Ροκανίζουν τον χρόνο οι γιατροί, στην αναμονή ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας

Εν αναμονή των τελικών αποφάσεων του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου(ΠΙΣ), αναφορικά με τις τελικές προτάσεις που έχει ενώπιον του μετά τις διαβουλεύσεις των δύο πλευρών, τελεί ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ).
 
Οι πληροφορίες που ήθελαν τον ΠΙΣ ν' απαντά γραπτώς στις προτάσεις του ΠΙΣ τη Δευτέρα ή την Τρίτη δεν επιβεβαιώθηκαν. Την Τρίτη, συνεδρίασε το Διοικητικό Συμβούλιο του ΠΙΣ που μελέτησε τις προτάσεις του ΟΑΥ, χωρίς όμως να ληφθούν οριστικές αποφάσεις.
 
Πάντως, από την πλευρά του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας υπογραμμίζεται πως οι προτάσεις που κατέθεσε κατά διάρκεια των διαβουλεύσεων με τον ΠΙΣ είναι οι τελικές.
 
Επί της ουσίας, παραμένει η διαφορά μεταξύ των δύο πλευρών όσον αφορά το ζήτημα της ιδιωτικής ιατρικής, με τον ΟΑΥ να εστιάζει στη θέση αρχής, πως οποιαδήποτε αλλαγή στο συγκεκριμένο ζήτημα θα αλλοίωνε τη φιλοσοφία του ΓΕΣΥ.
 
Από την πλευρά τους οι γιατροί υποστηρίζουν πως η εντύπωση πως υπάρχει συμφωνία με τον ΟΑΥ σε όλα τα ζητήματα είναι λανθασμένη, αφού το αποτέλεσμα των διαβουλεύσεων βρίσκεται ακόμα υπό αξιολόγηση, αν και θεωρούν και οι ίδιοι πως υπήρξε ανταπόκριση από τον ΟΑΥ προς τη θετική κατεύθυνση.
 
Μάλιστα, εκφράζεται δυσφορία για το γεγονός ότι ακόμα και στα ζητήματα που υπήρξε σύγκλιση απόψεων μεταξύ των δύο πλευρών κατά τη διάρκεια των διαβουλεύσεων, δεν δόθηκε στους γιατρούς, όπως ισχυρίζονται, ο απαραίτητος χρόνος και η ευκαιρία για να καταθέσουν τις ολοκληρωμένες απόψεις τους.
 
Την ίδια ώρα, αυτό που υποδεικνύεται από την πλευρά του ΠΙΣ, είναι πως ο κάθε γιατρός θα έχει το δικαίωμα να λειτουργήσει αυτόβουλα για το αν θα ενταχθεί ή όχι στο ΓΕΣΥ και ο ρόλος του ΠΙΣ περιορίζεται απλώς στην ορθή και πλήρη ενημέρωση των μελών του.
 
Η πρόθεση των γιατρών τέλος, να προσφύγουν στη δικαιοσύνη για το ζήτημα της ιδιωτικής ιατρικής παραμένει στο τραπέζι της ηγεσίας του ΠΙΣ, χωρίς μέχρι στιγμής να υπάρχει τελική απόφαση.
 
Σύμφωνα με τους γιατρούς, για το ζήτημα της ιδιωτικής ιατρικής, υπάρχουν σαφείς ενδείξεις πως θίγονται πρόνοιες της Νομοθεσίας για ελεύθερη άσκηση του επαγγέλματός τους. 

Δειτε Επισης

Ο Μητροπολίτης Πάφου δώρισε λάδι και πουργούρι για πολύτεκνες οικογένειες για το Πάσχα
Η ΕΚΥΣΥ ζητεί τα κριτήρια που ίσχυαν πριν την τραπεζική κρίση για πασχαλινό επίδομα
Τις προκλήσεις για Κύπρο ως μικρή αγορά για φάρμακα εξήγησε στις Βρυξέλλες ο Δαμιανός
Τις πανευρωπαϊκές κάρτες αναπηρίας και στάθμευσης ενέκρινε το ΕΚ
Άρον-άρον στην Ολομέλεια ο προϋπολογισμός του ΤΕΠΑΚ-«Παράνομα οι πληρωμές Μαρτίου»
Ανάθεση βελτίωσης οδού Τσερίου ύψους €9,8 εκ. από Δήμο Στροβόλου
Την Πολιτιστική Πρωτεύουσα Ευρώπης 2023 διεκδικεί ο νέος Δήμος Κουρίου
Αποφυγή κυκλοφορίας σε ανοικτούς χώρους λόγω σκόνης συνιστoύν οι αρμόδιοι
Αίτηση από τέταρτη εταιρεία στα κατεχόμενα για χαλλούμι ΠΟΠ
Σύσκεψη για την «επιτροπή ακίνητης περιουσίας» υπό τον Τατάρ στα κατεχόμενα