Λύνεται εντός της ημέρας το πρόβλημα με τις αποκοπές νερού

Χωρίς νερό έχουν μείνει Στρόβολος, Έγκωμη και Άγιος Δομέτιος λόγω του προβλήματος στις μονάδες αφαλάτωσης από τη θαλασσοταραχή.
 
Ο Διευθυντής του Συμβουλίου Υδατοπρομήθειας Νίκος Ζαμπακίδης συστήνει περιορισμένη κατανάλωση λόγω του προβλήματος που δημιουργήθηκε.
 
Πάντως σύμφωνα με τον κ. Ζαμπακίδη, εκτός απροόπτου το μεσημέρι θα επαναρχίσει η παραγωγή νερού στις αφαλατώσεις και εντός της ημέρας το πρόβλημα θα επιλυθεί σταδιακά με τις αφαλατώσεις της Δεκέλειας και της Λάρνακας να ξεκινούν τις μηχανές τους. 
 
Οι αποκοπές νερού αφορούν σε διάφορες περιοχές της Λευκωσίας, μεταξύ των οποίων ο Στρόβολος, η Έγκωμη και ο Άγιος Δομέτιος και κάποιες περιοχές της Λάρνακας.
 
 Το πρόβλημα δημιουργήθηκε λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων αφού τα πολλά μποφόρ στη θάλασσα δημιούργησαν θαλασσοταραχή, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να επεξεργαστούν το νερό οι μονάδες αφαλάτωσης.
Μέχρι στιγμής δεν έχει επιδιορθωθεί το πρόβλημα και σύμφωνα με τον κ. Ζαμπακίδη είναι άγνωστο πότε αυτό θα συμβεί.

Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Σοφοκλής Χριστοδουλίδης, Διευθυντής του Συμβουλίου Υδατοπρομήθειας Λάρνακας «λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών, που επικρατούσαν τις τελευταίες ημέρες στη Κύπρο, δημιουργήθηκαν προβλήματα στα εργοστάσια αφαλάτωσης.
 
Πρόσθεσε ότι «το ΣΥΛ λάμβανε νερό μόνο από το διυλιστήριο Τερσεφάνου, το οποίο όμως δεν μπορεί να παράξει απεριόριστες ποσότητες νερού, με αποτέλεσμα οι ποσότητες αυτές να μην είναι ικανοποιητικές για όλες τις πόλεις, αφού από το διυλιστήριο Τερσεφάνου μεταφέρεται νερό εκτός από τη Λάρνακα και στη Λευκωσία και στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου».
 
Εξήγησε ακόμα ότι «λόγω ακριβώς των προβλημάτων στις μονάδες αφαλάτωσης μειώθηκε κατά περίπου 30% η ποσότητα νερού που παίρνουμε από το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων, με αποτέλεσμα να μειωθούν τα αποθέματα που έχουμε στις υδατοδεξαμενές. Σύμφωνα με την ενημέρωση που έχουμε από το ΤΑΥ μέχρι το μεσημέρι θα μας παρέχεται κανονικά νερό και εμείς με τη σειρά μας θα είμαστε σε θέση να το διοχετεύσουμε σε όλες τις περιοχές της Λάρνακας».
 
Ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ακόμα ότι «αυτές τις μέρες λόγω βλαβών υπάρχουν κλειστές τρεις περιοχές του ΣΥΛ, που είναι η Βεργίνα, η βιομηχανική περιοχή Αραδίππου και η περιοχή του Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας. Από τις τρεις αυτές περιοχές το ίδιο το Γενικό Νοσοκομείο παίρνει νερό από δύο παροχές».
 
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι «για να ικανοποιηθεί πλήρως η Λάρνακα σε ποσότητες νερού θα πρέπει το Συμβούλιο να λαμβάνει νερό και από τη μονάδα αφαλάτωσης που βρίσκεται πίσω από το αεροδρόμιο Λάρνακας, μονάδα η οποία επίσης έχει προβλήματα. Από χθες ξεκίνησε να εργάζεται μερικώς και η μονάδα αφαλάτωσης Δεκέλειας, παράγοντας συγκεκριμένη ποσότητα νερού, ωστόσο θα πρέπει να λειτουργήσει πλήρως για να έχουμε τις απαιτούμενες ποσότητες που χρειαζόμαστε».
 
Οσον αφορά τα προβλήματα που υπάρχουν στα εργοστάσια αφαλάτωσης, είπε ότι «αυτά προκαλούνται λόγω θαλασσοταραχής, αφού φύκια από τη θάλασσα περνούν στο χώρο που εισέρχεται το νερό στις αντλίες, με αποτέλεσμα να μπλοκάρονται τόσο οι αντλίες όσο και τα φίλτρα. Ωστόσο, το μεγάλο πρόβλημα είναι τα φίλτρα τα οποία θα πρέπει να καθαριστούν πολύ καλά προτού τα εργοστάσια αφαλάτωσης τεθούν σε λειτουργία».

Δειτε Επισης

Υπουργός Υγείας: Προσδοκία στήριξης από διεθνή κοινότητα για λύση στο Κυπριακό
Kατάργηση φορολόγησης εισοδήματος στο φιλοδώρημα υπαλλήλων με σύμβαση στη Δημόσια Υπηρεσία
Ενέκρινε τον προϋπολογισμό της Αρχής Ψηφιακής Ασφάλειας η Ολομέλεια
Ανησυχία Βουλευτών για μείωση του αποθεματικού του Ταμείου ΑΠΕ και ΕΞΕ
Αναμένει υλοποίηση έργων και προειδοποιεί η Συντ. Γονέων Σχολείων του Ύψωνα
Ξεδίπλωσε το πλάνο του για τα πρόστιμα ο Βαφεάδης-Στο τραπέζι η μείωση κατά 50% του εξώδικου υπό προϋποθέσεις
Μη διενέργεια ελέγχου σε όλες τις περιπτώσεις εσόδων της ΓΔ Ανάπτυξης διαπιστώνει η Ελεγκτική
BINTEO: Μαθητής συγκινεί... Ξυρίζει το κεφάλι του για να συμπαρασταθεί σε καρκινοπαθή καθηγήτρια
Αναμένει ανακοινώσεις από Υπουργεία για τα ενοίκια σε βιοτεχνικές ζώνες η Επ. Εσωτερικών
Aύξηση κατά 5,5% των υπό κυπριακή σημαία πλοίων ανακοίνωσε η Υφ. Ναυτιλίας