Διαβεβαίωσε τους αγρότες πως οι αποζημιώσεις θα έρθουν το συντομότερο, ο υπουργός Γεωργίας

Οι αγρότες πρέπει να νοιώθουν ότι η κυβέρνηση είναι δίπλα τους και θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να τους στηρίξει, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Καδής.

Σε δηλώσεις ύστερα από περιοδεία σε πληγείσες από τις καιρικές συνθήκες περιοχές στην ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου, ο Υπουργός ανέφερε ότι σήμερα ήταν μια ευκαιρία να δούμε από κοντά τις ζημιές που έχουν υποστεί οι αγρότες της περιοχής. Όντως διαπιστώσαμε ότι υπάρχει μια διαβάθμιση, από πλήρη καταστροφή μέχρι λιγότερη καταστροφή σε ορισμένες περιπτώσεις, διαπιστώσαμε ζημιές από πολλά αίτια, πολυομβρία, ανέμους, χαλάζι και από παγετό». 

Ο Υπουργός απηύθυνε «θερμή παράκληση» προς τους παραγωγούς να προχωρήσουν άμεσα στην υποβολή των αιτημάτων τους, αφού, όπως είπε «έχουν δοθεί οδηγίες προς τις αρμόδιες υπηρεσίες, τον ΟΓΑ και το Τμήμα Γεωργίας για άμεση αξιολόγηση των ζημιών. Θέλω να διαβεβαιώσω όλους πως ότι θα γίνει ό,τι πρέπει να γίνει, ώστε η αποζημίωση θα έρθει το συντομότερο δυνατό».
 
Εξέφρασε επίσης την πρόθεση του να μεταφέρει «πρόταση στο Υπουργικό Συμβούλιο  για να δούμε πως μπορεί, τουλάχιστον ένα μέρος της αποζημίωσης, να δοθεί άμεσα μέσα στους επόμενους μήνες, και να μη συμβεί αυτό που γινόταν παλαιότερα, να περιμένουν οι αγρότες χρόνια ολόκληρα για να πάρουν τις αποζημιώσεις τους».

Ο κ. Καδής ανέφερε στους παραγωγούς πως θέλει να νοιώθουν ότι «η κυβέρνηση είναι δίπλα» τους και θα κάνει ό,τι δυνατόν για να τους στηρίξει.
 
Ολοι μας συνέχισε «πρέπει να αντιληφθούμε ότι τα ακραία καιρικά φαινόμενα και οι ζημιές που είδαμε τη τελευταία περίοδο, φαίνεται ότι θα τα έχουμε όλο και πιο συχνά, γι ‘αυτό θα πρέπει να πάμε σε μια πιο ριζική αντιμετώπιση του θέματος της γεωργικής ασφάλισης. Σε συνεννόηση και με τις Αγροτικές Οργανώσεις διαμορφώσαμε ένα σχέδιο που λαμβάνει υπόψη όλα αυτά τα δεδομένα, δηλαδή και το ότι υπάρχουν πολλοί κίνδυνοι, ότι επηρεάζουν τους αγρότες και ότι πρέπει να αποζημιώνονται άμεσα».
 
Αυτή είναι «η φιλοσοφία του νέου σχεδίου» είπε ο Υπουργός και πρόσθεσε πως «θα πάμε σύντομα στη Βουλή, όπου θα γίνει ένας τελευταίος γύρος διαβούλευσης και πλέον με τη νέα τάξη πραγμάτων, οι αποζημιώσεις θα εκτιμούνται γρήγορα και θα αποδίδονται άμεσα προς τους αγρότες. Εκεί θα είναι η μεγάλη αλλαγή, εκεί θα είναι η μεταρρύθμιση την οποία ευελπιστώ ότι θα ολοκληρώσουμε μέσα στο 2019».
 
Ανέφερε ακόμα ότι οι Υπηρεσίες του Υπουργείου και του ΟΓΑ θα είναι στη διάθεση των παραγωγών, κάλεσε όλους να υποβάλουν σύντομα τα αιτήματα τους και σημείωσε πως «η καθοδήγηση που δίνεται από την πολιτική ηγεσία προς τις Υπηρεσίες είναι να γίνει η καταγραφή όσο γίνεται πιο άμεσα. Οι ζημιές είναι εκτεταμένες και δεν μπορούν να καταγραφούν όλες την ίδια ημέρα» είπε και πρόσθεσε πως «οι άνθρωποι του Υπουργείου θέλουν το χρόνο τους, αλλά θα είναι δίπλα στους παραγωγούς για να καταγραφούν οι ζημιές και να γίνει η απόδοση των αποζημιώσεων το συντομότερο δυνατόν». 
 
Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας του Παναγροτικού Τάσος Γιαπάνης ευχαρίστησε τον Υπουργό για την «άμεση ανταπόκριση να μεταβεί στις πληγείσες περιοχές και να δει ιδίοις όμμασι τις καταστροφές που υπάρχουν. Φέτος είχαμε μεγάλες ελπίδες για την παραγωγή της πατατοκαλλιέργειας επειδή φαινόταν ότι η χρονιά θα είχε καλές πωλήσεις πατατών».
 
