Απαντά με αποδείξεις και αριθμούς στον ΠΙΣ ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας

Παραθέτοντας μια σειρά από στοιχεία που αποδεικνύουν ότι ικανοποίησε πλήρως τα αιτήματα του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), πλην αυτού της ιδιωτικής ιατρικής, απαντά στη σημερινή ανακοίνωση της συντεχνίας των γιατρών, ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ), σημειώνοντας παράλληλα πως οι τοποθετήσεις του ΠΙΣ, ότι δεν εισακούστηκαν οι θέσεις του, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Σχέδιο β’ από ΟΑΥ-Οι πολίτες θα έχουν πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας
 
Ο ΟΑΥ σε ανακοίνωση που εξέδωσε, εκφράζει την έκπληξή του σε σχέση με τη σημερινή ανακοίνωση του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου και υποδεικνύει ότι οι προτάσεις που έχουν υποβληθεί από τον ΟΑΥ ικανοποιούν, σε πολύ μεγάλο βαθμό, όλα τα αιτήματα που έθεσε ο ΠΙΣ, με εξαίρεση το αίτημα για την «ιδιωτική ιατρική» το οποίο, όπως έχει τεθεί από τον ΠΙΣ, αντίκειται στη βασική φιλοσοφία και τις πρόνοιες του Νόμου του ΓεΣΥ.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Επικαλείται θέμα Νίκολσον ψάχνοντας πρόωρη αυτοδικαίωση ο ΠΙΣ

 
«Αξίζει να σημειωθεί» συνεχίζει ο ΟΑΥ, «ότι κατά τη διάρκεια των διαβουλεύσεων με τον ΠΙΣ έχουν υιοθετηθεί σωρεία αιτημάτων τα οποία έχουν ενσωματωθεί στους σχεδιασμούς. Συγκεκριμένα, ο ΟΑΥ έχει ανταποκριθεί, μεταξύ άλλων, σε ουσιώδη θέματα  όπως μεταξύ άλλων την αύξηση προϋπολογισμών, τον καθορισμό εγγυημένης τιμής μονάδας και την αντιμετώπιση της υπερεπισκεψιμότητας».
 
Μάλιστα, ο ΟΑΥ επισημαίνει πως στα πλαίσια αυτά η μέση αμοιβή για κάθε Παιδίατρο και για κάθε Προσωπικό Ιατρό για ενήλικες θα ανέρχεται σε €135.000 ενώ για τους Ειδικούς Ιατρούς σε €160.000 ετησίως. Αυτές οι αμοιβές συγκρίνονται ιδιαιτέρως ευνοϊκά με αυτές άλλων προηγμένων συστημάτων υγείας.

Οι τελευταίες προτάσεις που έχει υποβάλει ο ΟΑΥ σε σχέση με τα αιτήματα του ΠΙΣ, έχουν ως εξής:
 
