Κυνηγώντας καταιγίδες, θύελλες κι’ ανέμους-Οι «καιρόφιλοι» στον REPORTER

Η αγάπη τους για τον καιρό, το ενδιαφέρον τους για τα έντονα φαινόμενα και το κενό που εντόπισαν στην ενημέρωση των πολιτών, τους οδήγησε να δημιουργήσουν μια ομάδα στο Facebook.
 
Μέσα σε λίγους μήνες οι τρεις τους κατάφεραν να προσελκύσουν χιλιάδες χρήστες, που από την πρώτη στιγμή έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνη στους Καιρόφιλους και από τότε η ενημέρωση για τον καιρό έγινε μια διαφορετική εμπειρία για όλους μέσα στο Facebook.
 
Πρόκειται για τον Έρικ Κίτα, τον Αντρέα Σιάκο και τον Χρήστο Μπέλεση, που μέσω της ομάδας τους, μας ενημερώνουν καθημερινά και επισταμένα για τα μετεωρολογικά φαινόμενα και όχι μόνο.
 
Με αποκλειστικές φωτογραφίες και βίντεο, προγνώσεις που τις πλείστες φορές είναι ακριβείς, οι Καιρόφιλοι είναι το new entry στην κοινότητα των κυπριακών social media το 2018, και μιλούν στον REPORTER για το πώς έφτασαν μέχρι εδώ, τα εργαλεία που έχουν στη διάθεσή τους, τους στόχους για το μέλλον και τις προγνώσεις τους που σε αρκετές περιπτώσεις διαφέρουν από τις επίσημες της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας.
 
*Καταρχήν να ξεκινήσω με κάτι γενικό; Τι ήταν αυτό που σας οδήγησε να δημιουργήσετε μια ομάδα στο Facebook για θέματα καιρού και γενικότερα να ασχοληθείτε με την επιστήμη της Μετεωρολογίας;
 
Έρικ: Αυτή η ομάδα δημιουργήθηκε με αρχικό σκοπό την ονομασία συστημάτων που χρίζουν ιδιαίτερης σημασίας, αφού τηρούν τα κριτήρια που έχουμε θέσει και αφορούν την Κύπρο και μόνο. Επίσης για αποφυγή παραπληροφόρησης συστημάτων με ονομασία από Ελλάδα τα οποία αναπαράγονται και προβάλλονται από κυπριακά ΜΜΕ με όνομα χωρίς να γνωρίζουν πόσο και εάν θα μας επηρεάσουν όπως έγινε πολλές φορές. Να μάθει ο κόσμος ότι όταν υπάρχει ονομασία από εμάς, να αναμένουν ένα σύστημα σοβαρό και ίσως επικίνδυνο, όπως την Γαία που είναι το μοναδικό σύστημα που δώσαμε όνομα αυτό το υδρολογικό έτος και δυστυχώς προκάλεσε πάρα πολλά προβλήματα αλλά και διάφορα ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως τον ανεμοστρόβιλο Παρεκκλησιάς, τις πλημμύρες στη Λευκωσία, και κόστισε την ζωή σε τέσσερα άτομα στα κατεχόμενα. Στην πορεία λόγο του έντονου ενδιαφέροντος και συμμετοχής από τα μέλη μας η ομάδα, με αναφορές και υλικό εξελίχτηκε σε σύντομο διάστημα σε αυτό που είναι σήμερα και εμείς από πλευράς μας τους παρουσιάζουμε συχνά μετεωρολογικά δελτία αλλά και συχνές αναφορές όταν και όποτε χρειάζεται.
 
Εγώ προσωπικά άρχισα δειλά-δειλά πριν από περίπου 20 χρόνια να διαβάζω και να μελετώ τον καιρό, και μερικά χρόνια μετά άρχισα να βγάζω δικές μου προγνώσεις σε φίλους, αφού τότε δεν υπήρχαν όλα τα σημερινά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Λέω τον καιρό εδώ και οκτώ χρόνια καθημερινά στο ραδιόφωνο Κανάλι 6 και έχω την ιστοσελίδα www.kitasweather.com  και Facebook πέραν των 7 χρόνων.
 
