Ακονίζουν πάλι μαχαίρια οι καθηγητές με ψηφίσματα-τελεσίγραφα

Μέσα από ψηφίσματα τα οποία διαμορφώθηκαν κατά τη χθεσινή Παγκύπρια Συνδιάσκεψη της ΟΕΛΜΕΚ, η συντεχνία των καθηγητών κοινοποίησε τις αποφάσεις της προς το Υπουργείο Παιδείας, δίνοντας ταυτόχρονα τα ψηφίσματα στη δημοσιότητα. 
 
Στα ψηφίσματά τους, οι καθηγητές τονίζουν πως σε περίπτωση που τα αιτήματα ή οι εισηγήσεις τους δεν γίνουν αποδεκτές από το Υπουργείο Παιδείας, θα προχωρήσουν σε όλα τα απαραίτητα μέτρα μη εξαιρουμένων και των δυναμικών.
 
Αναλυτικά:  

Δυσαρέσκεια για το διάλογο στο πλαίσιο της ΜΕΠΕΥ:
Η ΟΕΛΜΕΚ εκφράζει την απογοήτευσή της για την κωλυσιεργία που παρατηρείται από εργοδοτικής πλευράς στη διεξαγωγή του διαλόγου, αλλά και την μη τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων όπως είχουν τεθεί από την Κυβέρνηση (σ.σ. τέλη Δεκεμβρίου), στο πλαίσιο της Μεικτή Επιτροπής Προσωπικού Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας(ΜΕΠΕΥ).

Επιπρόσθετα, ζητά δια του ψηφίσματος την επίσπευση του διαλόγου για τη ρύθμιση, μεταξύ άλλων θεμάτων, και των θεμάτων τα οποία είχε θέσει προς συζήτηση επίσημα η ΟΕΛΜΕΚ.
 
Στόχος, όπως σημειώνει η συντεχνία, είναι να καταλήξουν σε αποφάσεις που να είναι κοινώς αποδεκτές και οι οποίες θα κατοχυρωθούν πλέον νομοθετικά,  ώστε στο μέλλον να μην έχει κανείς το δικαίωμα να αμφισβητεί εκπαιδευτικές ή άλλες πολιτικές.
 
Σε περίπτωση που δεν προχωρήσει ουσιαστικά και έγκαιρα ο θεσμικός διάλογος στη ΜΕΠΕΥ, οι καθηγητές εξουσιοδοτήθηκαν από το Κεντρικό Διοικητικό Συμβούλιο της οργάνωσής τους να προχωρήσουν σε όλα τα απαραίτητα μέτρα, μη εξαιρουμένων και των δυναμικών.
 
Συνταξιοδοτικά ωφελήματα
Σε σειρά διαπιστώσεων και αποφάσεων κατέληξαν τα μέλη της ΟΕΛΜΕΚ, όσον αφορά το θέμα των συνταξιοδοτικών ωφελημάτων των εκπαιδευτικών που μονιμοποιήθηκαν μετά τον Οκτώβριο του 2011, θέμα το οποίο επηρεάζει εκατοντάδες εκπαιδευτικούς.

Στο σχετικό ψήφισμα, η ΟΕΛΜΕΚ εκφράζει την πάγια θέση της οργάνωσης για επαναφορά του Κυβερνητικού Επαγγελματικού Σχεδίου Συνταξιοδοτικών Ωφελημάτων, για όλους τους εργαζομένους στον Δημόσιο Τομέα, με αναδρομική ισχύ.

Επιπρόσθετα, θέτει επιτακτικά την ανάγκη για συνταξιοδοτική κάλυψη των εκπαιδευτικών που υπηρετούν σήμερα στο δημόσιο Σχολείο και οι οποίοι μονιμοποιήθηκαν κατά ή μετά την 1.10.2011, ενώ υπενθυμίζει πως ο διάλογος για το συγκεκριμένο ζήτημα πρέπει να ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου 2018, όπως ήταν και η δέσμευση του Προέδρου της Δημοκρατίας ώστε να οδηγηθεί το σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή των Αντιπροσώπων για ψήφιση, αρχές του 2019. 

