Τελέστηκε το ενδέκατο ετήσιο μνημόσυνο του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου Α΄

 
Τελέστηκε σήμερα στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Ιωάννη, στη Λευκωσία, το εντέκατο ετήσιο μνημόσυνο του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου Α΄.
 
Στον επιμνημόσυνο λόγο του, σύμφωνα με ανακοίνωση της Αρχιεπισκοπής, ο Επίσκοπος Μεσαορίας Γρηγόριος είπε ότι η παρέλευση έντεκα ετών από την ημέρα εκδημίας του, στις 22 Δεκεμβρίου 2007, «μάς βοηθά όλους, προσευχόμενοι ο Κύριος της ζωής και του θανάτου να αναπαύσει την ψυχή του εν χώρα ζώντων και δικαίων, να αναδείξουμε τον κύκλο της πορείας του προς τον Αποστολικό θρόνο της καθ’ ημάς Αγιωτάτης Εκκλησίας της Κύπρου».
 
«Να αποτιμήσουμε ακροθιγώς το έργο του, σκεπτόμενοι το παρόν και διαβλέποντας το μέλλον της Εκκλησίας και της πατρίδας μας στο σύγχρονο κόσμο. Αταλάντευτος στόχος του ήταν η αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων και των εποίκων, η ανεύρεση των αγνοουμένων, η απελευθέρωση της πατρίδας και η επιστροφή όλων των προσφύγων στις εστίες τους, σε συνθήκες ελευθερίας και αποκατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αγωνίστηκε με σθένος για το κύρος της Εκκλησίας και τη δικαίωση της πατρίδας και αντιμαχόμενος σε βέλη προερχόμενα πανταχόθεν, άλλοτε ορατά και άλλοτε αόρατα», πρόσθεσε.
 
Καταλήγοντας, ο Επίσκοπος Μεσαορίας Γρηγόριος είπε ότι η Εκκλησία  και τα Μοναστήρια της Κύπρου κράτησαν, μέσα στους αιώνες δουλείας, την παιδεία και τη μόρφωση των νέων και προσέφεραν ευκαιρίες ανάπτυξης σε όλους τους τομείς στον κυπριακό λαό.
 
Στο μεταξύ, Πολιτεία, εκκλησιαστικές και στρατιωτικές αρχές, συγγενείς και φίλοι, τίμησαν τη μνήμη του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσόστομου Α` και στη γενέτειρα του Στατό – Άγιο Φώτιο. 

Στο πλούσιο εκκλησιαστικό, εθνικό, κοινωνικό, πολιτιστικό και φιλανθρωπικό έργο του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου Α΄ αναφέρθηκε η Έπαρχος Πάφου, Μαίρη Λάμπρου. 

Μιλώντας στο μνημόσυνο του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσόστομου Α΄ που τελέστηκε στη γενέτειρα του Στατό – Άγιο Φώτιο ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως αυτός παρέμεινε στη μνήμη του λαού, και έχει καταγραφεί στην Ιστορία της Κύπρου από τη μια ως ο ασυμβίβαστος Εθνάρχης και ο τίμιος και ειλικρινής πατριώτης που πάλευε για τα δίκαια του λαού του, και από την άλλη ως ο Αρχιεπίσκοπος με μοναδική καταδεκτικότητα, αγάπη, φιλανθρωπία, καλοσύνη και προπάντων ανεξικακία προς όλους. 
 
Πηγή ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Το ΕΕΕ στα θύματα βίας δεν είναι βάρος για το κράτος, είναι αφαίρεση δύναμης από τους θύτες
Φωλιές ανθρωποπουλιών για καταπολέμηση τρωκτικών δίνει το Υπ. Γεωργίας
Ανάγκη βελτίωσης νομοθεσίας για Nέο Σύστημα Διορισίμων-Αναμένεται συνάντηση ΟΛΤΕΚ με ΥΠΑΝ
Απεργούν οι μηχανολόγοι και ηλεκτρολόγοι-Ζητούν αυξήσεις μισθών, ωφελήματα και Συλλογική Σύμβαση
Με περικοπές σε ενοίκια και φοιτητικά επιδόματα ο προϋπολογισμός ΤΕΠΑΚ-Αρχίζει έλεγχο το ΥΠΑΝ
Μιχαηλίδου: Χρέος να αγωνιστούμε για την απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας μας
Προβληματίζουν οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή-Δεν επηρεάστηκε ο τουρισμός στην Κύπρο
Άνοδος σχεδόν 10% στις τουριστικές αφίξεις τον Μάρτιο
Παίρνει θέση το Τμήμα Δασών-«Συντήρηση μόνο οδικού δικτύου στον Ακάμα»
Δωρεάν είσοδο σε μνημεία για την Πέμπτη εξήγγειλε το Τμήμα Αρχαιοτήτων