Ο Μάριος Κουλούμας στον REPORTER: Πολέμιοι του ΓΕΣΥ μερίδα του ΠΙΣ

Αγανακτισμένοι με τη στάση της ηγεσίας του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου(ΠΙΣ), που είπε όχι στο ΓΕΣΥ, παρουσιάζονται οι οργανωμένοι ασθενείς, οι οποίοι επιθυμούν όσο κανείς άλλος να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα και να αποκτήσει επιτέλους η Κύπρος ένα Γενικό Σύστημα Υγείας, που θα μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες του κάθε πάσχοντα και θα αντιμετωπίζει ακριβοδίκαια τον καθένα, χωρίς να τους τοποθετεί σε δύο κατηγορίες. Αυτούς δηλαδή, που έχουν να πληρώσουν και αυτούς που δεν έχουν.
 
Μιλώντας στον REPORTER, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ασθενών Κύπρου Μάριος Κουλούμας τόνισε πως το όχι των γιατρών δεν ήταν έκπληξη, αλλά επιβεβαίωση των όσων λέγονταν, ότι δηλαδή μια μερίδα της ηγεσίας του ΠΙΣ είναι πολέμιοι του ΓΕΣΥ.
 
Αναφερόμενος στους λόγους που οδήγησαν τους γιατρούς σε αυτή την απόφαση, ο κ. Κουλούμας υπέδειξε με έμφαση ότι πρόκειται για τους ίδιους λόγους που δεν επέτρεψαν για δεκαετίες να εφαρμοστεί Σύστημα Υγείας στον τόπο μας.
 
Δυστυχώς, είπε, τα δικά τους για ακόμα μια φορά έχουν υπερισχύσει του δημοσίου συμφέροντος και των συμφερόντων των ασθενών, θέλοντας κάποιοι-ευτυχώς λίγοι-να διατηρήσουν τα μέχρι σήμερα θεωρούμενα εσφαλμένως κεκτημένα τους, όπως είναι η διατήρηση του δικαιώματος να εργάζονται εκτός θεσμικού πλαισίου χωρίς επόπτευση και έλεγχο».
 
Έγιναν σοβαρές παραχωρήσεις, αλλά…
Κληθείς να σχολιάσει τις αξιώσεις των γιατρών για άσκηση ιδιωτικής ιατρικής στο πλαίσιο του ΓΕΣΥ και αύξηση του σφαιρικού προϋπολογισμού, ο κ. Κουλούμας εξήγησε ότι έγιναν σημαντικές παραχωρήσεις στο πλαίσιο της μακράς διαβούλευσης που προηγήθηκε με τον Υπουργό Υγείας και τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ).
 
Η κυβερνητική πλευρά, σημείωσε, επέδειξε καλή θέληση, ώστε να ξεκλειδώσει το αδιέξοδο και γι' αυτό προχώρησε σε ικανοποίηση όλων των αιτημάτων του ΠΙΣ εκτός από ένα, αυτό της άσκησης ιδιωτικής ιατρικής, το οποίο, όπως υπογράμμισε, δεν μπορεί να ικανοποιηθεί διότι θα αλλάξει εντελώς τη φιλοσοφία του ΓΕΣΥ και θα δημιουργήσει ασθενείς δύο ταχυτήτων.
 
Αυτό, τόνισε ο κ. Κουλούμας, αποτελεί την κόκκινη γραμμή, τόσο των ασθενών όσο και της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτών του τόπου που εκφράζεται μέσα από τη συμμαχία για εφαρμογή του ΓΕΣΥ, η οποία εκπροσωπείται μέσω των 13 οργανώσεων.
 
Είναι αδιανόητο, τόνισε ο κ. Κουλούμας, μια μικρή ομάδα που εκπροσωπεί επαγγελματίες υγείας να εκβιάζουν ολόκληρη κοινωνία και να προσπαθούν να μποϊκοτάρουν μια μεταρρύθμιση, η οποία αποτελεί κοινωνική αναγκαιότητα και κοινωνική κατάκτηση.
 
Η πλειοψηφία θα ενταχθεί τελικά…
Εκφράζοντας λύπη για τη στάση του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ασθενών Κύπρου επισήμανε πως αυτό που ανέμεναν από την ηγεσία του ΠΙΣ είναι ότι θα ήταν πρωτοστάτης και δίπλα στους ασθενείς για την εφαρμογή του ΓΕΣΥ. Είναι πραγματικά κρίμα, τόνισε με έμφαση.
 
Παρ' όλα αυτά, ο κ. Κουλούμας εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η πλειοψηφία του ιατρικού κόσμου -παρά τις όποιες αμφιβολίες και δικαιολογημένες ανησυχίες διατηρεί έναντι του Σχεδίου- θα συνταχθεί με τους ασθενείς και την κοινωνία στην υλοποίηση του ΓΕΣΥ, αντιμετωπίζοντας τυχόν προβλήματα που θα παρουσιαστούν, ώστε το Σύστημα να βελτιώνεται καθημερινά.
 
Ο κ. Κουλούμας υπογράμμισε ότι το ΓΕΣΥ όπως έχει σχεδιαστεί, βασίζεται σε πολύ γερά θεμέλια και πυλώνες, οι οποίοι θα εξυπηρετήσουν με επάρκεια και με ποιότητα τις καθημερινές ανάγκες των πολιτών σε θέματα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.
 
Το plan-B και η συνάντηση με τον Πρόεδρο
Το ερώτημα τώρα που πλανάται είναι τι θα γίνει σε περίπτωση που δεν συμπληρωθεί τελικά ικανοποιητικός αριθμός γιατρών για να συμβληθεί στο σύστημα.
 
Σημειώνοντας ότι η εφαρμογή του ΓΕΣΥ αποτελεί μονόδρομο, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ασθενών εξέφρασε την πεποίθηση ότι η κυβέρνηση διαθέτει plan-B, το οποίο περιλαμβάνει εναλλακτικές λύσεις.
 
Μέσα σε αυτό το πνεύμα, είπε, η ομοσπονδία των ασθενών θα καταθέσει υπόμνημα προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με σχετικές προτάσεις και λύσεις, κατά τη συνάντηση που θα έχουν μαζί του στις 21 Ιανουαρίου.

Δειτε Επισης

Το Κόμμα για τα Ζώα χαιρετίζει απόφαση Υπουργείου Γεωργίας για πυροτεχνήματα
Στο 83,3% η θνησιμότητα λαγών που απελευθερώθηκαν-Προβληματισμένη η Υπηρεσία Θήρας
Υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για οικονομικά τους εμφανίζουν οι Κύπριοι
Η Υπουργός Γεωργίας ξεκίνησε συναντήσεις με παραγωγούς, αγρότες και ψαράδες
Αυτοί είναι όλοι οι υποψήφιοι δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι και πρόεδροι Επαρχιακών Οργανισμών
Στηρίζει Ελεγκτή με το γάντι το ΔΗΚΟ-Επιτίθεται στον Πρόεδρο για τη θεσμική σύγκρουση το ΑΚΕΛ
Συστηματικές αδυναμίες και παραλείψεις στη διαχείριση Natura εντοπίζει η Ελεγκτική Υπηρεσία
Καταζητούμενοι από την Interpol εντοπίστηκαν στα κατεχόμενα
Εγκαινιάστηκε ο αρχαιολογικός χώρος της Πύλης Πάφου στη Λευκωσία
Στην οικοδομική βιομηχανία τα περισσότερα εργατικά ατυχήματα