Αντρέας: Η δημιουργία της σελίδας ήταν μια ιδέα τριών ατόμων που μας αρέσει να ασχολούμαστε με τον καιρό. Γενικά με την μετεωρολογία προσωπικά ασχολούμαι από πολύ μικρή ηλικία μου άρεσε να μαθαίνω πράγματα για τον καιρό αλλά γενικά είμαι τύπος της φύσης και ακόμα μέχρι σήμερα μαθαίνω πολλά πράγματα, στην μετεωρολογία όσο το ψάχνεις και διαβάζεις μαθαίνεις.
 
Προσωπικά έχω και δική μου σελίδα στο facebook με όνομα O Kairos Tis Kuprou, εκεί ξεκίνησα πριν από περίπου τέσσερα χρόνια να γράφω κάποιες προβλέψεις και είχα δει μεγάλη ανταπόκριση και αγάπη από τον κόσμο και το συνεχίζω μέχρι σήμερα.
 
Χρήστος: Στην δημιουργία της ομάδας ήταν μία ιδέα και των τριών διαχειριστών όπου πιστέψαμε σε αυτό και είχαμε την  προσδοκία για το ότι θα πετύχει.  Πιστεύαμε ότι αυτό έλειπε από την Κύπρο και έπρεπε να γίνει.
 
Το να ασχοληθώ με των καιρό και γενικά με την μετεωρολογία το είχα από παιδί καθώς μου άρεσε να παρακολουθώ των καιρό και γενικά την συμπεριφορά της φύσεις.
 
Δεν είναι κάτι εύκολο αλλά όταν έχεις ένα πάθος πρέπει να το εξασκήσεις με όφελος εκτός από εσένα, να ωφελείτε και το κοινό από αυτό όταν επιλέξεις να κάνεις κάτι διαφορετικό που αφορά έμμεσα και την ασφάλεια του πολίτη.
 
*Η ενημέρωση των πολιτών για τα μετεωρολογικά φαινόμενα μέσω των κοινωνικών δικτύων τον τελευταίο καιρό εξελίσσεται και γίνεται πολύ δημοφιλής; Πιστεύετε πως το ενδιαφέρον του κόσμου πάντα υπήρχε ή αναπτύχθηκε και αυτό τον τελευταίο καιρό;
 
Έρικ: Το ενδιαφέρον για τον καιρό πάντα υπήρχε, αλλά δεν υπήρχε κάπου που να μπορούν να μαζευτούν όλοι αυτοί οι καιρόφιλοι, που εκτός που να μαθαίνουν την πρόγνωση του καιρού έχουν πλήρες αναφορές για το τι συμβαίνει ανά το παγκύπριο οποιαδήποτε στιγμή. Επίσης στην ομάδα μας αυξάνονται και οι γνώσεις μετεωρολογίας, αφού αναλύουμε αρκετές φορές καιρικά φαινόμενα. Ένας από του βοηθούς διαχειριστές είναι μετεωρολόγος.
 
Αντρέας: Ναι, και εξελίσσεται και γίνεται και πιο δημοφιλής, όχι μόνο ο καιρός αλλά και πολλά άλλα θέματα. Λόγω των social media ο κόσμος πλέον λέει την άποψη του και έτσι εκφράζεται, κάτι που έλειπε γενικά στην Κύπρο. Πάντα υπήρχε το ενδιαφέρον του κόσμου είναι και ο λόγος της δημιουργίας της σελίδας μας, και που αναπτύσσεται τόσο γρήγορα!
 
Χρήστος: Η ενημέρωση των πολιτών για τα μετεωρολογικά φαινόμενα μέσω των κοινωνικών δικτύων τον τελευταίο καιρό εξελίσσεται και γίνεται πολύ δημοφιλής διότι πλέον βρισκόμαστε σε μία σύγχρονη εποχή τεχνολογικά και σαν χώρα εξελισσόμαστε, οπότε και το κοινό ακολουθεί, έτσι συμβιβαζόμαστε και εμείς.
 
