Έτοιμοι να φορέσουν «κίτρινα γιλέκα» οι εργολάβοι στα κατεχόμενα

Θα κατέβουμε με τα κίτρινα γιλέκα, όπως στη Γαλλία, όλοι μαζί στη Λευκωσία, δήλωσε ο πρόεδρος του συνδέσμου εργολάβων, Τζαφέρ Γκιουρτζαφέρ με τον τ/κ Τύπο να κάνει εκτενή αναφορά στο τελεσίγραφο που έδωσαν στην «κυβέρνηση» να ανακαλέσει το «πολεοδομικό διάταγμα» της περιοχής Αμμοχώστου, μέχρι την ερχόμενη Τρίτη.
 
Ο σύνδεσμος πραγματοποίησε χθες βράδυ συνέλευση στην Αμμόχωστο με την συμμετοχή τοπικών οργανώσεων και των «δημάρχων» Αμμοχώστου, Τρικώμου και Αγίου Σέργιου που αφορά το «διάταγμα». Με την «κυβέρνηση» να δηλώνει ότι δεν θα κάνει πίσω και να το έχει θέσει σε εφαρμογή από προχθές μέχρι το τέλος του 2019 και την κατάρτιση χωροταξικού σχεδίου, οι εργολάβοι είναι οι πρώτοι που βγαίνουν μπροστά εξαγγέλλοντας μέτρα.
 
Ο Γκιουρτζαφέρ είπε ότι βρίσκονται αντιμέτωποι με ένα μεγάλο φιάσκο και ζητεί κατάργηση του «διατάγματος» και εκπόνηση μελετών, χωροταξικής και αστικής, για την οικοδομική ανάπτυξη της περιοχής, σημειώνοντας ότι η Αμμόχωστος είναι μια πόλη εγκλωβισμένη από δύο μεριές.
 
Έκανε ιδιαίτερη μνεία στη μόλυνση που προκαλείται από το λιμάνι Αμμοχώστου και υπενθύμισε ότι για την ανάπτυξη της πόλης, ο σύνδεσμος εργολάβων είχε ζητήσει από την «κυβέρνηση» να ζητήσει από τον τουρκικό στρατό να αποσυρθεί από την παραλιακή περιοχή.
 
Αναφερόμενος στις προσπάθειες της οργάνωσής του για την προετοιμασία ενός πολεοδομικού σχεδίου για την περιοχή, ο Γκιουρτζαφέρ σημείωσε ότι διεξήγαγε έρευνα σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο έγινε ο σχεδιασμός στη Σκωτία, τη Μάλτα, την Τουρκία, τη Γαλλία και τις ελεύθερες περιοχές. Ψηλά κτίρια, είπε, υπάρχουν σε ολόκληρο τον κόσμο και έφερε ως παράδειγμα το κτίριο 30 ορόφων που χτίζεται στη Λεωφόρο Μακαρίου στη Λευκωσία.
 
Σύμφωνα με τον ίδιο, στα κατεχόμενα υπάρχει ζήτηση για 10.000 κατοικίες ετησίως, εξηγώντας ότι τα τελευταία τρία χρόνια υπήρξε ανάγκη 5.000 κατοικιών από άτομα που μένουν στα κατεχόμενα και 5.000 κατοικίες για Τουρκοκύπριους που ζουν στο εξωτερικό και αλλοδαπούς.
 
Ανέφερε επίσης ότι με μια οριζόντια πολεοδομική ανάπτυξη, για την κατασκευή 10.000 κατοικιών θα χρειαζόταν γη 10.000 στρεμμάτων ενώ με μια κάθετη ανάπτυξη (ψηλά κτίρια) μόνο 300 στρέμματα.
 
Κατήγγειλε ότι η «υπουργός εσωτερικών», Αϊσεγκιούλ Μπαϊμπάρς συμφωνούσε μαζί του μέχρι τις πλημμύρες την περασμένη εβδομάδα.
 
Η Γενί Ντουζέν γράφει ότι οι εργολάβοι ζητούν να δοθεί άδεια για 12οροφα κτίρια στην περιοχή Αμμοχώστου, Τρικώμου και Αγίου Σέργιου αλλά και να ενταχθεί στην ζώνη πολεοδομικής ανάπτυξης το χωριό Άγιος Ηλίας κοντά στο Μπογάζι.
 
Πηγή:ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Υπουργός Υγείας: Προσδοκία στήριξης από διεθνή κοινότητα για λύση στο Κυπριακό
Kατάργηση φορολόγησης εισοδήματος στο φιλοδώρημα υπαλλήλων με σύμβαση στη Δημόσια Υπηρεσία
Ενέκρινε τον προϋπολογισμό της Αρχής Ψηφιακής Ασφάλειας η Ολομέλεια
Ανησυχία Βουλευτών για μείωση του αποθεματικού του Ταμείου ΑΠΕ και ΕΞΕ
Αναμένει υλοποίηση έργων και προειδοποιεί η Συντ. Γονέων Σχολείων του Ύψωνα
Ξεδίπλωσε το πλάνο του για τα πρόστιμα ο Βαφεάδης-Στο τραπέζι η μείωση κατά 50% του εξώδικου υπό προϋποθέσεις
Μη διενέργεια ελέγχου σε όλες τις περιπτώσεις εσόδων της ΓΔ Ανάπτυξης διαπιστώνει η Ελεγκτική
BINTEO: Μαθητής συγκινεί... Ξυρίζει το κεφάλι του για να συμπαρασταθεί σε καρκινοπαθή καθηγήτρια
Αναμένει ανακοινώσεις από Υπουργεία για τα ενοίκια σε βιοτεχνικές ζώνες η Επ. Εσωτερικών
Aύξηση κατά 5,5% των υπό κυπριακή σημαία πλοίων ανακοίνωσε η Υφ. Ναυτιλίας