είναι υποχρεωμένος να φέρει τη συγκεκριμένη άδεια», υπέδειξε ο κ. Γιαννάκη.
 
Υπέδειξε μάλιστα στους πολίτες να ελέγχουν το πιστοποιητικό που τους παρουσιάζουν και να μη δέχονται τη συνηθισμένη δικαιολογία που προτάσσουν, ότι έχουν εξασφαλίσει άδεια από διάφορες οργανώσεις.
 
Αυτό, υπογράμμισε ο Επίτροπος Εθελοντισμού, είναι παράνομο, καθώς καμία Οργάνωση δεν έχει τέτοια εξουσιοδότηση, παρά μόνο ο Έπαρχος και το Υπουργείο Εσωτερικών.
 

Δειτε Επισης

Αναλύει στους ομολόγους του την πολιτική της Κύπρου για επιστροφές μεταναστών ο ΥΠΕΣ-Αύξηση κατά 66%
Στο Άτυπο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων ΕΕ η Υφυπουργός Ευρωπαϊκών Θεμάτων
Φόβοι για ένταλμα σύλληψης Νετανιάχου από το Διεθνές Δικαστήριο-Πιέσεις να μην εκδοθεί
Crash test για το ΥΠΑΝ οι τελικές εξετάσεις-Κρίνεται το νέο σύστημα αξιολόγησης των μαθητών
Σταθεροποιήθηκαν στα ύψη οι τιμές των καυσίμων-Χωρίς «παρενέργειες» οι εξελίξεις στην Μέση Ανατολή
Θεριεύει η «πολεμική μηχανή» του Ερντογάν-Tα σημεία με τη μεγαλύτερη στρατιωτική παρουσία της Τουρκίας
Η επιλεκτική αγωνία για τα λανθασμένα μηνύματα
Από την δολοφονία Αλέξη στο Δημητρούι-Ρήξη σχέσεων, απειλές και ερώτημα η αντίπαλη φατρία στους υπόπτους
Κοροϊδεύει τον Τραμπ ο Μπάιντεν στο ετήσιο δείπνο της Ένωσης Ανταποκριτών-«Έχω αντίπαλο ένα 6χρονο»
Πώς έγινε το επεισόδιο με ένα νεκρό έξω από κλαμπ στην Ελλάδα-Τα σενάρια που εξετάζει η ΕΛΑΣ