Πιστεύω πως το ενδιαφέρον του κόσμου πάντα υπήρχε, απλώς δεν είχε τον τρόπο η το μέσο για να το αναπτύξει, αλλά πλέον θεωρώ πως ελκύει περισσότερο κόσμο είτε γιατί του τραβά το ενδιαφέρων και του αρέσει, είτε διότι θέλει να ενημερώνετε και από τη στιγμή που μέσω των κοινωνικών δικτύων είναι εφικτό, αυτό τον ωθεί περσότερο στο να το κάνει.
 
*Συχνά όσοι παρακολουθούμε προγνώσεις από Ερασιτέχνες Μετεωρολόγους, αντιλαμβανόμαστε ότι διαφέρουν από αυτές που δίνει η Μετεωρολογική Υπηρεσία; Πού νομίζετε ότι οφείλεται αυτό το γεγονός;
 
Έρικ: Ήμουν ερασιτέχνης έως πριν από δύο βδομάδες, τώρα είμαι Certified Weather Forecaster από το Πανεπιστήμιο της Πενσιλβανία στην Αμερική. Αυτό όμως που κάνει την διαφορά είναι η αγάπη μας προς τον καιρό και η σημασία και λεπτομέρεια που δίνουμε σε κάθε δελτίο, έτσι ώστε να εξηγούμε εκείνο το κάτι παραπάνω.
 
Αντρέας: Τις περισσότερες φορές διαφέρουν οι προβλέψεις μας από την μετεωρολογική υπηρεσία και ακόμα  και εγώ ψάχνω τον λόγο. Ο μόνος λόγος που μπορώ να σκεφτώ είναι ότι αυτό που κάνουμε εμείς το αγαπάμε και το εκτιμάμε και είναι και ο λόγος που πάντα δίνουμε περισσότερη λεπτομέρεια στις προβλέψεις μας. Δεν θέλω να φανώ κακός, αλλά αυτό το ακούμε από πάρα πολλή κόσμο είναι  ότι η Υπηρεσία δεν δίνει την λεπτομέρεια που αξίζει στον καιρό, ενώ θα μπορούσαν.
 
*Ακούω από πολλή κόσμο πως εμπιστεύεται τον Έρικ ή άλλους ερασιτέχνες Μετεωρολόγους πιο πολύ από τα επίσημα δελτία καιρού της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας. Αυτό δημιουργεί επιπρόσθετο άγχος και μεγαλύτερη ευθύνη για εσάς;
 
Έρικ: Επιπρόσθετο άγχος ίσως όταν με περιορίζει ο χρόνος ώστε να βγάλω μια πρόγνωση, αλλά προγραμματίζω από πριν γνωρίζοντας πότε πρέπει να βγει δελτίο. Άγχος ως προς το να μην προλάβω άλλες σημαντικές δουλείες για να βγει δελτίο και όχι λόγω του δελτίου του ίδιου. Η ευθύνη σίγουρα μεγαλώνει όταν βλέπεις όλο και περισσότερο κόσμο να σε παρακολουθεί και να σε εμπιστεύεται, αλλά δεν με φοβίζει.
 
Αντρέας: Πολύ λογικό να τον εμπιστεύονται τον Έρικ, είναι πολύ μελετημένος και συνέχεια προσπαθεί να εμπλουτίσει τις γνώσεις του στο θέμα του καιρού και αυτό θα το καταλάβετε πολύ νωρίς το τι εννοώ. Προσωπικά τον Έρικ τον γνωρίζω πέντε χρόνια και μένει πολύ κοντά στο χωριό όπου μένω στο Κελλακι. Ο κάθε ένας έχει το δικαίωμα να εμπιστεύεται όποιο ερασιτέχνη μετεωρολόγο θέλει με βάση την δουλειά του και το αποτέλεσμα.
 