Ωστόσο, συνέχισε «τα τελευταία καιρικά φαινόμενα που είναι απόρροια της κλιματικής αλλαγής, έφερε την ολοκληρωτική καταστροφή στους πατατοκαλλιεργητές στην Ορμήδεια, το Ξυλοφάγου, το Λιοπέτρι, Σωτήρα και Παραλίμνι» και κάλεσε τον Υπουργό «να σταθεί αρωγός και δίπλα από τους αγρότες, οι οποίοι ενώ θα είχαν εισοδήματα μέσα σε ένα μήνα από την παραγωγή τους, τώρα είναι στον αέρα».
 
Ταυτόχρονα χαιρέτισε «την πολιτική θέληση του Υπουργού να μεταφέρει εισήγηση προς το Υπουργικό Συμβούλιο με την οποία, ίσως μέρος της αποζημίωσης να δοθεί άμεσα στους παραγωγούς αφού γίνει καταγραφή των ζημιών. Ο Υπουργός και κράτος θα είναι δίπλα» στους παραγωγούς είπε και σημείωσε πως «το πιο σημαντικό είναι μετά από αυτή την εμπειρία που είχαμε να προχωρήσουμε μπροστά».
 
Ανέφερε επίσης ότι ο Παναγροτικός έχει κάνει τρεις γύρους διαβουλεύσεων με όλες τις κλαδικές επιτροπές του για να «προχωρήσουμε στο νέο θεσμό της γεωργικής ασφάλισης που θα καλύπτει όλα αυτά τα ακραία καιρικά φαινόμενα» για τα οποία μέχρι σήμερα οι παραγωγοί δεν λάμβαναν αποζημίωση. Πρέπει, συνέχισε «όλες αυτές οι στρεβλώσεις να φύγουν και ο νέος θεσμός της γεωργικής ασφάλισης να μπει σε μια ορθή βάση. Θέλουμε ο αγρότης να επιζήσει στον τόπο του, ο Κύπριος πατατοπαραγωγός δεν ζητιανεύει, ζητά τα δίκαια του να κρατήσει την οικογένεια του και ταυτόχρονα να κρατήσουμε τον πρωτογενή τομέα». 
 
Ο Επαρχιακός Γραμματέας της ΠΕΚ Λουκάς Λουκά ανέφερε πως «οι καταστροφές που υπέστησαν οι παραγωγοί είναι τεράστιες και ίσως αγγίζουν και το 100% της καταστροφής» και πρόσθεσε πως «η κυβέρνηση είναι παρούσα δια του Υπουργού και των αρμοδίων οργάνων της Τμήματος Γεωργίας και του ΟΓΑ».
 
Απευθυνόμενος στον Υπουργό ο κ. Λουκά αναφέρθηκε «στα εκατοντάδες δεκάρια πατατών τα οποία δεν έγινε κατορθωτό να εκριζωθούν λόγω της πολυομβρίας» προσθέτοντας πως «γι’αυτά πρέπει να γίνει ειδική μνεία ούτως ώστε να συμπεριληφθούν στην αποζημίωση».
 
Από την πλευρά του ο Ευρωβουλευτής Λευτέρης Χριστοφόρου εξέφρασε την εκτίμηση ότι «το να διαφυλαχθεί  η πρωτογενής παραγωγή και να προστατευθούν οι αγρότες  είναι υποχρέωση αλλά και καθήκον όλων μας, γιατί και η Ευρωπαϊκή Ενωση θεωρεί πως χωρίς τον πρωτογενή τομέα και τους αγρότες δεν μπορεί να υπάρξει οικονομία και δεν μπορεί να υπάρξει κοινωνία».
 
Πρόσθεσε ότι «στην Κύπρο το να συνεχίσεις σήμερα να παραμένεις αγρότης είναι  ηρωϊσμός, γιατί οι αγρότες είναι τα θύματα και οι πλέον ευάλωτοι σε όλα τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Ιδιαίτερα με την επιδείνωση αυτών των φαινομένων εξ αιτίας της κλιματικής αλλαγής, καθημερινά οι αγρότες θα καλούνται να πληρώνουν ένα βαρύτατο κόστος και τίμημα και θα είναι πολύ δύσκολη η επιβίωση τους».
 
Γι’αυτό συνέχισε «πολλές φορές αποταθήκαμε με τον Υπουργό Γεωργίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση και στους αρμόδιους Επιτρόπους, ώστε να καλύπτεται η Κύπρος για όλα αυτά τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Αυτά τα οποία βιώνουμε σήμερα και οι ολοκληρωτικές καταστροφές που είδαμε, είναι προϊόν ακραίων καιρικών φαινομένων, τα οποία εάν συνεχιστούν θα εκτοπίσουν τους αγρότες από την παραγωγή» είπε και σημείωσε πως «απαιτείται άμεση ενίσχυση και στήριξη».
 
