Μέσω υπουργικού επιστρέφουν τα «κουρεμένα» στα ορφανά της Ήλιος

Προς αποκατάσταση βαδίζει σύντομα μια αδικία σε βάρος των ορφανών της αεροπορικής τραγωδίας «ήλιος, καθώς κινείται ο μηχανισμός για να δοθεί στα παιδιά αυτά μέρος των χρημάτων που έχασαν κατά το κούρεμα καταθέσεων το 2013 ή μετά από σύναψη αξιογράφων της Λαϊκής Τράπεζας και της Τράπεζας Κύπρου.
 
Πρόκειται για τα χρήματα, τα οποία είχαν λάβει τα ορφανά από ασφαλιστικές εταιρείες ως αποζημιώσεις, μετά το θάνατο των γονέων τους στο τραγικό αεροπορικό δυστύχημα.  
 
Σύμφωνα με τον Επίτροπο Προεδρίας για ανθρωπιστικά θέματα, τις επόμενες ημέρες συνέρχεται η Επιτροπή που συστάθηκε για τη διαχείριση ανθρωπιστικών θεμάτων. Στο πλαίσιο της συνεδρίας αναμένεται να ολοκληρωθεί η πρόταση και η φόρμουλα, βάση της οποίας θα επιστραφούν τα χρήματα. Ακολούθως, η πρόταση θα οδηγηθεί ενώπιον του υπουργικού Συμβουλίου για έγκριση.
 
Πάντως, ο κ. Φωτίου τόνισε πως η κάθε περίπτωση θα εξεταστεί ξεχωριστά, ενώ η όλη διαδικασία θα υλοποιείται σταδιακά, με ορίζοντα ολοκλήρωσης τα δύο με τρία χρόνια.  Δεν αποκλείεται τα χρήματα κα καταβληθούν στους δικαιούχους σε δόσεις.  
 
Υπενθυμίζεται πως οι ενδιαφερόμενοι είναι περίπου 30 παιδιά και νεαροί ενήλικες (οι οποίοι ήταν ανήλικοι το 2005 όταν έχασαν τους γονείς τους).
 
Το αίτημα της επιστροφής των χρημάτων στα παιδιά αυτά είχε τεθεί αρκετές φορές από τους συγγενείς. Οι αποζημιώσεις αυτές υπολογίζονταν σε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, ενώ δύο περιπτώσεις παιδιών έχασαν καταθέσεις που άγγιζαν το ένα εκατομμύριο, χρήματα τα οποία είχαν επενδυθεί σε αξιόγραφα της Λαϊκής τράπεζας. Οι συγγενείς απηύθυναν εκκλήσεις για επίλυση του θέματος, καθώς τα παιδιά αυτά, μετά το θάνατο το γονιών τους δεν είχαν πόρους για να σπουδάσουν και να θέσουν τα θεμέλια για τη ζωή τους. Η σύνταξη των παππούδων τους, πολλές φορές δεν ήταν αρκετή για να τους εξασφαλίσει τα απαραίτητα.
 

maria.stylianou@imhbusiness.com
  

 
 
 

Δειτε Επισης

Παραμένει η σκόνη στην ατμόσφαιρα-Στους 32 βαθμούς η θερμοκρασία
Στο περίμενε ακόμη οι εκπαιδευτικοί των ΚΙΕ για τη στελέχωση-Εξελίξεις την ερχόμενη εβδομάδα
Εγκατάσταση ανελκυστήρων σε 115 πολυκατοικίες, απέμειναν άλλες 253-Το αναλυτικό πλάνο του ΥΠΕΣ
Πάνω από 1,100 κλήσεις στο 1410 το 2021-Άγχος, θλίψη και δυσκολίες λόγω Covid στο επίκεντρο
Βράβευσε τοπικές αρχές, επιχειρήσεις, οργανισμούς για πράσινες δράσεις ο Πρόεδρος
Το Κόμμα για τα Ζώα χαιρετίζει απόφαση Υπουργείου Γεωργίας για πυροτεχνήματα
Στο 83,3% η θνησιμότητα λαγών που απελευθερώθηκαν-Προβληματισμένη η Υπηρεσία Θήρας
Υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για οικονομικά τους εμφανίζουν οι Κύπριοι
Η Υπουργός Γεωργίας ξεκίνησε συναντήσεις με παραγωγούς, αγρότες και ψαράδες
Συστηματικές αδυναμίες και παραλείψεις στη διαχείριση Natura εντοπίζει η Ελεγκτική Υπηρεσία