Πέμπτη 6 Αυγ, 2020 | Επικοινωνία
trans gif

Ολοκληρωμένη συζήτηση στη Βουλή για προβλήματα πολύτεκνων και τρίτεκνων μελετά το ΑΚΕΛ 

  11/01/2019 15:42
Ολοκληρωμένη συζήτηση στη Βουλή για προβλήματα πολύτεκνων και τρίτεκνων μελετά το ΑΚΕΛ 

Ολοκληρωμένη συζήτηση στη Βουλή για προβλήματα πολύτεκνων και τρίτεκνων μελετά το ΑΚΕΛ 

  11/01/2019 15:42
Το ΑΚΕΛ μελετά το ενδεχόμενο να εγγράψει θέμα στη Βουλή, ώστε να διεξαχθεί μια ολοκληρωμένη πολιτική συζήτηση για όλα τα ζητήματα που απασχολούν τις πολύτεκνες και τρίτεκνες οικογένειες, δήλωσε σήμερα ο ΓΓ του κόμματος Άντρος Κυπριανού.
 
Μιλούσε μετά από συνάντηση που είχε με αντιπροσωπεία της Παγκύπριας Οργάνωσης Πενταμελούς Οικογένειας (ΠΟΠΟ), στα κεντρικά γραφεία του κόμματος, όπου συζητήθηκαν το θέμα της πολύτεκνης ιδιότητας, η επαναφορά του επιδόματος μάνας για δικαιούχες τρίτεκνες οικογένειες, η δημιουργία υποδομών και η κατάσταση του δημογραφικού.
 
Στις δηλώσεις του ο κ. Κυπριανού χαρακτήρισε τη συνάντηση ουσιαστική και είπε ότι υπάρχουν ζητήματα στα οποία θα πρέπει Κυβέρνηση και πολιτικά κόμματα να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή.
 
Αναφερόμενος στο θέμα του δημογραφικού, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ότι υπάρχει αυτή τη στιγμή μεγάλη υπογεννητικότητα. Ο δείκτης γεννήσεων στην Κύπρο είναι κάτω από τα 2 παιδιά κατά μέσο όρο, κάτι που σε βάθος χρόνου θα προκαλέσει σοβαρά προβλήματα σε πάρα πολλούς τομείς στην κυπριακή οικονομία, συμπλήρωσε.
 
Αναφέρθηκε επίσης στο θέμα της πολύτεκνης ιδιότητας, λέγοντας ότι είναι ένα αίτημα το οποίο η ΠΟΠΟ διεκδικεί εδώ και πάρα πολλά χρόνια. «Με βάση τον κατάλογο των γεννήσεων που μας έχουν δώσει, θεωρούμε ότι αυτό το αίτημα είναι απόλυτα δικαιολογημένο. Θα δούμε πως θα αναλάβουμε πρωτοβουλίες να το προωθήσουμε» συνέχισε.
 
Ωστόσο ο κ. Κυπριανού εξήγησε ότι δεν μπορεί ένα πολιτικό κόμμα να πάρει τέτοιες πρωτοβουλίες, που θα επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό «αλλά θα δούμε πως πολιτικά θα προωθήσουμε αυτό το θέμα καθώς και άλλα πολλά».
 
Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ακόμη ότι ενώ στις πολύτεκνες μάνες έχει επιστραφεί το επίδομα μάνας, αυτό δεν έχει γίνει για τις δικαιούχες μάνες των τρίτεκνων οικογενειών. «Αυτό θεωρούμε ότι ουσιαστικά προκαλεί μια διάκριση» είπε ο κ. Κυπριανού και συμπλήρωσε ότι εφόσον το επίδομα έχει δοθεί στις πολύτεκνες, θα πρέπει να δοθεί κατ’ ανάλογο τρόπο και στις μάνες των τρίτεκνων οικογενειών.
 
Είπε εξάλλου ότι μια οικογένεια, είτε έχει ένα παιδί, είτε περισσότερα, έχει ανάγκη από τις απαραίτητες υποδομές, έτσι ώστε να αντιμετωπίζει τα σύγχρονα δεδομένα τα οποία έχουν δημιουργηθεί.
 
«Από τη στιγμή που υπάρχουν αυξημένες ανάγκες πρέπει το κράτος να δημιουργήσει τις απαραίτητες υποδομές και να στηρίξει τα παιδιά και στα σχολεία, αλλά και αλλού με τρόπο που να εξασφαλίζει ότι αυτές οι οικογένειες θα ανακουφιστούν» είπε.
 
Ανέφερε επίσης ότι όλα τα αιτήματα που υπέβαλλε η ΠΟΠΟ θα συζητηθούν επιστάμενα. Το κράτος, η πολιτεία και ιδιαίτερα η Κυβέρνηση θα πρέπει να δώσουν περισσότερη έμφαση σε αυτά τα κοινωνικά προβλήματα, τα οποία καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό την ποιότητα ζωής των συμπατριωτών μας και «να κάνει μια ανακατανομή του παραγόμενου πλούτου με τρόπο που θα στηρίζει αυτές τις οικογένειες».
 
«Θα μελετήσουμε το ενδεχόμενο να εγγράψουμε το σχετικό θέμα στο Κεφάλαιο Δ’ της Βουλής των Αντιπροσώπων για να διεξαχθεί μια ολοκληρωμένη πολιτική συζήτηση για όλα αυτά τα ζητήματα που απασχολούν τις πολύτεκνες και τρίτεκνες οικογένειες» κατέληξε.
 
«Εδώ και 20 χρόνια παλεύουμε για την πλήρη αναγνώριση των πενταμελών οικογενειών ως πολύτεκνων με ό,τι αυτό συνεπάγεται» δήλωσε από την πλευρά του ο Πρόεδρος της ΠΟΠΟ Ευθύμιος Στρούθος, ευχαριστώντας παράλληλα το ΑΚΕΛ και τον Άντρο Κυπριανού για τη συνάντηση.
 
Συνέχισε, λέγοντας ότι κανένα κόμμα σε αυτά τα 20 χρόνια δεν τους έχει πει ότι αυτό το αίτημα είναι παράλογο ή ότι δεν πρέπει να εφαρμοστεί και πρόσθεσε ότι έφτασε ο καιρός να υλοποιηθεί.
 
Ανέφερε επίσης ότι η οργάνωση θα έχει επαφές με όλα τα κόμματα και την Κυβέρνηση, ενώ είπε ότι σε συνεργασία με την οργάνωση των Ελλαδιτών τριτέκνων η ΠΟΠΟ θα διοργανώσει ημερίδα για το δημογραφικό.
 
Ελπίζουμε να ευαισθητοποιήσουμε το κράτος και την κοινωνία για το θέμα το οποίο είναι πολιτικό και οικονομικό, κατέληξε.
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας