Στα όπλα ενόψει ΓΕΣΥ και οι... εκπαιδευτικοί

Χωρίς να καθορίζεται νέα συνάντηση, ολοκληρώθηκε η σημερινή συζήτηση ανάμεσα σε Υπουργείο Παιδείας και συντεχνίες των εκπαιδευτικών, στο πλαίσιο της συνεδρίας της Μεικτής Επιτροοπής Προσωπικού Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας(ΜΕΠΕΥ). 
 
Αξίζει να σημειωθεί πως κατά τη συνάντηση, οι εκπαιδευτικές οργανώσεις έθεσαν στον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Οικονομικών Χρίστο Πατσαλίδη, το θέμα των εισφορών για το ΓΕΣΥ και της παράλληλης αποκοπής για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη 1,5%, που ισχύει σήμερα
 
Όπως έγραψε στη σελίδα του στο facebook ο γενικός γραμματέας της ΠΟΕΔ Χάρης Χαραλάμπους: «Το θέμα των εισφορών του ΓΕΣΥ 1,7% από 1η Μαρτίου, αν καταφέρουν να λειτουργήσει ΓΕΣΥ και της παράλληλης αποκοπής για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη 1,5% που ισχύει σήμερα, ασφαλώς και δεν πρόκειται να αποδεχτούμε να λειτουργήσουν προσθετικά.
 
Οι Εκπαιδευτικές Οργανώσεις έθεσαν σήμερα το θέμα στον Γ. Διευθυντή του Υπουργείου Οικονομικών στη συνεδρία της ΜΕΠΕΥ και ξεκαθάρισαν ότι δεν πρόκειται να γίνει ανεχτή η διπλή συνεισφορά.
 
Ο Γ. Δ του Υπουργείου Οικονομικών δήλωσε πως το θέμα ήδη εξετάζεται με στόχο την επίλυσή του».
Κατά τα άλλα, όπως πληροφορείται ο REPORTER, το Υπουργείο Παιδείας, δια του αναπληρωτή Γενικού Διευθυντή Ηλία Μαρκάτζη, επέδωσε γραπτώς τις θέσεις του Υπουργείου όσον αφορά το θέμα των απαλλαγών των εκπαιδευτικών, όπως είχε ζητηθεί από τον πρόεδρο της ΜΕΠΕΥ κατά την προηγούμενης συνάντηση της 28ης Δεκεμβρίου.

Όπως ανέφερε μιλώντας στον REPORTER ο πρόεδρος της ΟΛΤΕΚ Παναγιώτης Λυσάνδρου, οι εκπαιδευτικές οργανώσεις αναμένουν όπως κατά την επόμενη συνάντηση έχουν ενώπιον τους πρόταση, η οποία θα περιλαμβάνει όλα όσα έχουν συζητηθεί μέχρι στιγμής, με στόχο την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης του διαλόγου μέχρι τέλος Ιανουαρίου.
 
«Στην επόμενη συνάντηση επιτακτική ανάγκη είναι να προχωρήσουμε, ώστε να καταλήξουμε κάπου μέχρι το τέλος Ιανουαρίου, όπως είχαμε συμφωνήσει. Αυτό που ίσως αναμένουμε είναι μια πρόταση, η οποία θα περιλαμβάνει όλα τα θέματα που συζητήσαμε μέχρι στιγμής», είπε ο κ. Λυσάνδρου.
 
Δεν μπήκαν στα βαθιά για τον εξωδιδακτικό χρόνο (σ.σ.απαλλαγές)

Όσον αφορά τις απαλλαγές, δηλαδή το εξωδιδακτικό χρόνο, όπως ονομάζουν οι εκπαιδευτικές οργανώσεις, για τις οποίες το Υπουργείο καλέστηκε σήμερα να καταθέσει τις θέσεις του, οι εκπαιδευτικές οργανώσεις ανέφεραν στον REPORTER, πως κατά τη συνάντηση δεν συζήτησαν σε βάθος.
 
«Μπήκαμε σε μια γενική συζήτηση όσον αφορά τον εξωδιδακτικό χρόνο, όχι όμως αναλυτικά», είπε ο κ. Λυσάνδρου.