Παιδίατροι

  1. Αμοιβή
    1. Κατά κεφαλήν αμοιβή: Ο Παιδίατρος θα αμείβεται με συγκεκριμένο ποσό για κάθε παιδί που διατηρεί στον κατάλογό του (κατά κεφαλήν αμοιβή), ανάλογα με την ηλικία του παιδιού ως εξής: (α) από 0-3 ετών: €210, (β) από 4-7 ετών: €155 και (γ) από 8-18 ετών:  €91.
    2. Αμοιβή για συγκεκριμένες ιατρικές πράξεις: Ο Παιδίατρος θα αμείβεται με το ποσό των €150 για κάθε τοκετό και τη φροντίδα του νεογνού μέχρι το εξιτήριο με μεγίστη περίοδο παραμονής στο νοσηλευτήριο σαράντα οκτώ (48) ώρες.
    3. Αμοιβή για παροχή υπηρεσιών κατά τις βραδινές ώρες, Σαββατοκύριακα και αργίες: Ο Παιδίατρος θα έχει το δικαίωμα να λαμβάνει από το δικαιούχο συμπληρωμή μέχρι €25 (ως επιπλέον αμοιβή) για κάθε επίσκεψη, όταν η επίσκεψη γίνεται τις καθημερινές μεταξύ 08:00 μ.μ. και 08:00 π.μ. και οποιαδήποτε ώρα τα Σαββατοκύριακα και τις δημόσιες αργίες.  
  2. Σχέδιο ενθάρρυνσης συστέγασης: Σε κάθε ιδιώτη Παιδίατρο που θα συμβληθεί με το ΓεΣΥ ο οποίος συστεγάζεται ή θα επιλέξει να συστεγαστεί με άλλο Παιδίατρο θα δοθεί εφάπαξ ποσό €15.000. Η συμμετοχή στο σχέδιο θα είναι με σειρά προτεραιότητας υποβολής αίτησης μέχρι να εξαντληθεί κονδύλι ύψους €3.000.000 (το ποσό αφορά όλους τους προσωπικούς ιατρούς).
  3. Υπερεπισκεψιμότητα: Πριν την εφαρμογή του ΓεΣΥ θα καθοριστεί μεταξύ του ΟΑΥ και του ΠΙΣ ο ορισμός της λογικής/κανονικής επισκεψιμότητας (αριθμός επισκέψεων ανά ηλικιακή ομάδα, εξαιρέσεις για χρόνιους ασθενείς κτλ) στη βάση ευρωπαϊκών δεικτών και θα συμφωνηθούν σχετικά μέτρα.
  4. Δικαίωμα του Δικαιούχου για αλλαγή Παιδίατρου: Οι γονείς θα μπορούν να αλλάζουν τον Παιδίατρο του παιδιού τους ανά πάσα στιγμή μέχρι τους πρώτους 3 μήνες από τη γέννηση του παιδιού, μετά τους πρώτους 3 μήνες και μέχρι τα 2 έτη ανά 3 μήνες και μετά τα 2 έτη ανά έξι (6) μήνες.
  5. Εφημερίες: Η έναρξη των εφημεριών και ο τρόπος λειτουργίας τους, εφόσον εφαρμοσθεί, θα αποφασισθεί σε συνεννόηση με τον ΠΙΣ σε μεταγενέστερο στάδιο. Η συμμετοχή του κάθε Παιδίατρου στις εφημερίες θα είναι προαιρετική.
 
Προσωπικοί Ιατροί για Ενήλικες
  1. Αμοιβή
    1. Κατά κεφαλήν αμοιβή: Ο Προσωπικός Ιατρός θα αμείβεται με συγκεκριμένο ποσό για κάθε ενήλικα που διατηρεί στον κατάλογό του (κατά κεφαλήν αμοιβή) , ανάλογα με την ηλικία του ενήλικα ως εξής: (α) από 16-50 ετών: €83, (β) από 51-70 ετών: €117και (γ) από >70 ετών:  €145.
  1. Αμοιβή για συγκεκριμένες ιατρικές πράξεις: Ο Προσωπικός Ιατρός θα αμείβεται με το ποσό των €5 για κάθε ενήλικα που εγγράφει στο κατάλογο του και για τον οποίο ενημερώνει τον ηλεκτρονικό φάκελο.
  2. Αμοιβή για παροχή υπηρεσιών κατά τις βραδινές ώρες, Σαββατοκύριακα και αργίες: Ο Προσωπικός Ιατρός θα έχει το δικαίωμα να λαμβάνει από το δικαιούχο συμπληρωμή μέχρι €25 (ως επιπλέον αμοιβή)  για κάθε επίσκεψη, όταν η επίσκεψη γίνεται τις καθημερινές μεταξύ 08:00 μ.μ. και 08:00 π.μ. και οποιαδήποτε ώρα τα Σαββατοκύριακα και τις δημόσιες αργίες. 
  1. Σχέδιο ενθάρρυνσης συστέγασης:  Σε κάθε ιδιώτη Προσωπικό Ιατρό που θα συμβληθεί με το ΓεΣΥ ο οποίος συστεγάζεται ή θα επιλέξει να συστεγαστεί με άλλο Προσωπικό Ιατρό θα δοθεί εφάπαξ ποσό €15.000. Η συμμετοχή στο σχέδιο θα είναι με σειρά προτεραιότητας υποβολής της αίτησης μέχρι να εξαντληθεί κονδύλι ύψους €3.000.000 (το ποσό αφορά όλους τους προσωπικούς ιατρούς).
  2. Υπερεπισκεψιμότητα: Πριν την εφαρμογή του ΓεΣΥ θα καθοριστεί μεταξύ του ΟΑΥ και του ΠΙΣ ο ορισμός της λογικής/κανονικής επισκεψιμότητας (αριθμός επισκέψεων ανά ηλικιακή ομάδα, εξαιρέσεις για χρόνιους ασθενείς κτλ) στη βάση ευρωπαϊκών δεικτών και θα συμφωνηθούν σχετικά μέτρα.
  3. Εφημερίες: Η έναρξη των εφημεριών και ο τρόπος λειτουργίας τους, εφόσον εφαρμοσθεί, θα αποφασισθεί σε συνεννόηση με τις αντίστοιχες επιστημονικές εταιρείες που αφορούν στους Προσωπικούς Ιατρούς σε μεταγενέστερο στάδιο. Η συμμετοχή του κάθε Προσωπικού Ιατρού στις εφημερίες θα είναι προαιρετική.
 