Σε περίπτωση που δεν διευθετηθεί οριστικά και άμεσα το ζήτημα, το Κεντρικό Διοικητικό Συμβούλιο της ΟΕΛΜΕΚ εξουσιοδοτείται να προχωρήσει σε σχετική καταγγελία και λήψη δυναμικών μέτρων.
 
Ασφάλεια και Υγεία/Βίας και Παραβατικότητας
Οι καθηγητές εξέφρασαν ανησυχία για την αυξητική τάση που καταγράφεται το τελευταίο διάστημα στα επεισόδια παραβατικής και αντικοινωνικής συμπεριφοράς από μερίδα μαθητών σε βάρος άλλων μαθητών αλλά και εκπαιδευτικών.

Σημείωσαν δε πως, θα πρέπει να μελετηθούν συνολικά όλα τα αίτια εντός και εκτός σχολείου που οδηγούν στην εκδήλωση, αλλά και την αύξηση των περιστατικών έτσι που να ληφθούν σωστά, αποτελεσματικά και επιστημονικά τεκμηριωμένα μέτρα για αποτελεσματική αντιμετώπιση  του φαινομένου.

Επιπλέον, καταγράφηκε έντονος προβληματισμός για τις υποδομές των σχολικών μονάδων, οι οποίες όπως αναφέρουν στο ψήφισμα τους, θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια και υγεία εκπαιδευτικών και μαθητών.

Ως εκ τούτου, παραθέτοντας είκοσι εισηγήσεις για τα σημαντικά αυτά ζητήματα, καλούν το Υπουργείο Παιδείας να προχωρήσει άμεσα στη λήψη συγκεκριμένων και ουσιαστικών μέτρων, που  θα αντιμετωπίζουν ριζικά το πρόβλημα της βίας και παραβατικής συμπεριφοράς στους σχολικούς χώρους και θα διασφαλίζουν την ασφάλεια, την υγεία και την ευημερία εκπαιδευτικών και μαθητών στον χώρο εργασίας.

Σε περίπτωση που το Υπουργείο Παιδείας δεν επιδείξει την απαιτούμενη βούληση για τις πιο πάνω εισηγήσεις της ΟΕΛΜΕΚ θα προχωρήσει σε όλα τα απαραίτητα μέτρα, μη εξαιρουμένων και των δυναμικών.

Προβλήματα στα Εσπερινά Γυμνάσια/Λύκεια
Στο περιθώριο της Εκπαιδευτικής Μεταρρύθμισης θεωρούν πως βρίσκονται τα Εσπερινά Γυμνάσια και Λύκεια οι καθηγητές, με αποτέλεσμα, όπως σημειώνουν στο ψήφισμά τους, να πολλαπλασιαστούν τα δομικά/οργανωτικά και λειτουργικά τους προβλημάτα.

Επιπλέον, υπογραμμίζουν την ανάγκη εκπόνησης νέων Ωρολογίων και Αναλυτικών Προγραμμάτων συμβατών με τις αρχές μάθησης ενηλίκων και τις άλλες ιδιαιτερότητες των μαθητών που φοιτούν στα σχολεία αυτά.

Ωστόσο, η ΟΕΛΜΕΚ, αναμένει όπως  προωθηθούν οι νέοι Κανονισμοί Λειτουργίας των εν λόγω Σχολείων, στη βάση των εισηγήσεων που υποβλήθηκαν από τη συντεχνία ενώ, αν συμβεί το αντίθετων θα αναλάβουν πρωτοβουλίες προς κάθε κατεύθυνση, για εκσυγχρονισμό των Εσπερινών Γυμνασίων / Λυκείων και επαναφορά του εργασιακού καθεστώτος που ίσχυε σε αυτά προ του 2013.

Αξιολόγηση του Εκπαιδευτικού Έργου και των Εκπαιδευτικών Λειτουργών
"Η κατάργηση του υφιστάμενου αναχρονιστικού, αυταρχικού, μονοδιάστατου και αντιπαραγωγικού συστήματος του Επιθεωρητισμού και η διαμόρφωση ενός νέου συστήματος Αξιολόγησης, που θα σέβεται πρωτίστως την αξιοπρέπεια των Εκπαιδευτικών Λειτουργών, υπήρξε διαχρονική θέση της οργάνωσης των καθηγητή, η οποία επιβεβαιώθηκε και το ψήφισμα του".

