Καδής: Στόχος η καθιέρωση αλυσίδας εφοδιασμού αγροδιατροφικών προϊόντων

Απώτερος στόχος είναι η καθιέρωση στην Κύπρο μιας αλυσίδας εφοδιασμού αγροδιατροφικών προϊόντων με δίκαιες εμπορικές συναλλαγές, η οποία θα λειτουργεί αποτελεσματικά και αποδοτικά για όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και γενικότερα για τον Κύπριο πολίτη, δήλωσε ο Υπουργός Γεωργίας Κώστας Καδής,

Σε χαιρετισμό του στη Διαβούλευση για ετοιμασία του νομοθετήματος «Ο περί των Αθέμιτων Εμπορικών Πρακτικών στην αλυσίδα εφοδιασμού αγροδιατροφικών προϊόντων Νόμος του 2018», ο Υπουργός Γεωργίας είπε ότι η πρωτοβουλία του Υπουργείου να αντιμετωπίσει δραστικά τις Αθέμιτες Εμπορικές Πρακτικές στον ευρύτερο γεωργικό τομέα στην Κύπρο, άρχισε τον περασμένο Μάιο.

Στο πλαίσιο αυτό, είπε, το Ινστιτούτο Γεωργικών Ερευνών διεξήγαγε με επιτυχία έρευνα και διερεύνησε συστηματικά την εμφάνιση πρακτικών όπως η μεγάλη περίοδος αποπληρωμής του παραγωγού, οι ακυρώσεις παραγγελιών της τελευταίας στιγμής και οι μονομερείς τροποποιήσεις συμβάσεων.

Ανέφερε ότι τα αποτελέσματα της έρευνας, τα οποία παρουσιάστηκαν τον Οκτώβρη έχουν ληφθεί υπόψη στη διαμόρφωση του Νομοσχεδίου για την αντιμετώπιση όλων των Αθέμιτων Εμπορικών Πρακτικών που διαπιστώθηκε ότι εφαρμόζονται στην αλυσίδα εφοδιασμού αγροδιατροφικών προϊόντων στην Κύπρο. Το Νομοσχέδιο αυτό, το οποίο θα παρουσιαστεί στη συνέχεια, βρίσκεται από τις 12 Νοεμβρίου του 2018 σε δημόσια διαβούλευση.

"Οι Αθέμιτες Εμπορικές Πρακτικές πλήττουν κατά κανόνα τον πιο αδύνατο συμμετέχοντα στην αγροδιατροφική αλυσίδα, που δεν είναι άλλος από τον ίδιο τον παραγωγό, επιφέροντας απώλεια εισοδήματος, υψηλό κόστος και δυσχέρειες στον προγραμματισμό της παραγωγής. Το πρόβλημα όμως δεν αφορά αποκλειστικά στον γεωργικό τομέα, αλλά σε όλους τους τομείς της οικονομίας και επηρεάζει όλα ανεξαιρέτως τα νοικοκυριά, με κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις", συνέχισε ο κ. Καδής. 

Σημειώνοντας ότι η σοβαρότητα του προβλήματος αποδεικνύεται και από την προσπάθεια που καταβάλλεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο για νομική ρύθμισή του, με την έκδοση σχετικής Οδηγίας, είπε ότι  το Νομοσχέδιο, το οποίο θα παρουσιαστεί στη συνέχεια, εναρμονίζεται με τις βασικές κατευθυντήριες γραμμές της πρότασης της προαναφερθείσας Οδηγίας για ρύθμιση του θέματος σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά περιλαμβάνει και πρόνοιες, οι οποίες σκοπό έχουν να αντιμετωπίσουν τις Αθέμιτες Εμπορικές Πρακτικές που εφαρμόζονται ειδικά στην Κύπρο, σύμφωνα και με την επιστημονική έρευνα που διενήργησε το Ινστιτούτο Γεωργικών Ερευνών. 

"Γίνεται αντιληπτό λοιπόν ότι η πρωτοβουλία του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, θέτει την Κύπρο πιο μπροστά από την Ευρωπαϊκή Ένωση σε ένα τόσο σημαντικό ζήτημα, με ξεκάθαρο στόχο την άρση των συνεπειών των πρακτικών αυτών στα εισοδήματα και στα οφέλη τόσο των γεωργών όσο και των καταναλωτών μας", κατέληξε ο Υπουργός.

Δειτε Επισης

Σκαρφαλώνει στους 37 βαθμούς η θερμοκρασία-Δεν υποχωρεί η σκόνη
Πώς τοποθετούνται οι συνταξιούχοι για το πασχαλινό επίδομα-«Ούτε οι μισοί δεν θα το πάρουν»
Δίνει μάχη με το χρόνο το ΥΠΑΝ για αντιμετώπιση της παραβατικότητας στα σχολεία-Οι δύο δράσεις στα σκαριά
Ο Μητροπολίτης Πάφου δώρισε λάδι και πουργούρι για πολύτεκνες οικογένειες για το Πάσχα
Η ΕΚΥΣΥ ζητεί τα κριτήρια που ίσχυαν πριν την τραπεζική κρίση για πασχαλινό επίδομα
Τις προκλήσεις για Κύπρο ως μικρή αγορά για φάρμακα εξήγησε στις Βρυξέλλες ο Δαμιανός
Τις πανευρωπαϊκές κάρτες αναπηρίας και στάθμευσης ενέκρινε το ΕΚ
Άρον-άρον στην Ολομέλεια ο προϋπολογισμός του ΤΕΠΑΚ-«Παράνομα οι πληρωμές Μαρτίου»
Ανάθεση βελτίωσης οδού Τσερίου ύψους €9,8 εκ. από Δήμο Στροβόλου
Την Πολιτιστική Πρωτεύουσα Ευρώπης 2023 διεκδικεί ο νέος Δήμος Κουρίου