Σε τροχιά υλοποίησης η πρώτη εθνική στρατηγική για τη Θαλασσαιμία

 
Σε τροχιά υλοποίησης εισέρχεται, και επίσημα πλέον, η πρώτη εθνική στρατηγική για τον έλεγχο, την πρόληψη, την κλινική διαχείριση και την έρευνα της Θαλασσαιμίας και άλλων Αιμοσφαιρινοπαθειών στην Κύπρο, ορίζοντας έτσι το απαραίτητο πλαίσιο για την περαιτέρω ανάπτυξη και εκσυγχρονισμό των προσφερόμενων υπηρεσιών προς τους πάσχοντες από την ασθένεια.
 
Ανακοίνωση της Διεθνούς Ομοσπονδίας Θαλασσαιμίας αναφέρει ότι «σε συνέχεια διήμερου Εργαστηρίου στις 10 και 11 Δεκεμβρίου με διοργανωτές την Εθνική Επιτροπή Θαλασσαιμίας και το Υπουργείο Υγείας καταρτίστηκε οδικός χάρτης που περιλαμβάνει αναλυτικό χρονοδιάγραμμα εκπόνησης εργασιών με αποκορύφωμα την παράδοση της τελικής ολοκληρωμένης μελέτης στον Υπουργό Υγείας, Κωνσταντίνο Ιωάννου, μέχρι τις 15 Μαρτίου του 2019».
 
Η Εθνική Στρατηγική για τη Θαλασσαιμία θα διαμορφωθεί αξιοποιώντας τα σημαντικά πορίσματα που προέκυψαν από το Εργαστήριο, αλλά και την εμπειρία που έχει αποκομίσει η Κύπρος από τις πολυάριθμες ενέργειες και δράσεις που έχουν διαδραματιστεί στην πορεία των ετών για την πρόληψη, τη διαχείριση αλλά και την έρευνα γύρω από τη θαλασσαιμία.
 
Η ΔΟΘ ευχαριστεί για μια ακόμη φορά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, τον τέως Υπουργό Υγείας Δρα Γιώργο Παμπορίδη, καθώς και τον νυν Υπουργό «για τη συνεχή και ειλικρινή στήριξη και συμβολή τους στη σπουδαία αυτή προσπάθεια».
 
Στην ανακοίνωση εκφράζει τη δέσμευσή της, ότι «θα εργαστεί με όλες τις δυνάμεις της και σε συνεργασία με κάθε εμπλεκόμενο φορέα για την τελεσφόρο έκβαση και ολοκλήρωση της Εθνικής Στρατηγικής για τη Θαλασσαιμία».
 
Στο Εργαστήριο συμμετείχαν ο Υπουργός Υγείας, οι διεθνούς βεληνεκούς εμπειρογνώμονες της θαλασσαιμίας, Dr John B. Porter, Καθηγητής Αιματολογίας του University College London και ο Dr. Antonio Piga, Κοσμήτορας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Τορίνο. Συμμετείχαν, επίσης, η Διεθνής Ομοσπονδία Θαλασσαιμίας (ΔΟΘ), ο Παγκύπριος Αντιαναιμικός Σύνδεσμος (ΠΑΣ), καθώς και επιφανείς εκπρόσωποι της ιατρικής και επιστημονικής κοινότητας του τομέα της θαλασσαιμίας στην Κύπρο.
 
Πηγή ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Διαβεβαιώσεις από το ΔΣ του ΡΙΚ-«Μετά την 1η Απριλίου θα καταβληθούν οι μισθοί»
Περιμένει απαντήσεις ΥΠΑΝ για τους αντικαταστάτες και αποφασίζει για λήψη μέτρων η ΠΟΕΔ
Περίπου 250 νοσηλευτές με απόσπαση στον ΟΚΥπΥ δεν εκτελούν νοσηλευτικά καθήκοντα
«Συνελήφθη» επικριτής της διαφθοράς στα κατεχόμενα
Ζητά μόνιμες λύσεις στα προβλήματά των συνταξιούχων η ΕΚΥΣΥ
Στελέχωση των σχολείων με επιμελητές συζήτησαν ΑΣΔΥΚ και Υπουργείο Παιδείας
Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου η Πνευμονολογική Εταιρεία-«Κίνδυνος για ευάλωτες ομάδες η σκόνη»
Οι Υπηρεσίες Εφημερίας Προσωπικού Ιατρού κατά τα Σαββατοκύριακα
Ζητούν έρευνα και απόδοση ευθυνών οι συντεχνίες ΡΙΚ για την μη έγκαιρη καταβολή μισθών
Παρουσίασε το σχέδιο με τις 50 δράσεις για την κοινωνική ένταξη των μεταναστών ο ΥΠΕΣ