Έσπασαν κάθε ρεκόρ κατανάλωσης οι Ελληνοκύπριοι στα κατεχόμενα το 2018

Τεράστια αύξηση, της τάξης του 58,42%, καταγράφεται στα στοιχεία της JCC αναφορικά με τα χρήματα που ξόδεψαν οι Ελληνοκύπριοι το 2018 στα κατεχόμενα, σε σχέση με το 2017.

Σύμφωνα με τη JCC, οι Ελληνοκύπριοι πλήρωσαν με κάρτες στα κατεχόμενα 15 εκατομμύρια ευρώ κατά τη διάρκεια του έτους, ενώ το 2017 ξόδεψαν εννέα εκ. 491 χιλιάδες ευρώ.
 
Μάλιστα, το 2018 είναι χρονιά ρεκόρ αφού από το 2009 που υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία για τις συναλλαγές, το μεγαλύτερο ποσό είχε καταγραφεί ήταν το 2015 με 11 εκατομμύρια 690 χιλιάδες ευρώ να ξοδεύονται στις ελεγχόμενες από τον κατοχικό Αττίλα περιοχές ποσό κατά 3,5 εκ. μικρότερο από το 2018.
 
Πέραν των 15 εκατομμυρίων που ξοδεύτηκαν στα κατεχόμενα, επιπρόσθετο ποσό 4,3 εκατομμύριων ευρώ πληρώθηκε από τους Ελληνοκύπριους για αγαθά και υπηρεσίες στην Τουρκία. Για το 2017, το ποσό που πληρώθηκε με κάρτες από κυπριακές τράπεζες στην Τουρκία ήταν 3,4 εκ. ευρώ, δηλαδή μικρότερο κατά 900 χιλιάδες ευρώ.
 
Στην αντίπερα όχθη, στις ελεύθερες περιοχές οι Τουρκοκύπριοι ξόδεψαν το 2018, 17,6 εκ. ευρώ, ποσό κατά 2,6 εκ. μεγαλύτερο από το αντίστοιχο που ξόδεψαν οι Ελληνοκύπριοι στα κατεχόμενα.
 
Σε σχέση με το 2017, το ποσό που ξόδεψαν οι Τουρκοκύπριοι είναι κατά  8,3 εκ. ευρώ, αφού το 2017 πλήρωσαν με κάρτες 25,9 εκ. ευρώ.
 
Όπως φαίνεται και στον σχετικό πίνακα, από τον Ιανουάριο του 2017 μέχρι τον Δεκέμβριο του ίδιου χρόνου, υπήρξε μια σταθερή, βαθμιαία αύξηση στα ποσά που ξόδευαν οι Ελληνοκύπριοι στα κατεχόμενα. Από τον Ιανουάριο μέχρι τον Οκτώβριο το ποσό διπλασιάστηκε, ενώ τους επόμενους μήνες ακολούθησε ακόμα μεγαλύτερη αύξηση.
Θεωρείται δεδομένο, πάντως, πως ένας από τους βασικούς λόγους του υπερδιπλασιασμου του ποσού που ξόδεψαν οι Ελληνοκύπριοι στα κατεχόμενα έχει να κάνει με την προτίμηση αρκετών να γεμίζουν τα ρεζερβουάρ των αυτοκινήτων τους από τα πρατήρια βενζίνης της κατεχόμενης Κύπρου.

Δειτε Επισης

Στους 30 βαθμούς η θερμοκρασία-Παραμένει η σκόνη στην ατμόσφαιρα
Αναμένουν να δουν στην πράξη την εργοδότηση αλλοδαπών οι επιχειρήσεις-«Μύθος» για φθηνή λύση
Ένα βήμα πριν το «record» στα σχολεία υψηλού κινδύνου-Σε επαγρύπνηση οι φρουροί για τις λαμπρατζιές
Εγκρίθηκε από τη Βουλή σχέδιο ψηφίσματος για δικαίωμα στο καθαρό περιβάλλον
Πράσινο Βουλής για νέες κατηγορίες δανείων από τον Κεντρικό Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών
Εγκρίθηκαν τροποποιητικοί νόμοι για ρυθμίσεις στην καταβολή διαφόρων επιδομάτων
Ψηφίστηκε πρόταση νόμου για δημοσίευση έκθεσης ελέγχων αγοράς από Υπ. Ενέργειας
Πέρασαν από την Ολομέλεια οι νέοι κανονισμοί των Δημοτικών-Ικανοποίηση ΥΠΑΝ, όσα αλλάζουν
Πράσινο Βουλής για χρονική παράταση χρηματοδότησης ελλειμμάτων ΟΚΥπΥ
Θλίψη Υφ. Πολιτισμού για τον θάνατο του Πέτρου Στυλιανού