Από πλευράς του, ο πρόεδρος της ΠΟΕΔ, ανέφερε στον REPORTER, πως «δεν μπήκαμε στη συζήτηση όσο έπρεπε. Αναμέναμε πως το Υπουργείο θα έφερνε πιο αναλυτικά τις θέσεις του για τον εξοδιδακτικό χρόνο ενώ περιμέναμε να μας δοθεί κάτι παραπάνω ώστε να μπορεί η Επιτροπή να έχει πλήρη εικόνα και να έρθει με πρόταση και να ολοκληρωθεί η διαδικασία μέχρι τέλη Ιανουαρίου».
 
Σημειώνεται πως τα θέματα τα οποία βρέθηκαν στο τραπέζι των συζητήσεων αφορούν:
(α) τις απαλλαγές
(β) την πρόωρη Αφυπηρέτηση
(γ)το Ταμείο Προνοίας
(δ) το Βιολογικό Παραγοντα
(ε)τον θεσμό του Υπεύθυνου Τμήματος
(στ) το συνδικαλιστικό χρόνο
(ζ) τους Βοηθούς Διευθυντές (μείωση χρόνου διδασκαλίας ανά αρχαιότητα)
 
Θέλουν να γίνει κοινή η συνάντηση της Δευτέρας
 
Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔ Φίλιος Φυλακτού είπε ότι έχουν απαίτηση να τύχει σεβασμού το αίτημα που έστειλαν στον Υπουργό Παιδείας να είναι κοινή η συνάντηση των τριών εκπαιδευτικών οργανώσεων για συζήτηση των τριών θεμάτων (στελέχωση, ασφάλεια και υγεία, βία και παραβατικότητα), γιατί υπάρχει μια συνάφεια στα τρία θέματα και στις τρεις βαθμίδες.
 
«Πρέπει να δούμε συνολικά πως τα διαχειριζόμαστε και τα αντιμετωπίζουμε. Έτσι, θα αποστείλουμε νέα επιστολή, με την οποία θα ζητούμε κοινή συνάντηση, όπως την είχαμε ζητήσει για τα τρία θέματα και σε περίπτωση που θα γίνουν ξεχωριστές συναντήσεις που θέλουμε να γίνουν ξεχωριστές συναντήσεις να καθοριστεί η ατζέντα της συζήτησης. Δεν θέλουμε να πάμε ξεχωριστές συναντήσεις και να είναι αόριστη η ατζέντα της συνάντησης με το Υπουργείο. Να ξέρουμε ποια θέματα θα δούμε . θεωρούμε ότι είναι κάτι πολύ σημαντικό», πρόσθεσε.

Δειτε Επισης

Σκαρφαλώνει στους 37 βαθμούς η θερμοκρασία-Δεν υποχωρεί η σκόνη
Πώς τοποθετούνται οι συνταξιούχοι για το πασχαλινό επίδομα-«Ούτε οι μισοί δεν θα το πάρουν»
Δίνει μάχη με το χρόνο το ΥΠΑΝ για αντιμετώπιση της παραβατικότητας στα σχολεία-Οι δύο δράσεις στα σκαριά
Ο Μητροπολίτης Πάφου δώρισε λάδι και πουργούρι για πολύτεκνες οικογένειες για το Πάσχα
Η ΕΚΥΣΥ ζητεί τα κριτήρια που ίσχυαν πριν την τραπεζική κρίση για πασχαλινό επίδομα
Τις προκλήσεις για Κύπρο ως μικρή αγορά για φάρμακα εξήγησε στις Βρυξέλλες ο Δαμιανός
Τις πανευρωπαϊκές κάρτες αναπηρίας και στάθμευσης ενέκρινε το ΕΚ
Άρον-άρον στην Ολομέλεια ο προϋπολογισμός του ΤΕΠΑΚ-«Παράνομα οι πληρωμές Μαρτίου»
Ανάθεση βελτίωσης οδού Τσερίου ύψους €9,8 εκ. από Δήμο Στροβόλου
Την Πολιτιστική Πρωτεύουσα Ευρώπης 2023 διεκδικεί ο νέος Δήμος Κουρίου