Προσθέτουν επίσης πως δεν πρόκειται να αποδεχτούν σχέδιο Αξιολόγησης, το οποίο θα εμπεριέχει στοιχεία Επιθεωρητισμού και πως έχουν ήδη καταθέσει το βασικό περίγραμμα των θέσεων και των ενστάσεών της, στον διάλογο που έχει ξεκινήσει τους τελευταίους μήνες, με σκοπό τη διαμόρφωση ενός νέου Συστήματος ενώ, αναμένουν την κατάθεση κατάθεση ολοκληρωμένης πρότασης από το Υπουργείο Παιδείας.

«Ευελπιστούμε ότι η νέα προσπάθεια του ΥΠΠ, δεν θα είναι το όχημα με το οποίο θα επανέλθουν απαράδεκτες πρόνοιες που υπήρχαν σε προηγούμενα σχέδια, τα οποία η ΟΕΛΜΕΚ και οι εκπαιδευτικοί είχαν  απορρίψει και θα απορρίψουν εκ νέου, αν χρειαστεί», σημειώνουν στο ψήφισμά τους οι καθηγητές.

Αναγνώριση Προϋπηρεσίας όσων διορίστηκαν από τον Κατάλογο Διορισίμων
Κατά τη Παγκύπρια Συνδιάσκεψη των Γενικών Αντιπροσώπων της οργάνωσής επιβεβαιώθηκε η θέση που κατάθεσε η ΟΕΛΜΕΚ στη ΜΙΤΕΠΕΥ, στις 25 Οκτωβρίου 2018 , σύμφωνα με την οποία θεωρείται η μη αναγνώριση της Προϋπηρεσίας των καθηγητών, οι οποίοι διορίστηκαν κατά την τρέχουσα σχολική χρονιά από τον νέο Κατάλογο των διορισίμων, ως παράνομη και παράτυπη με βάση τους «Κανονισμούς περί Εκπαιδευτικών Λειτουργών (Καθορισμός Αναγνωρισμένης Υπηρεσίας για Σκοπούς Διορισμού, Προαγωγής και Προσαυξήσεων) Κανονισμοί του 1997». 

Ως εκ τούτου, όπως σημειώνουν στο ψήφισμά τους, η μη αναγνώριση της Προϋπηρεσίας σε όσους εκπαιδευτικούς διορίστηκαν από τον Κατάλογο Διορισίμων είναι παραβίαση της βασικής συνταγματικής Αρχής της Ισότητας και καλούν την Επιτροπή Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας να προχωρήσει στην άμεση αναγνώριση της Προϋπηρεσίας όσων διορίστηκαν από τον Κατάλογο των Διορισίμων.

Δειτε Επισης

Οι τυχεροί αριθμοί της κλήρωσης του Τζόκερ
Δωρεάν μαθήματα σε ενήλικες προσφέρει η Σχολή Χαρακτικής Χαμπή
Πρόοδο στην προσπάθεια εμβάθυνσης της αγοράς κεφαλαιαγορών βλέπει ο Μισέλ
Υπ. Γεωργίας στην Σύνοδο Κοινοπολιτείας-«Συλλογική ευθύνη η προστασία ωκεανών»
Δήμος Λάρνακας: Σύντομα ο σχεδιασμός για Σχολή Θαλάσσιων Επιστημών ΤΕΠΑΚ
Δέσμευση Βουλής για προώθηση υγειονομικής περίθαλψης με επίκεντρο τον ασθενή
Δύσκολη συζήτηση των 27 στις Βρυξέλλες για ανταγωνιστικότητα λόγω κεφαλαιαγορών
Εκπέμπει SOS ο Διευθυντής του Νοσοκομείο Τροόδους-«Τριτοκοσμικές οι συνθήκες, αναγκαία η ανακαίνιση του»
Εξουσιοδότησαν ΣΕΚ-ΠΕΟ να προσπαθήσουν για σύμβαση οι απεργοί στις εταιρείες ηλεκτρολογικών
Πώς απαντά η Υπ. Ασθενοφόρων για το περιστατικό με τη λιπόθυμη μαθήτρια-«Δεν ήταν επείγον»