Ειδικοί Ιατροί
  1. Ελάχιστη τιμή μονάδας €13 και μέγιστη τιμή μονάδας €17: Εγγύηση της τιμής μονάδας από €13 μέχρι €17 για τα πρώτα τρία χρόνια της εφαρμογής του ΓεΣΥ, νοουμένου ότι οι επισκέψεις στους Ειδικούς Ιατρούς δεν θα αυξηθούν πέραν του 20% του ευρωπαϊκού μέσου όρου, δηλαδή δεν θα υπερβαίνουν τις 2.4εκ. επισκέψεις ετησίως.
  2. Καθορισμός ξεχωριστών προϋπολογισμών για τις ειδικότητες της Ακτινοδιαγνωστικής, Κυτταρολογίας/Ιστοπαθολογίας και της Πυρηνικής Ιατρικής.
  3. Ξεχωριστή αμοιβή για ενδονοσοκομειακά παεριστατικά: Καθορισμός ελάχιστου ποσοστού αμοιβής των ιατρών ανά ενδονοσοκομειακό  περιστατικό το οποίο θα καταβάλλεται απευθείας από τον Οργανισμό στους ιατρούς. Αυτό θα εφαρμοστεί κατόπιν συνεννόησης και με τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων ΠΑΣΙΝ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Στα όπλα ενόψει ΓΕΣΥ και οι... εκπαιδευτικοί

 
 

Δειτε Επισης

Υπουργός Υγείας: Προσδοκία στήριξης από διεθνή κοινότητα για λύση στο Κυπριακό
Kατάργηση φορολόγησης εισοδήματος στο φιλοδώρημα υπαλλήλων με σύμβαση στη Δημόσια Υπηρεσία
Ενέκρινε τον προϋπολογισμό της Αρχής Ψηφιακής Ασφάλειας η Ολομέλεια
Ανησυχία Βουλευτών για μείωση του αποθεματικού του Ταμείου ΑΠΕ και ΕΞΕ
Αναμένει υλοποίηση έργων και προειδοποιεί η Συντ. Γονέων Σχολείων του Ύψωνα
Ξεδίπλωσε το πλάνο του για τα πρόστιμα ο Βαφεάδης-Στο τραπέζι η μείωση κατά 50% του εξώδικου υπό προϋποθέσεις
Μη διενέργεια ελέγχου σε όλες τις περιπτώσεις εσόδων της ΓΔ Ανάπτυξης διαπιστώνει η Ελεγκτική
BINTEO: Μαθητής συγκινεί... Ξυρίζει το κεφάλι του για να συμπαρασταθεί σε καρκινοπαθή καθηγήτρια
Αναμένει ανακοινώσεις από Υπουργεία για τα ενοίκια σε βιοτεχνικές ζώνες η Επ. Εσωτερικών
Aύξηση κατά 5,5% των υπό κυπριακή σημαία πλοίων ανακοίνωσε η Υφ. Ναυτιλίας