Συνασπίζονται γιατροί και εκπαιδευτικοί με φόντο τις εισφορές τους στο ΓΕΣΥ

Ακόμα ένα μέτωπο στον πολυτάραχο τομέα της υγείας, ενόψει της εφαρμογής του ΓΕΣΥ, άνοιξε χθες, με τους δημοσίους υπαλλήλους να αντιδρούν στις αποκοπές που θα έχουν από την 1η Μαρτίου για το Σύστημα.
 
Οι δημόσιοι υπάλληλοι αντιδρούν διότι από την 1η Μαρτίου 2019 θα ξεκινήσει να αποκόπτεται από το μισθό όλων των μισθωτών, συμπεριλαμβανομένων και των δημοσίων υπαλλήλων ποσοστό 1,7% από τον μισθό τους για το ΓΕΣΥ, ενώ παράλληλα, θα συνεχίζει να αποκόπτεται επιπλέον ποσοστό 1,5% για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, το οποίο καταβάλλουν σήμερα όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Απαντά με αποδείξεις και αριθμούς στον ΠΙΣ ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας
 
Τις αντιδράσεις προκάλεσαν οι δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη στο ΡΙΚ, ότι τον πρώτο χρόνo εφαρμογής του ΓεΣΥ, οι δημόσιοι υπάλληλοι θα εισφέρουν περισσότερα για το Γενικό Σχέδιο Υγείας, από ό,τι οι υπόλοιποι εργαζόμενοι, δηλαδή 3,2% αντί 1,7%.

Ο κύριος Γεωργιάδης δήλωσε ακόμη ότι από το 2020, όλοι οι εργαζόμενοι θα εισφέρουν για το ΓεΣΥ, το ίδιο ποσοστό, δηλαδή 2,6%.

Με ανακοινώσεις τους, οι συντεχνίες των Δημοσίων Υπαλλήλων, των Κυβερνητικών Ιατρών και των Νοσηλευτών υπογραμμίζουν ότι δεν πρόκειται να αποδεχθούν την επιβολή πρόσθετης συνεισφοράς και προειδοποιούν με λήψη μέτρων.

 
Η Παγκύπρια Συντεχνία Κυβερνητικών Ιατρών (ΠΑΣΥΚΙ), απέστειλε επιστολή προς τον Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημειώνοντας πως η συγκεκριμένη πρακτική παραγνωρίζει εργασιακά θέσμια αφού ετσιθελικά αφαιρεί εργασιακά κεκτημένα από εργαζόμενους.
 
Σε ανακοίνωση η ΠΑΣΥΚΙ εκφράζει έκπληξη για τοποθετήσεις του Υπουργού Οικονομικών σε μεσημβρινή εκπομπή της 10ης Ιανουαρίου και σημειώνει πως θεωρεί ότι «οι συγκεκριμένες τοποθετήσεις αποδεικνύουν την προχειρότητα με τ ην οποία προσεγγίζονται σημαντικότατοι παράμετροι σε σχέση με τον σχεδιασμό και εφαρμογή του ΓΕΣΥ, όπως οι αποκοπές, καθώς και του τρόπου που λαμβάνουμε ή/και ενημερωνόμαστε για τέτοιου είδους θέματα για τα οποία έχουμε υποβάλει σχετικά ερωτήματα».
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Επικαλείται θέμα Νίκολσον ψάχνοντας πρόωρη αυτοδικαίωση ο ΠΙΣ

 
Η ΠΑΣΥΚΙ καλεί τον Υπουργό «να εξηγήσει την αντίληψη που έχει καταθέσει ότι τα τελευταία χρόνια οι δημόσιοι υπάλληλοι κατέβαλαν μειωμένες εισφορές καθώς και την πρόταση του μία ομάδα πληθυσμού να καταβάλλει αυξημένες εισφορές έστω και για την περίοδο ενός χρόνου».
 
Όπως υπενθυμίζει η συντεχνία, οι κυβερνητικοί υπάλληλοι δικαιούνταν δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη από καταβολής την Δημοκρατίας και η αποκοπή του 1.5%  έχει γίνει αποδεκτή από τις συντεχνίες στα πλαίσια αλληλεγγύης κατά την περίοδο του μνημονίου.
 