Ο κ. Χριστοφόρου αναφέρθηκε και στην επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει σύντομα στην Κύπρο για να παραστεί σε συγκεκριμένη εκδήλωση, ο Επίτροπος Αγροτικής Ανάπτυξης ο οποίος, όπως είπε «δείχνει ιδιαίτερη ευαισθησία για το θέμα» και εξέφρασε την εκτίμηση ότι «μπορούν να συνδράμουν και τα Ταμεία που έχουν να κάνουν με την κλιματική αλλαγή και τα ακραία καιρικά φαινόμενα».
 
Το γεγονός συνέχισε «ότι ο Υπουργός Γεωργίας εκφράζοντας και εκπροσωπώντας την ισχυρή βούληση και θέληση μιας κυβέρνησης που τα τελευταία χρόνια δεν άφησε ποτέ εγκαταλελειμμένους τους αγρότες, αλλά τους στήριξε με όλες της τις δυνάμεις» θα πρέπει να κάνει τους παραγωγούς «να νοιώθουν αυτή τη στήριξη και αυτή τη συμπαράσταση από το κράτος, την πολιτεία και από τον Υπουργό, ο οποίος επιδεικνύει καθημερινά ευαισθησία και καταβάλλει αγώνα, εντός και εκτός Κύπρου για να προστατεύσει τα δικαιώματα των αγροτών, να προστατεύσει την ύπαιθρο, την οικονομία και την κοινωνία μας».
 
Εξάλλου ο Βουλευτής ΔΗΣΥ Αμμοχώστου Κυριάκος Χατζηγιάννης ανέφερε ότι ήταν άμεση η ανταπόκριση του Υπουργού να επισκεφθεί τις πληγείσες περιοχές και πρόσθεσε πως «έχουμε αντικρίσει μια δραματική κατάσταση. Οι συνέπειες στην πατατοκαλλιέργεια είναι χωρίς προηγούμενο, θεωρώ ότι η χρονιά φέτος θα έχει καταστροφικές επιπτώσεις, ενώ οι ζημιές δεν είναι στο πλαίσιο των δυνατοτήτων των ασφαλίστρων που πληρώνουν οι ίδιοι οι παραγωγοί».
 
Ως εκ τούτου, συνέχισε «θα πρέπει να προχωρήσουμε με τη συνδρομή του κράτους» με τη θέληση της κυβέρνησης να συνδράμει, όπως αυτή αναγνωρίστηκε από τον Υπουργό και εκφράστηκε από την πολιτεία. Αυτό σημαίνει, είπε ότι «η πορεία για να αντιμετωπιστούν οι ζημιές είναι μόνο μία και αυτή είναι μόνο μέσω του ΟΓΑ».
 
Αυτό που ζητούμε, ανέφερε «είναι μέσω της νομοθεσίας ή μέσω της τακτικής του ΟΓΑ να καλυφθούν όλες αυτές οι ζημιές», εξέφρασε την εκτίμηση ότι «είναι μονόδρομος η ανταπόκριση», είπε πως η μη ανταπόκριση από το κράτος θα ήταν «άκρως καταστροφική για τους παραγωγούς» και σημείωσε ότι «όλοι σήμερα έχουμε διαγνώσει πως η κατάσταση είναι από θλιβερή μέχρι καταστροφική».
 
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Οι τυχεροί αριθμοί της κλήρωσης του Τζόκερ
Δωρεάν μαθήματα σε ενήλικες προσφέρει η Σχολή Χαρακτικής Χαμπή
Πρόοδο στην προσπάθεια εμβάθυνσης της αγοράς κεφαλαιαγορών βλέπει ο Μισέλ
Υπ. Γεωργίας στην Σύνοδο Κοινοπολιτείας-«Συλλογική ευθύνη η προστασία ωκεανών»
Δήμος Λάρνακας: Σύντομα ο σχεδιασμός για Σχολή Θαλάσσιων Επιστημών ΤΕΠΑΚ
Δέσμευση Βουλής για προώθηση υγειονομικής περίθαλψης με επίκεντρο τον ασθενή
Δύσκολη συζήτηση των 27 στις Βρυξέλλες για ανταγωνιστικότητα λόγω κεφαλαιαγορών
Εκπέμπει SOS ο Διευθυντής του Νοσοκομείο Τροόδους-«Τριτοκοσμικές οι συνθήκες, αναγκαία η ανακαίνιση του»
Εξουσιοδότησαν ΣΕΚ-ΠΕΟ να προσπαθήσουν για σύμβαση οι απεργοί στις εταιρείες ηλεκτρολογικών
Πώς απαντά η Υπ. Ασθενοφόρων για το περιστατικό με τη λιπόθυμη μαθήτρια-«Δεν ήταν επείγον»