Αντάλλαξαν απόψεις για αυτονόμηση και ΓΕΣΥ σε ημερίδα της ΕΔΕΚ

Σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης που οργάνωσε η ΕΔΕΚ με θέμα το ΓεΣΥ, συμμετείχαν το πρωί εμπλεκόμενοι στο χώρο της υγείας. Εγινε ανταλλαγή απόψεων , εισηγήσεων και προβληματισμών και όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ Σωτήρης Κούμας, μετά τη συζήτηση, τα προβλήματα στον τομέα της αυτονόμησης των δημόσιων νοσηλευτηρίων, εξακολουθούν να υφίστανται. Ο Πρόεδρος του ΠΙΣ Πέτρος Αγαθαγγέλου ανέφερε ότι όλοι θέλουν την εφαρμογή του ΓεΣΥ, αλλά αυτό πρέπει να εφαρμοστεί ορθά.
 
Ο κ. Κούμας είπε πως στη σημερινή συζήτηση η ΠΑΣΥΚΙ επικεντρώθηκε στα τεκταινόμενα στο τομέα της αυτονόμησης και σε ποιο επίπεδο βρίσκονται οι δράσεις για εφαρμογή της.
 
 «Ως ΠΑΣΥΚΙ δυστυχώς δεν είμαστε απόλυτα ικανοποιημένοι με τα βήματα ως τώρα στην αυτονόμηση, υπάρχουν αρκετά θέματα που δεν συζητήθηκαν και ευελπιστούμε ότι με την ανάληψη των καθηκόντων των διαφόρων διοικητικών ομάδων, αυτά θα συζητηθούν και θα ενδυναμωθεί η προσπάθεια για εφαρμογή ενός βιώσιμου ΓεΣΥ», ανέφερε.
 
Ο Πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ είπε πως υπάρχει νομοθεσία και ημερομηνίες και αυτές θα τις τηρήσουμε, αλλά υπάρχουν και άλλες παράμετροι που θα διασφαλίσουν την ποιότητα στην εφαρμογή και εδώ θα πρέπει να εστιάσουμε.
 
Εξέφρασε την ελπίδα με το διορισμό των διοικητικών ομάδων, να δίνονται και απαντήσεις γιατί, σημείωσε, τα λόγια έχουν παρέλθει και πρέπει να δούμε έργα. Χωρίς έργα, πρόσθεσε, είμαστε υποχρεωμένοι να προειδοποιήσουμε ότι τα δημόσια νοσηλευτήρια δεν είναι σε ετοιμότητα. Εξέφρασε πάντως την πεποίθηση ότι με καλή θέληση τα προβλήματα επιλύονται.
 
Ο Πρόεδρος του ΠΙΣ Πέτρος Αγαθαγγέλου είπε πως τα όποια προβλήματα πρέπει να επιλυθούν για να υπάρξει σωστή και επιτυχής εφαρμογή του ΓεΣΥ, και όχι εφαρμογή χάρη της εφαρμογής.
 
Πρόκειται, είπε, για μεγάλη μεταρρύθμιση που θα είναι φάρος αναφοράς για τις επόμενες δεκαετίες και για τους επαγγελματίες υγείας και τους ασθενείς.
 
Ανέφερε ότι στη σημερινή συνάντηση έγινε μια ανοικτή συζήτηση και όλοι κατέθεσαν απόψεις και προβληματισμούς. «Αυτές τις συζητήσεις επιδιώκαμε όλα αυτά τα χρόνια για να αποκρυσταλλώσουμε τις ανησυχίες μας για διασφάλιση, μέσα από βασικές και δομημένες πτυχές τους συστήματος, της λειτουργίας και βιωσιμότητας του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα», ανέφερε.
 
Ο κ. Αγαθαγγέλου είπε πως όλοι πρέπει να συμβάλουν για το καλό των πολιτών, αλλά και προς την κατεύθυνση η Κύπρος να καταστεί κέντρο αναφοράς για τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας  και να είναι ανταγωνιστική.
 
Ανέφερε ότι το εγχείρημα είναι μεγάλο και αναμένονται προβλήματα γι’ αυτό και θεωρεί πως η κάθε τοποθέτηση του κάθε φορέα ξεχωριστά πρέπει να γίνεται μέσα σε πνεύμα συναίνεσης. Πρέπει, πρόσθεσε, να κατατίθενται θέσεις για να ληφθούν υπόψη και από τα κόμματα που έχουν τη δυνατότητα να μετατρέψουν τα αιτήματα σε εφαρμόσιμες εισηγήσεις για το καλό του συστήματος.
 
Ο Μαρίνος Θεοδώρου, γραμματέας της θεματικής υγείας της ΕΔΕΚ είπε ότι το κόμμα διοργάνωσε αυτή τη συζήτηση για να έχουν την ευκαιρία όλοι να εκφράσουν απόψεις για την υπ’ αριθμόν ένα μεταρρύθμιση από ιδρύσεως της Κυπριακής Δημοκρατίας για το υπέρτατο αγαθό της υγείας.
 
«Είμαστε ως ΕΔΕΚ πρωτεργάτες για την εφαρμογή ενός σχεδίου, που θα είναι η μέγιστη μεταρρύθμιση του κράτους και θα παρέχει ποιοτική περίθαλψη για ομάδες πληθυσμού που δεν μπορούν να την αγοράσουν», ανέφερε.
 
Είπε ότι κατά τη συζήτηση ανταλλάχθηκαν εισηγήσεις και προβληματισμοί και εντοπίστηκαν προβλήματα, τα οποία θα κωδικοποιηθούν και με προτάσεις νόμου θα προωθηθούν στο Κοινοβούλιο από την ΕΔΕΚ, με στόχο να γεφυρωθούν προβλήματα και να υπάρξουν εκείνες οι συνθήκες για την εφαρμογή του ΓεΣΥ χωρίς αποτυχίες και προβλήματα.
 
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Πυροβολισμοί στα ΚΤΕΛ Κηφισού-Ένας τραυματίας
Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση του πολιτισμού
Τραγωδία στη Νότια Αφρική-Λεωφορείο με 46 άτομα έπεσε από γέφυρα, επέζησε μόνο ένα παιδί
Πράσινο φως για μαλλί άφρο και ράστα στους χώρους εργασίας ανάβει η Γαλλία
Απειλητικό μήνυμα Ισλαμικού Κράτους προς Δύση-«Να πλήξουμε τους σταυροφόρους στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και το Ισραήλ»
Προτεραιότητα η επανέναρξη συνομιλιών για λύση Κυπριακού, λένε οι ΥΠΑΜ Ελλάδας-Κύπρου
Κάθειρξη 19 ετών ζήτησε ο εισαγγελέας στη Γαλλία για τον «βιαστή του Tinder»-«Είναι επικίνδυνος, κατέστρεψε 17 ζωές»
Συνελήφθη στα κατεχόμενα άτομο για «παραβίαση ιδιωτικής ζωής»
Οι Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν επαναφέρουν τον δημόσιο λιθοβολισμό των γυναικών
Μεγαλώνει ο κύκλος των συλλήψεων για τις πλαστές άδειες οδήγησης αλλά και διαμονής στην ΚΔ