Οικονομική ανεξαρτησία Βουλής ενόψει-Τροποποιείται το Σύνταγμα

Η Επιτροπή Νομικών ολοκλήρωσε την Τετάρτη, τη συζήτηση της πρότασης νόμου που κατέθεσε ο Πρόεδρος της Βουλής εκ μέρους όλων των κομμάτων, για τη 19η τροποποίηση του Συντάγματος που στοχεύει στη συνταγματική οικονομική αυτονόμηση της Βουλής των Αντιπροσώπων, όπως δήλωσε μετά τη συνεδρία ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών Γιώργος Γεωργίου.
 
Ο κ. Γεωργίου σημείωσε ότι η τοποθέτηση των μελών επί της πρότασης νόμου θα γίνει στην επόμενη συνεδρίαση, με στόχο αυτή να τεθεί ενώπιον της ολομέλειας προς ψήφιση, σε διάστημα 15 ημερών.
 
Ανέφερε περαιτέρω ότι εκ πρώτης όψεως το Υπουργείο Οικονομικών δεν έχει φέρει ενστάσεις αλλά έχει αναλάβει να καταθέσει απόψεις επί εξειδικευμένων θεμάτων αναφορικά με τον καταρτισμό του προϋπολογισμού, οι οποίες ενδεχομένως να βρίσκονται ενώπιον της Επιτροπής Νομικών την επόμενη εβδομάδα.
 
 Πρόσθεσε ότι στο μεταξύ έχουν ζητηθεί οι απόψεις της Νομικής Υπηρεσίας που αναμένεται να κατατεθούν και αυτές μέχρι την επόμενη συνεδρίαση της επιτροπής.
 
Διευκρίνισε περαιτέρω ότι όπως συμβαίνει με κάθε προϋπολογισμό, όταν η Βουλή αυτονομηθεί οικονομικά, θα καταρτίζει τον προϋπολογισμό της που θα αφορά σε όλα τα θέματα λειτουργίας, οικονομικής διαχείρισης και προσλήψεων.
 
Στην αιτιολογική έκθεση της πρότασης νόμου, σημειώνεται ότι κρίνεται αναγκαίο όπως καθοριστεί ρητά στο Σύνταγμα ότι ο προϋπολογισμός της Βουλής θα συντάσσεται από τον Πρόεδρο της Βουλής, θα εγκρίνεται με απόφαση του σώματος και ακολούθως χωρίς καμία μεταβολή θα καταχωρίζεται στον κρατικό προϋπολογισμό, οπότε για όλα και όλους θα καθίσταται εκτελεστός.
 
Προστίθεται ότι η επιζητούμενη οικονομική αυτονομία της Βουλής κατά το πρότυπο όλων των σύγχρονων ευρωπαϊκών κρατών, επ’ ουδενί υποδηλοί ότι η νομοθετική εξουσία θα ενεργεί εκτός, ή και πέραν των δημοσιονομικών πλαισίων και γενικών κατευθυντηρίων γραμμών της οικονομικής και δημοσιονομικής πολιτικής του ευρύτερου κράτους, όπως αυτές καθορίζονται εκάστοτε από τον Υπουργό Οικονομικών, λαμβανομένων υπόψη των υποχρεώσεων της Δημοκρατίας από τη συμμετοχή της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Ευρωζώνη γενικότερα.
 
Επιπρόσθετα, αναφέρεται πως το πολιτειακό σύστημα της Κυπριακής Δημοκρατίας βασίζεται στην αρχή της απόλυτης διάκρισης των εξουσιών.
 
«Συναφώς, η αυστηρή εφαρμογή της αρχής αυτής, επιβάλλει όπως η Βουλή ως μια εκ των τριών συνταγματικών εξουσιών ενεργεί κατά τρόπο απόλυτα ανεξάρτητο και διακριτό από τις όποιες αποφάσεις της εκτελεστικής εξουσίας και ειδικότερα, όσον αφορά το υπηρετούν προσωπικό, αλλά και τα μέσα που η Βουλή πρέπει να έχει στη διάθεσή της για την απρόσκοπτη και αποτελεσματική επιτέλεση του έργου της», σημειώνεται.
 
Η πρόταση νόμου αφορά στην δέκατη ένατη συνταγματική τροποποίηση και συγκεκριμένα, στην τροποποίηση του άρθρου 167 του Συντάγματος αναφορικά με την σύσταση και τη ψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού.
 
Το συγκεκριμένο άρθρο, προβλέπει μεταξύ άλλων, ότι ο Υπουργός Οικονομικών εφόσον λάβει τις προβλέψεις εκάστου υπουργείου και εκάστης ανεξάρτητης υπηρεσίας της Δημοκρατίας για ένα έτος, μεριμνά για την σύνταξη του πλήρους προϋπολογισμού της Δημοκρατίας για το εν λόγω έτος, ο οποίος μετά την έγκρισή του από το υπουργικό συμβούλιο κατατίθεται στη βουλή.
 
Υπενθυμίζεται ότι ανάλογες επιθυμίες για οικονομική αυτονόμηση, εκφράζονται κατά καιρούς τόσο εκ μέρους της Νομικής, και της Δικαστικής Υπηρεσίας και της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, χωρίς εντούτοις να προχωρήσουν σε υλοποίηση.

Δειτε Επισης

Διερευνά τα παράπονα καταναλωτών για υψηλούς λογαριασμούς υδατοπρομήθειας ο Δήμος Πάφου
Θλίψη για την απώλεια της Ελένης Νικήτα εκφράζει το Υφυπουργείο Πολιτισμού
Πέραν των 18 χιλιάδων ατόμων εξυπηρετούν τα Επιμορφωτικά Κέντρα
Διακοπές ηλεκτροδότησης την Παρασκευή σε κοινότητες Λεμεσού και Λάρνακας
Ενέκρινε οδηγία για το δικαίωμα των καταναλωτών για επισκευή προϊόντων το Ευρωκοινοβούλιο
Άγγιξαν τα 155 εκατομμύρια οι διελεύσεις από το άνοιγμα των οδοφραγμάτων ισχυρίζονται στα κατεχόμενα
Τελευταία η Κύπρος στην ΕΕ σε διαδικτυακές αγορές έντυπων και ψηφιακών βιβλίων
Εντός του 2024 η νομοθετική ρύθμιση της πρακτικής εργασίας των φοιτητών
Ανακαλείται το Physiomer Baby Unidoses-Η ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας
Τα προβλήματα στον παραλιακό πεζόδρομο Λεμεσού συζητήθηκαν στην Επ. Εμπορίου