Να παραμείνουν εκτός ΓΕΣΥ καλεί τα μέλη της και η Αιματολογική Εταιρεία

 Ακόμα μια ιατρικη εταιρεία, η Αιματολογική, προτρέπει τα μέλη της να αποφύγουν την ένταξη τους στο ΓΕΣΥ.
 
Η Αιματολογική Εταιρεία (ΚΑΕ) σε ανακοίνωση της χαρακτηρίζει τους σχεδιασμούς που έγιναν μέχρι τώρα ανεπαρκείς και δεν μπορούν να πείσουν και τον πιο καλόπιστο αιματολόγο πως οι αλλαγές θα είναι προς το όφελος των ασθενών.
 
Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΑΕ σε Έκτακτη Συνεδρίαση στις 15/01/2019 και μετά τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με το ΓΕΣΥ, αποφάσισε μεταξύ άλλων να στηρίξει τις αποφάσεις του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου.
 
Αυτούσια η ανακοίνωση της ΚΑΕ
 
Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΑΕ σε Έκτακτη Συνεδρίαση στις 15/01/2019 και μετά τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με το ΓΕΣΥ, αποφάσισε τα εξής:
 
1) Στήριξη στις αποφάσεις της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης του ΠΙΣ.
 
2) Υποστήριξη της εφαρμογής του ΓΕΣΥ, δεδομένου ότι έχουν ληφθεί όλα τα αναγκαία μέτρα για να είναι βιώσιμο και να προσφέρει αξιοπρεπείς συνθήκες περίθαλψης στους ασθενείς και συνθήκες εργασίας στους επαγγελματίες υγείας.
 
3) Η έναρξη ενός Γενικού Συστήματος Υγείας δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί χωρίς την ταυτόχρονη διαμόρφωση των όρων λειτουργίας της Τριτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που να περιλαμβάνει και τη νομική κατοχύρωση. Η πλειοψηφία των μελών μας απασχολείται στην Τριτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, είτε στον Ιδιωτικό είτε στον Δημόσιο Τομέα. Ως εκ τούτου, θεωρούμε αδιανόητη την προτροπή για συμμετοχή σε ένα Σύστημα Υγείας στο οποίο δεν περιλαμβάνεται αυτή η πτυχή.
 
4) Καλούμε τον ΟΑΥ και τους λοιπούς υπεύθυνους φορείς να πράξουν τα δέοντα, ώστε όλοι οι ασθενείς να έχουν ίση πρόσβαση στον μεγαλύτερο αριθμό παρόχων υγείας.
 
5) Να επισημάνουμε ότι η θεραπευτική αντιμετώπιση και η αναγκαία συχνή παρακολούθηση των ασθενών της ειδικότητάς μας- που προϋποθέτει και ενδελεχείς εργαστηριακούς ελέγχους- είναι πολυδάπανη, και αυτό πρέπει να ληφθεί υπόψη στα πλαίσια του άκαμπτου σφαιρικού προϋπολογισμού.
 
6) Έχουμε διαπιστώσει ακόμη ότι κάποιες πτυχές κατά τον σχεδιασμό του ΓΕΣΥ έγιναν με προχειρότητα και δεν έλαβαν υπ’όψιν το σύνολο των ιατρικών πράξεων της ειδικότητάς μας, ούτε την αυξημένη επισκεψιμότητα των περισσότερων ασθενών μας (όπως π.χ. οι μεταμοσχευμένοι ασθενείς μυελού των οστών) στους Αιματολόγους.
 
Εν κατακλείδι, επειδή προσδοκούμε στην εφαρμογή ενός ΓΕΣΥ που θα εξασφαλίζει την αναβάθμιση των παρεχόμενων Υπηρεσιών Υγείας, οι μέχρι τώρα σχεδιασμοί είναι ανεπαρκείς να πείσουν και τον πιο καλόπιστο Αιματολόγο ότι οι αλλαγές θα είναι προς όφελος των ασθενών μας.
 
Συνεπώς, προτρέπουμε τα μέλη μας όπως αποφύγουν, με τα σημερινά ελλειπή δεδομένα, να ενταχθούν στο προτεινόμενο ΓΕΣΥ.
 
 

Δειτε Επισης

Εγκρίθηκε από τη Βουλή σχέδιο ψηφίσματος για δικαίωμα στο καθαρό περιβάλλον
Πράσινο Βουλής για νέες κατηγορίες δανείων από τον Κεντρικό Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών
Εγκρίθηκαν τροποποιητικοί νόμοι για ρυθμίσεις στην καταβολή διαφόρων επιδομάτων
Ψηφίστηκε πρόταση νόμου για δημοσίευση έκθεσης ελέγχων αγοράς από Υπ. Ενέργειας
Πέρασαν από την Ολομέλεια οι νέοι κανονισμοί των Δημοτικών-Ικανοποίηση ΥΠΑΝ, όσα αλλάζουν
Πράσινο Βουλής για χρονική παράταση χρηματοδότησης ελλειμμάτων ΟΚΥπΥ
Θλίψη Υφ. Πολιτισμού για τον θάνατο του Πέτρου Στυλιανού
Θετική η Επ. Υγείας για επέκταση κρατικής χορηγίας ΟΚΥπΥ
Υπεψηφίστηκε ομόφωνα ο προϋπολογισμός του ΤΕΠΑΚ-Δυσφορία Βουλής για καθυστέρηση
Δέσμευση Βουλής για εξεύρεση βιώσιμων πολιτικών για καλύτερες συνθήκες εργασίας