Για το θέμα, η Ανεξάρτητη Συντεχνία Δημοσίων Υπαλλήλων Κύπρου (ΑΣΔΥΚ) απέστειλε επιστολή προς τους υπουργούς Οικονομικών και Υγείας, ζητώντας ίση μεταχείριση των εργαζομένων, σχετικά με τις αποκοπές των Δημοσίων Υπαλλήλων, για το ΓΕΣΥ και την Ιατροφαρμακευτική Περίθαλψη.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  Σχέδιο β’ από ΟΑΥ-Οι πολίτες θα έχουν πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας
 
Όπως αναφέρει «σε αυτή την περίπτωση, οι αποκοπές για το ΓΕΣΥ και την Ιατροφαρμακευτική Περίθαλψη από τους Δημόσιους Υπαλλήλους θα είναι οι ψηλότερες από κάθε άλλη ομάδα, περιλαμβανομένων και των εργοδοτών, δημιουργώντας με αυτό τον τρόπο συνθήκες άνισης μεταχείρισης», για να προσθέσει ότι «το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στα μέλη της δημόσιας υπηρεσίας».
 
Η ΑΣΔΥΚ ζητά από τους δύο Υπουργούς όπως εξετάσουν άμεσα το θέμα της πληρωμής εισφορών των Δημοσίων Υπαλλήλων για το ΓΕΣΥ και την Ιατροφαρμακευτική Περίθαλψη, έτσι ώστε αυτή να συνάδει με τις εισφορές των υπόλοιπων εργαζομένων.
 
Σημειώνεται ότι η επιστολή της ΑΣΔΥΚ έχει κοινοποιηθεί στις Κοινοβουλευτικές Επιτροπές Υγείας, Νομικών, και Εργασίας.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πεπεισμένος για συμμετοχή της πλειοψηφίας των γιατρών στο ΓΕΣΥ ο Αναστασιάδη
 
Το ζήτημα σχολίασε και ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔ Φίλιος Φυλακτού, στο πλαίσιο των δηλώσεων του για τα αποτελέσματα της ΜΕΠΕΥ σημειώνοντας πως υπάρχει εντονότατος προβληματισμός στις εκπαιδευτικές οργανώσεις, , για το θέμα.
 
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο γενικός γραμματέας της ΠΟΕΔ Χάρης Χαραλάμπους: «Το θέμα των εισφορών του ΓΕΣΥ 1,7% από 1η Μαρτίου, αν καταφέρουν να λειτουργήσει ΓΕΣΥ και της παράλληλης αποκοπής για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη 1,5% που ισχύει σήμερα, ασφαλώς και δεν πρόκειται να αποδεχτούμε να λειτουργήσουν προσθετικά.
 
Οι Εκπαιδευτικές Οργανώσεις έθεσαν το θέμα στον Γ. Διευθυντή του Υπουργείου Οικονομικών στη συνεδρία της ΜΕΠΕΥ και ξεκαθάρισαν ότι δεν πρόκειται να γίνει ανεχτή η διπλή συνεισφορά. Μετά το πέρας της συνάντησης ωστόσο, ο Διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών, δήλωσε πως το θέμα ήδη εξετάζεται με στόχο την επίλυσή του.
 
 

Δειτε Επισης

Εγκρίθηκε από τη Βουλή σχέδιο ψηφίσματος για δικαίωμα στο καθαρό περιβάλλον
Πράσινο Βουλής για νέες κατηγορίες δανείων από τον Κεντρικό Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών
Εγκρίθηκαν τροποποιητικοί νόμοι για ρυθμίσεις στην καταβολή διαφόρων επιδομάτων
Ψηφίστηκε πρόταση νόμου για δημοσίευση έκθεσης ελέγχων αγοράς από Υπ. Ενέργειας
Πέρασαν από την Ολομέλεια οι νέοι κανονισμοί των Δημοτικών-Ικανοποίηση ΥΠΑΝ, όσα αλλάζουν
Πράσινο Βουλής για χρονική παράταση χρηματοδότησης ελλειμμάτων ΟΚΥπΥ
Θλίψη Υφ. Πολιτισμού για τον θάνατο του Πέτρου Στυλιανού
Θετική η Επ. Υγείας για επέκταση κρατικής χορηγίας ΟΚΥπΥ
Υπεψηφίστηκε ομόφωνα ο προϋπολογισμός του ΤΕΠΑΚ-Δυσφορία Βουλής για καθυστέρηση
Δέσμευση Βουλής για εξεύρεση βιώσιμων πολιτικών για καλύτερες συνθήκες εργασίας