Η Κύπρος στους μείον 12,8 βαθμούς-Χιόνια σκέπασαν Λευκωσία και Λάρνακα (pics)

Υπό τον κλοιό βαρυχειμωνιάς βρίσκεται τα τελευταία εικοσιτετράωρα η Κύπρος, με τα έντονα καιρικά φαινόμενα να πλήττουν όλες τις επαρχίες.
 
Βροχές, καταιγίδες και φυσικά χιόνια στο Τρόοδος συνθέτουν το σκηνικό του καιρού, το οποίο μπορεί μεν να προκαλεί προβλήματα σε
κάποιες περιοχές, κυρίως στο οδικό δίκτυο,  προσφέρει όμως πολύ περισσότερα στη γη μας, η οποία χρειάζεται τις ευεργετικές βροχές.
 
Εξάλλου, λίγο πριν την υποδοχή του 2019 η Μετεωρολογική Υπηρεσία προέβλεψε ότι θα είχαμε λευκή Πρωτοχρονιά, γεγονός που επαληθεύτηκε με τον ερχομό του νέου έτους.
 
Την περασμένη Κυριακή επίσης, ήταν μια από τις πιο κρύες νύχτες των τελευταίων ετών, ενώ μέχρι το τέλος του χειμώνα ενδεχομένως να υπάρξουν ακόμα χειρότερες.
 
Οι πιο παγωμένοι χειμώνες
Σύμφωνα με στοιχεία της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, η οποία κατέγραψε τις θερμοκρασίες από τη δεκαετία του 60’ και μετά,  ο πιο κρύος χειμώνας στην Κύπρο ήταν αυτός του 1964, χρονιά κατά την οποία η χαμηλότερη ελάχιστη θερμοκρασία ήταν στην περιοχή Τρικουκκιά, δίπλα από τον Πεδουλά, όπου κατήλθε στους -12.8 βαθμούς κατά τον μήνα Ιανουάριο.  
 
Στα ίδια περίπου επίπεδα, με τη χαμηλότερα ελάχιστη θερμοκρασία να φτάνει τους -12.6 βαθμούς, καταγράφηκε και το Φεβρουάριο του 1997 στην πλατεία του Τροόδους.
 
Κατά το Φεβρουάριο του 1985 και του 1997, η Μετεωρολογική Υπηρεσία κατέγραψε επίσης τη χαμηλότερη ελάχιστη θερμοκρασία στους -2.9 βαθμούς στην περιοχή της Αθαλάσσας.
 
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι κατά τον Φεβρουάριο του 1983 και 1997, η Μετεωρολογική Υπηρεσία κατέγραψε τη χαμηλότερη μέγιστη θερμοκρασία στους 5.7 βαθμούς , ενώ πολύ χαμηλότερη, στους -8.8 βαθμούς, ήταν η θερμοκρασία που καταγράφηκε τον Ιανουάριο του 1993 στην Πλατεία του Τροόδους.
 
Η χιονισμένη Λάρνακα του 1950
Πριν όμως τη δεκαετία του 1960, υπήρχαν χειμώνες όπου στην Κύπρο τα χιόνια έφταναν μέχρι τη Λάρνακα.
Σύμφωνα με ανάρτηση του κ. Λούη Περεντό, , τον Ιανουάριο τον Φεβρουάριο του 1950 χιόνισε σε ολόκληρη την Κύπρο, με το ύψος του χιονιού να φτάνει στο ένα πόδι στην πρωτεύουσα, ενώ το ίδιο σκηνικό επικρατούσε και στη Λάρνακα.
 
Σε φωτογραφίες που αναρτήθηκαν απεικονίζονται οι Λαρνακείς να το διασκεδάζουν στο Γ.Σ.Ζ., στο δρόμο προς την αλυκή, ακόμη και στις στέγες των σπιτιών.
«Σπάνιες εικόνες για τη Λάρνακα, που τις χάρηκαν τότε, όταν τα μέσα συγκοινωνίας ήταν περιορισμένα και η πρόσβαση στο Τρόοδος ήταν δύσκολη λόγω των κακών-επικίνδυνων διαδρομών. Τα αμέσως επόμενα χρόνια ακολούθησαν μεγάλες βροχοπτώσεις».
 
Στις αρχές του χειμώνα του 1952 καταρρακτώδεις βροχές πλημμύρισαν την αλυκή Λάρνακας, με το θέαμα να ήταν συναρπαστικό. Η αλυκή είχε στο κέντρο της νερό βάθους πέντε ποδιών και στις ακτές γύρω στα τρία, ενώ γέμισε χιλιάδες υδρόβια πουλιά.
«Ήταν τότε που οι Λαρνακείς πρωτοτύπησαν και διοργάνωσαν ιστιοπλοϊκούς αγώνες στην αλυκή της Λάρνακας», γράφει ο κ. Λούης Περεντός.

Δειτε Επισης

Τα επεισόδια στον Ύψωνα, οι «κακοί» πληροφοριοδότες και η ημέρα της σούβλας...
Ολοκληρώθηκαν οι συνομιλίες στο Κάιρο-Αργοσβήνουν οι ελπίδες για εκεχειρία στη Γάζα
ΒΙΝΤΕΟ: Έφοδος της Ισραηλινής Αστυνομίας στα γραφεία του Al Jazeera
Απίστευτο βίντεο ντοκουμέντο από την επίθεση σε οικία στη Λάρνακα-Καρέ καρέ η επίθεση με κροτίδες και πέτρες
ΒΙΝΤΕΟ: Εμπόλεμη ζώνη ο Ύψωνας-Η στιγμή που περιπολικό παραδίδεται στις φλόγες
ΒΙΝΤΕΟ: Στους 66 οι νεκροί από τις πλημμύρες στη Βραζιλία-Εκατοντάδες αγνοούμενοι
Κλιμακώνουν οι Ισραηλινοί στη Γάζα-Προανήγγειλε χτύπημα στη Ράφα σύντομα ο υπουργός Άμυνας
ΒΙΝΤΕΟ: Έντονα καιρικά φαινόμενα με χαλαζόπτωση-Έκλεισε δρόμος στα ορεινά
Το Ισραήλ έκλεισε τη ζώνη διέλευσης ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα μετά την επίθεση από ρουκέτες
Αμετακίνητοι στις θέσεις τους Νετανιάχου και Χανίγια-Σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις για πιθανή εκεχειρία