*Ποια μέσα διαθέτει ένας ερασιτέχνης μετεωρολόγος και πόσο κοστίζει ένα τέτοιο χόμπι, αν μπορούμε να το πούμε χόμπι;
 
Έρικ: Μετεωρολογικούς σταθμούς, προσωπικά έχω εννέα, και πληθώρα στοιχεία στο διαδίκτυο από διάφορους παγκόσμιους μετεωρολογικούς οργανισμούς. Στο διαδίκτυο μπορείς να βρεις τα πάντα. Επίσης ένα σημαντικό πράγμα είναι τα μάτια και τα αυτιά, διότι όταν βγάζεις μια πρόγνωση πάντα πρέπει να κοιτάζεις πώς συμπεριφέρθηκε η πρόγνωση τόσο οπτικά ( storm chasing και παρατηρήσεις από απόσταση, δορυφόρους και ραντάρ) όσο και με τα αυτιά διότι αυτό που πρόβλεψες ή δεν πρόβλεψες δεν σημαίνει ότι θα καταγραφεί κάπου, όπως με τον ανεμοστρόβιλο στην Παρεκκλησιά, αλλά πήγα μετά από δύο ημέρες εκεί και μίλησα με άτομα που τον έζησαν και έμαθα πολλά. Επίσης οι storm chasers της ομάδας μπορεί να φωτογραφίσουν κάτι που να βοηθήσει εμάς ως προς την εξήγηση και μελλοντική πρόγνωση ενός μετεωρολογικού φαινομένου.
 
*Όταν ένας ερασιτέχνης Μετεωρολόγος κάνει μια λάθος πρόβλεψη δέχεται κριτική από τους πολίτες; Κι αν ναι, θυμάσαι κάποιο ακραίο περιστατικό;
 
Έρικ: Δέχεται κριτική σίγουρα και δεν υπάρχει κανένας που δεν θα κάνει λάθος πρόγνωση, αλλά εξαρτάται πόσο λάθος και πόσο συχνά γίνονται αυτά τα λάθη. Για αυτό εγώ προσωπικά αναφέρω πιθανότητες, είτε είναι για βροχή είτε για ακραίο καιρό επειδή όταν πεις θα βρέξει δεν σημαίνει ότι πάντα υπάρχει η ίδια πιθανότητα ή όλο το νησί παρουσιάζει τις ίδιες πιθανότητες. Αλλού οι πιθανότητες είναι μεγαλύτερες και αλλού μικρότερες. Το ίδιο ισχύει και για τις προειδοποιήσεις. Είμαστε ένα μικρό νησί μεν, αλλά ταυτόχρονα μπορεί να υπάρχει τελείως διαφορετικός καιρός ανά περιοχή.
 
*Τι μπορούμε να πούμε για τις βροχές φέτος; Είναι ικανοποιητικές; Και ποιες είναι οι προβλέψεις μέχρι το τέλος του Χειμώνα;
Βρισκόμαστε στο 128% από 1/10/2018 και ο  μήνας είναι στο 131%. Μετά από τόσα χρόνια ανομβριών και ολιγομβριών αυτό το μετεωρολογικό έτος πρέπει να κλείσει από το 120% και άνω για να είμαστε εντάξει, τόσο όσον αφορά τα φράγματα όσο και τα υπόγεια υδροφόρα στρώματα.
 
Αντρέας: Μέχρι στιγμής ο χειμώνας ξεκίνησε πολύ θετικά, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι θα έχουμε μέχρι το τέλος του θετικό αποτέλεσμα. Συνήθως όταν ένας μήνας είναι πολύ βροχερός με πέραν του 100%, ο επόμενος μπορεί να σου βγει εντελώς ξηρός άρα κάνεις δεν ξέρει το τι μπορεί να ακολουθήσει.
 
*Ειδικά για τη Λεμεσό γίνεται μεγάλη κουβέντα για τους αεροψεκασμούς και πώς αυτοί ευθύνονται για το γεγονός ότι δεν βρέχει συχνά; Έχεις άποψη για το θέμα;
 
Αντρέας: Για αυτό το θέμα δεν ασχολήθηκα ποτέ μου, με όσα καιρικά στοιχεία έχω και γνωρίζω, πιστεύω δεν αξίζει να μπω καν στον κόπο ασχοληθώ. Μιλάνε από μόνες τους οι ποσότητες βροχής που έπεσαν στην Λεμεσό.
 
