Μετρούν πληγές λόγω της κακοκαιρίας οι γεωργοί στην Πάφο

Σοβαρά προβλήματα που επηρεάζουν άμεσα τον αγροτικό κόσμο έχουν προκαλέσει οι έντονες βροχοπτώσεις των τελευταίων εβδομάδων, αναφέρει σε ανακοίνωση η ΕΚΑ Πάφου η οποία καλεί τα Κοινοτικά Συμβούλια της επαρχίας Πάφου σε συνεργασία με την Επαρχιακή Διοίκηση, να αποκαταστήσουν τις ζημιές που προκλήθηκαν στους αγροτικούς δρόμους με το πέρας της κακοκαιρίας, έτσι ώστε να η πρόσβαση των αγροτών στους χώρους εργασίας τους να καταστεί εφικτή και με ασφάλεια.
 
Όπως αναφέρει, οι αγροτικοί δρόμοι πολλών κοινοτήτων της επαρχίας Πάφου έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές και σε αρκετές μάλιστα περιπτώσεις η πρόσβαση των γεωργών και των κτηνοτρόφων στις μονάδες τους έχει αποκοπεί εδώ και λίγες μέρες. Συγκεκριμένα, προστίθεται στην ανακοίνωση, στην περιοχή Νατάς – Κελοκεδάρων τα ζώα διατρέχουν άμεσο κίνδυνο πνιγμού από τα νερά, αφού ιδιοκτήτες των κτηνοτροφικών μονάδων αλλά και εργαζόμενοι, δεν έχουν δυνατότητα πρόσβασης σε αυτές.
 
Τα κυριότερα προβλήματα που παρατηρούνται στους αγροτικούς δρόμους είναι προβλήματα διάβρωσης του εδάφους καθώς και κατολισθήσεις όγκων χώματος και πετρών.
 
Επιπρόσθετα η ΕΚΑ Πάφου εκφράζει την λύπη της γιατί όπως αναφέρει, τεράστιες ποσότητες νερού χύνονται στην θάλασσα ως αποτέλεσμα της μη ικανοποιητικής ύπαρξης έργων αποθήκευσης νερού ή και μεταφοράς τους σε πιο μεγάλους ταμιευτήρες, την ίδια ώρα που οι αγρότες αναγκάζονται να χρυσοπληρώνουν το νερό για τις καλλιέργειες του. 
 
Σύμφωνα με την ΕΚΑ, στην επαρχία Πάφου υπάρχουν μελέτες για κατασκευή δύο ακόμα φραγμάτων, ένα στην περιοχή Επισκοπής – Αγίας Βαρβάρας και ένα στην περιοχή της Σουσκιούς.
 
Η ΕΚΑ αναφέρεται και στα προβλήματα που παρατηρούνται και σε πολλές καλλιέργειες, ειδικότερα μετά την σφοδρή χαλαζόπτωση στην ανατολική Πάφο. Αναφέρει ακόμη ότι κτηνοτροφικές μονάδες έχουν επηρεαστεί από τους πολύ δυνατούς ανέμους.
 
Οι επηρεαζόμενες κτηνοτροφικές μονάδες, αναφέρει η  Ένωση Κυπρίων Αγροτών Πάφου, δύναται να στηριχτούν από το Υπουργείο Γεωργίας και το πρόγραμμα De minimis, έτσι ώστε να καταστεί δυνατή η αποκατάσταση των ζημιών.
 
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Άνοδος 5,4% στις αφίξεις τουριστών την πρώτη τριμηνία 2024-Αισιοδοξία Υφ. Τουρισμού
«Η Άσσια βίωσε το μίσος των κατακτητών»-Σύντομα παραδίδεται το μνημείο Πεσόντων
Βροχή και καταιγίδα στο μενού του καιρού-Στους 26 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία
Ενισχυτικά μαθήματα εκμάθησης Ελληνικών χρειάζονται 1100 παιδιά στην εκπαίδευση
Αρχές του 2025 η ψηφιοποίηση των αιτήσεων φοιτητικής μέριμνας-Το χρονοδιάγραμμα του ΥΠΟΙΚ
Επανέρχεται με επιστολή προς Υφ. Πρόνοιας για το Πασχαλινό Επίδομα η ΕΚΥΣΥ
Βαφεάδης: Δεν έχει ληφθεί η εγγυητική για Λιμάνι και Μαρίνα Λάρνακας
Αισιοδοξία Κουμή για αντίστοιχες επιδόσεις στις τουριστικές αφίξεις με το 2023 παρά τις προκλήσεις
Ζητά από υποψήφιους δέσμευση για προώθηση των αιτημάτων της ΟΠΑΚ
Τροποποίηση κανονισμού ΕΕ για προστασία καταναλωτών, ζητά ο ΓΔ του Υπ. Ενέργειας