«Όταν έφτασα στην Κύπρο, έπαθα σοκ. Ήμουν πιο κοντά στη Βαγδάτη παρά στο Βερολίνο»

Στόχος τους ήταν να φθάσουν στο Βερολίνο. Όπως οι περισσότεροι Κούρδοι του Ιράκ ξεκίνησαν με στόχο τη Γερμανία, κατέληξαν όμως στην Κύπρο.

«Ποτέ δεν είχαμε ακούσει κάτι για την Κύπρο. Αγνοούσαμε την ύπαρξη της», λέει στον Guardian o Rubar. «Ξεκίνησα με την έγκυο γυναίκα μου και τα δύο μας παιδιά, πληρώσαμε δύο χιλιάδες δολάρια στους διακινητές».

Τελικά η οικογένεια του Rubar έφτασε στην Κύπρο τον Αύγουστο, αφού πέρασε από την Τουρκία, τον Λίβανο. Αφίχθηκαν στα κατεχόμενα και μέσω ενός τυφλού σημείου από τα αναρίθμητα της Νεκρής Ζώνης, πέρασαν στις Ελεύθερες Περιοχές. 

«Έπαθα ένα σοκ όταν στον τοίχο του κέντρου είδα ένα χάρτη και διαπίστωσα πως είμαι πιο κοντά στη Βαγδάτη παρά στο Βερολίνο. Αν ήξερα από την αρχή πως θα μας έφερναν εδώ δεν θα ξεκινούσα ποτέ αυτό το ταξίδι»', λέει.

Η ιστορία του Rubar και της οικογένειας του είναι μια από τις δεκάδες, ίσως και εκατοντάδες ιστορίες μεταναστών που έρχονται στην Κύπρο και φέρνει στο φως η βρετανική εφημερίδα. 

Στον Guardian μίλησε και ο υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Πετρίδης, ο οποίος υπόδειξε πως η Κύπρος είναι κορεσμένη όσο αφορά την απορρόφηση των προσφυγικών ροών. 

Πρόσθεσε πως οι αιτήσεις ασύλου έχουν αυξηθεί κατά 55% από πέρυσι ενώ το πρόβλημα παραμένει καθαρά ευρωπαϊκό και για αυτό θα πρέπει να εξευρεθεί μια ολιστική λύση.
 
«Λόγω της παράνομης κατοχής στον Βορρά έχουμε δει φαινόμενα που δεν θα συνέβαιναν αν ζούσαμε σε συνθήκες νομιμότητας», δήλωσε ο Κωνσταντίνος Πετρίδης. «Είναι μια ανοικτή πληγή, όχι μόνο για την Κύπρο αλλά και ολόκληρη την ΕΕ».

Ξεκαθάρισε πάντως πως για τον ίδιο η λύση δεν είναι να ανοίξουν ακόμα περισσότερα κέντρα υποδοχής. «Αυτή δεν είναι η λύση ούτε για τη χώρα μας, αλλά ούτε για τους αιτούντες άσυλο. Αυτό που χρειάζεται είναι αλληλεγγύη προς της νοτιοανατολικές χώρες της Ευρώπης», κατέληξε ο υπουργός Εσωτερικών.

Δειτε Επισης

Οι τυχεροί αριθμοί της κλήρωσης του Τζόκερ
Ισραηλινά ΜΜΕ: Μέσω Κύπρου μεταφέρθηκαν αμερικανικοί πύραυλοι από το Κατάρ στο Ισραήλ
Δωρεάν μαθήματα σε ενήλικες προσφέρει η Σχολή Χαρακτικής Χαμπή
Αυξημένη τροχαία κίνηση στον αυτοκινητόδρομο λόγω τροχαίου
Ενέκρινε ψήφισμα για μεταναστευτικό η Βουλή-Ζητά-Ζητά να εντείνει τις ενέργειες της προς την ΕΕ η Κυβέρνηση
Πρόοδο στην προσπάθεια εμβάθυνσης της αγοράς κεφαλαιαγορών βλέπει ο Μισέλ
Υπ. Γεωργίας στην Σύνοδο Κοινοπολιτείας-«Συλλογική ευθύνη η προστασία ωκεανών»
Ισραήλ vs Ιράν-Σύγκριση αεροπορικών δυνάμεων και συστημάτων αεροπορικής άμυνας (pics)
Εικόνες από τον σεισμό 5,6 Ρίχτερ στην Τουρκία-Πληροφορίες ότι κατέρρευσαν μιναρέδες, ζημιές σε σπίτια
Δήμος Λάρνακας: Σύντομα ο σχεδιασμός για Σχολή Θαλάσσιων Επιστημών ΤΕΠΑΚ