Χρήστος: Πρόσφατα είχαμε αρκετές συζητήσεις στην ομάδα από μέλη για αυτό το θέμα. Θέλω να τονίσω πώς η ομάδα δεν προωθεί ούτε επιτρέπει την ανάπτυξη τέτοιων συζητήσεων, καθώς ο κύριος σκοπός μας είναι η σωστή ενημέρωση για τα καιρικά φαινόμενα, η κατάσταση οδικών δικτύων, τα προβλήματα που προέρχονται από ισχυρές καταιγίδες και γενικά με των καιρό στην χώρα μας. Για το αν γίνονται ψεκασμοί στην Λεμεσό και γενικά στην Κύπρο για να μην βρέξει, τότε αυτοί που τα λένε αυτά γιατί δεν τοποθετήθηκαν όταν προχτές καταγράφτηκε περισσότερη βροχή στο Ακρωτήρι παρά στην Λεμεσό; Γενικά δεν μου τραβά το ενδιαφέρων να ασχοληθώ με κάτι τέτοιο ούτε υπάρχουν χειροπιαστές αποδείξεις για να μπορέσω να ασχοληθώ.
 
*Κάπου στη σελίδα είδα που δήλωνε, δεν θυμάμαι ποιος από τους διαχειριστές ότι είναι κυνηγός καιρικών φαινομένων; Μπορείς να μας εξηγήσεις τι ακριβώς σημαίνει αυτό;
 
Αντρέας: Κυνηγός καιρικών φαινομένων, ένα υπέροχο κυνήγι που γίνεται από τον Γιώργο Παρασκευαίδη και τον Ραφαήλ Μιχαηλίδη, οι οποίοι ανυπομονούν να φωτογραφίσουν κεραυνούς, σύννεφα, χιόνια και ότι καιρικό φαινόμενο μπορούν.
 
Στην Κύπρο αν και αρκετός κόσμος βγάζει φωτογραφίες, πάνω από όλα είναι να έχεις ένα σωστό και αξιόλογο εξοπλισμό για το τέλειο αποτέλεσμα όπως αυτούς τους δύο. Χάρη σε αυτούς σχεδόν ότι καιρικό φαινόμενο αξίζει φωτογράφιση είναι πρώτο-πρώτο στην σελίδα μας.
 
Χρήστος: Μάλιστα, και εγώ αλλά και οι επίσημοι κυνηγοί της ομάδας μας καιρικών φαινομένων, όπου είναι ο Γιώργος και ο Ραφαήλ, σε ενδιαφέρουσες κακοκαιρίες όπου το ενδεχόμενο για καταιγίδες είναι στο τραπέζι, έχοντας όλοι πλήρη επίγνωση των κινδύνων αλλά και την ένταση της κάθε καταιγίδας, πηγαίνουμε στο σημείο αυτό και με των φωτογραφικό εξοπλισμό μας καταγράφουμε το φαινόμενο. 
 
Είναι κάτι που πολύ λίγοι ασχολούνται στο νησί μας αλλά μοναδικό και ξεχωριστό. Το να κυνηγάς μία καταιγίδα είναι ναι μεν επικίνδυνο, αλλά εντυπωσιακό το να παρακολουθείς την όλη διαδικασία που κάνει η φύση για να προκαλέσει μία καταιγίδα αλλά και το πώς εξελίσσεται.  Αυτό μας προσφέρει την ευκαιρία να μοιραστούμε με το κοινό την εμπειρία μας, αλλά με κύριο σκοπό τη ζωντανή ενημέρωση, τους κινδύνους που μπορεί να επιφέρει και τρόπους για την αποφυγήν της.
 
*Η ομάδα που φτιάξατε στο Facebook είναι κάτι παραπάνω από επιτυχημένη μέσα σε λίγους μήνες; Πού νομίζετε ότι οφείλεται αυτή η επιτυχία και ποιοι είναι οι επόμενοι σας στόχοι;
 
Έρικ: Στις σωστές προγνώσεις και άμεσες αναφορές, τόσο από τους διαχειριστές όσο και από τον κόσμο, αλλά και το εξαιρετικό φωτογραφικό υλικό που δημοσιεύουν οι διαχειριστές και μέλη μας.
 
