Drones χωρίς…σχέδια πτήσης, απειλή και για τα αεροδρόμια της Κύπρου

Δύο εικοσιτετράωρα μετά την αναστάτωση και ταλαιπωρία που προκλήθηκε για χιλιάδες επιβάτες του αεροδρομίου Gatwick του Λονδίνου, λόγω ενός drone που υπερίπτατο πάνω από το αεροδρόμιο, άνοιξαν ξανά οι διάδρομοι προσγείωσης και απογείωσης του αερολιμένα, όμως τα προβλήματα παραμένουν.
 
Χιλιάδες επιβάτες ταλαιπωρούνται, αφού πλέον θα πρέπει να υλοποιηθούν οι πτήσεις που καθηλώθηκαν, ενώ συνεχώς στον κατάλογο των καθυστερήσεων προσθέτονται και άλλες, με τους Βρετανούς να ψάχνουν τρόπους διοχέτευσης των επιβατών. Την ίδια ώρα, το drone που προκάλεσε χάος στο αεροδρόμιο δεν έχει εντοπιστεί.
 
Σε βίντεο που δημοσιεύουν βρετανικά ΜΜΕ, καταγράφεται μια από τις πτήσεις του μικρού drone πάνω από το αεροδρόμιο Gatwick: 
 
Το συγκεκριμένο περιστατικό πάντως μπορεί να γίνει και μια αφορμή για μίμηση και από άλλους επιτήδειους στον κόσμο, από τη στιγμή που ο δράστης παραμένει ασύλληπτος.
 
Σε περίπτωση που ένα παρόμοιο περιστατικό συμβεί στην Κύπρο, πώς θα αντιμετωπιστεί; Ποια είναι τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσουν οι υπηρεσίες;
 
Μετά το πρόσφατο περιστατικό με drone στο Αεροδρόμιο Gatwick του Λονδίνου, ο REPORTER επικοινώνησε με τον Δρ. Παναγιώτη Κολιό του Ερευνητικού Κέντρου «Κοίος» του Πανεπιστημίου Κύπρου με εξειδίκευση στη χρήση drone, o οποίος ανέφερε ότι παρά του νόμους για drone, τόσο στη χώρα μας όσο και στο εξωτερικό, πολύ δύσκολα μπορεί να αποφευχθεί η ανεξέλεγκτη χρήση τους, πρωτίστως λόγω της ραγδαίας ανάπτυξης τις τεχνολογίας αυτής.
 
Όπως εξήγησε, τα drones που κυκλοφορούν στην αγορά έχουν εγκατεστημένο σύστημα GEOFENCING, το οποίο αποτρέπει ένα drone από το να πετάξει κοντά σε αεροδρόμια ή άλλες ευαίσθητες περιοχές και τα εμποδίζει αυτόματα από το να πραγματοποιήσουν, είτε χειροκίνητες είτε αυτόνομες πτήσεις σε αυτές τις περιοχές.
 
Εντούτοις, το να δημιουργήσει κάποιος ένα αυτοσχέδιο drone ή να απενεργοποίηση κάποιες από αυτές τις λειτουργίες δεν είναι και τόσο δύσκολο, αφού χρειάζεται απλές γνώσεις εύκολα προσβάσιμες από το Διαδίκτυο.
 
«Τα αυτοσχέδια drone δεν έχουν το σύστημα GEOFENCING και έτσι δεν υπάρχει έλεγχος όσον αφορά τους χώρους που θα πετάξουν», όπως εξήγησε.
 
Μπορεί να συμβεί και στην Κύπρο
Κληθείς να σχολιάσει κατά πόσο ένα τέτοιο περιστατικό μπορεί να συμβεί και στη χώρα μας, τόνισε καταρχάς ότι αυτό που συνέβη στο Gatwick δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει και υπάρχει πιθανότητα να συμβεί και στην Κύπρο.
 
«Είναι πολύ δύσκολο να ελεγχθεί ένα τέτοιο περιστατικό σε οποιοδήποτε χώρα στον κόσμο».
 
Παρόλα αυτά, αρκετές χώρες αναπτύσσουν συστήματα τα οποίο θα μπορούσαν να περιορίσουν αυτά τα φαινόμενα, για παράδειγμα μέσω ασύρματων παρεμβολών στις συχνότητες επικοινωνίας του drone, μέσω εξοπλισμού που εξφενδονίζει δίχτυα στον ουρανό και καταρρίπτει τα drone, ενώ πιο συγκεκριμένα στην Ολλανδία, προσπάθησαν να εκπαιδεύσουν αετούς για να καταρρίπτουν τέτοια drone.
 
Το μεγαλύτερο πρόβλημα που χρήζει επίλυσης με την πρώτη μέθοδο, σύμφωνα με τον ειδικό, «είναι ότι δεν μπορείς να κάνεις παρεμβολές στη συχνότητα του drone, διότι υπάρχει τεράστιος κίνδυνος επηρεασμού άλλων πλοίων ή αεροπλάνων που βρίσκονται στην περιοχή».
 

Δειτε Επισης

Απεβίωσε ο αγωνιστής της ΕΟΚΑ Κυριάκος Νικολέττης
Αναβιώνουν τα έθιμα την Κυριακή της ελιάς στα χωριά της Πάφου
Crash test για το ΥΠΑΝ οι τελικές εξετάσεις-Κρίνεται το νέο σύστημα αξιολόγησης των μαθητών
Σταθεροποιήθηκαν στα ύψη οι τιμές των καυσίμων-Χωρίς «παρενέργειες» οι εξελίξεις στην Μέση Ανατολή
Αυξημένη η σκόνη στην ατμόσφαιρα-Αναμένονται βροχές και καταιγίδες
Αναχώρησε από Κύπρο πλοίο του Βρετανικού Ναυτικού-Συνδράμει στην παροχή βοήθειας στη Γάζα
Παραμένει η σκόνη στην ατμόσφαιρα-Στους 32 βαθμούς η θερμοκρασία
Στο περίμενε ακόμη οι εκπαιδευτικοί των ΚΙΕ για τη στελέχωση-Εξελίξεις την ερχόμενη εβδομάδα
Εγκατάσταση ανελκυστήρων σε 115 πολυκατοικίες, απέμειναν άλλες 253-Το αναλυτικό πλάνο του ΥΠΕΣ
Πάνω από 1,100 κλήσεις στο 1410 το 2021-Άγχος, θλίψη και δυσκολίες λόγω Covid στο επίκεντρο