Αντρέας: Είμαστε όλοι πολύ χαρούμενοι για το ότι η σελίδα έχει τόσο μεγάλο ενδιαφέρον από τον κόσμο, και που βλέπουμε να μεγαλώνει η παρέα για τον καιρό, αυτό μας κάνει να δουλεύουμε όλοι με όρεξη. Τους στόχους σιγά-σιγά θα τους πετύχουμε όλους μιας και βλέπουμε ότι υπάρχει τέτοια ανταπόκριση από τον κόσμο, που θέλει να μάθει περισσότερα για τον καιρό. Θα ήθελα σαν δικό μου στόχο και η Μετεωρολογική Υπηρεσία να έβλεπε για λίγο την δουλειά όλων μας πιο φιλικά και να μπορούσαμε να είχαμε μια σωστή συζήτηση προς την σωστή κατεύθυνση γι' αυτό που κάνουμε με τόση αγάπη, που το κάνουμε εντελώς αφιλοκερδώς
 
Χρήστος: Χαιρόμαστε όλοι ιδιαίτερα για το ότι υπάρχει τόσο μεγάλο ενδιαφέρον από το κοινό, αλλά αυτό είναι και που μας ωθεί στο να δουλέψουμε περισσότερο και να προσφέρουμε στο κόσμο μία όμορφη ομάδα καιρού με πλήρη και σωστή ενημέρωση την οποιαδήποτε στιγμή, αλλά και την ευκαιρία με την συμμετοχή όλων μας να αποφευχθούν άσχημες καταστάσεις που δεν επιθυμούμε με το πέρασμα μίας καταιγίδας η κακοκαιρίας.
 
Οι στόχοι μας είναι αρκετοί και συνεχώς αναπτυσσόμενοι, καθώς όσο μεγαλώνει η ομάδα παρατηρούμε ότι το κοινό θέλει να μαθαίνει και κάτι καινούριο και αυτό είναι πρόκληση για εμάς ώστε να το υλοποιήσουμε.
 
Ένας από τους στόχους μας είναι η αναγνώριση αυτής της κοινωνικής ομάδας, καθώς σκοπός μας είναι να παράγουμε κοινωνικό έργο και να βοηθήσουμε το κοινό μας  στο να ενημερώνεται συνεχώς για των καιρό και αυτό θα ήταν ακόμα ποιο ενεργό όταν οι
 
Κυβερνητικοί οργανισμοί εμπιστεύονταν την δουλειά και τις προθέσεις μας, μας στήριζαν, αναπτύσσοντας συνεργασίες που θα βοηθήσουν όλους μας και θα ωφελούνται όλοι. Πάντοτε αφιλοκερδώς, καθώς δεν είμαστε κερδοσκοπικός οργανισμός, κανείς από εμάς στην ομάδα δεν έχει κάποιο όφελος απ’ όλο αυτό, δουλεύουμε όλοι εθελοντικά, καθώς μας διαπερνά το πάθος για το καιρό.

Δειτε Επισης

«Υπάρχει αρκετή φτώχεια και δεν φαίνεται»-Πέραν των χίλιων πακέτων στα χέρια άπορων οικογενειών
Η ανακοίνωση του ΡΙΚ για το θάνατο της Γεωργίας Ψαριά-«Φωτεινός χαρακτήρας»
Έσβησε για πάντα το χαμόγελο της δημοσιογράφου Γεωργίας Ψαριά…
ΒΙΝΤΕΟ: Από το καλοκαίρι στο χειμώνα-Άνοιξαν οι κρουνοί του ουρανού στη Λευκωσία
Μεγάλη η συνεισφορά του αθλητικού τουρισμού-Ρεκόρ συμμετοχών στο τουρνουά Αγίας Νάπας
Με μηνύματα για επανένωση και διεκδικήσεις εργαζομένων η Κύπρος τίμησε την Πρωτομαγιά (pics)
Φλαούνες, πασκιές, κόκκινα αυγά-Τα έθιμα του Πάσχα που αναβιώνουν ξανά
Με εκδηλώσεις και πορείες τιμά την Εργατική Πρωτομαγιά η Κύπρος
Δεν υποχωρεί η σκόνη, βροχές και καταιγίδες στο μενού του καιρού
«Παιδάκι πήρε δώρο ένα παιχνίδι και έτρεχε στον κήπο… Ήταν χαρά και λύπη μαζί»