Τιμήθηκαν οι θρησκευτικοί ηγέτες στην Κύπρο

Οι θρησκευτικοί ηγέτες της Κύπρου τιμήθηκαν σήμερα από το Γραφείο για τον Θρησκευτικό Διάλογο στο πλαίσιο της ειρηνευτικής διαδικασίας για το Κυπριακό,  για τη συνεργασία τους για την υποστήριξη της θρησκευτικής ελευθερίας στην Κύπρο, την οικοδόμηση γεφυρών μεταξύ των θρησκευτικών κοινοτήτων και την εξάλειψη της βίας, καθώς και για την εποικοδομητική συμβολή τους στην οικοδόμηση της ειρήνης.

Σε εκδήλωση στο Σπίτι της Συνεργασίας στη νεκρή ζώνη, ο Πάτερ Σάββας Χατζιωνά, εκ μέρους του Αρχιεπίσκοπου Χρυσοστόμου ΙΙ, ο Δρ. Talip Atalay, Μουφτής των Τ/κ,  ο Ιουσέφ Σουέιφ, Αρχιεπίσκοπος Μαρωνιτικής Εκκλησίας της Κύπρου, ο Κορέν Τογκραματζιάν, Αρχιεπίσκοπος Αρμενικής Αποστολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας της Κύπρου και  ο Λατίνος Πατριαρχικός Βικάριος Τζέρζι Κρέι , τιμήθηκαν από το γραφείο του Θρησκευτικού Διαλόγου που λειτουργεί υπό την αιγίδα της πρεσβείας της Σουηδίας, με έργο τέχνης που μιας Ε/Κ και ενός Τ/Κ, της Ελλης Χατζημάρκου και του Ιμπραχίμ Λατίφ Ιντσέ, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την 70ή επέτειο της Οικουμενικής Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που γιορτάζεται σήμερα.

Η Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (UDHR) είναι ένα έγγραφο ορόσημο, στο οποίο εμπεριέχεται το διεθνές δίκαιο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η Επικεφαλής του Γραφείου, Σάλπι Εσκιτζιάν, δήλωσε ότι μέσω του διαλόγου, οι ηγέτες εργάζονται μαζί παρά τους διαχωρισμούς στο νησί, για διατήρηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, θρησκευτικών ελευθεριών και με τη σειρά τους να συνεισφέρουν στην ειρηνευτική διαδικασία στην Κύπρο.

Στον χαιρετισμό της, η Πρέσβειρα της Σουηδίας, Anna Olsson Vrang, είπε ότι η διακήρυξη ήταν και είναι ένα βήμα μπρος στην εξέλιξη του ανθρώπου και για τις προσπάθειες να διασφαλιστεί ότι όλα τα ανθρώπινα δικαιώματα θα πρέπει να διασφαλίζονται.

Ωστόσο, 70 χρόνια μετά, πρόσθεσε, "βλέπουμε ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι ολοένα και πιο αμφισβητούμενα». Υπάρχουν, είπε, αυξανόμενες απειλές κατά των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της κοινωνίας των πολιτών, των δημοσιογράφων και άλλων που προσπαθούν να στηρίξουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες. Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα άτομα που υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα φιμώνονται ".

Είπε ότι οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι συχνά το πρώτο σημάδι σύγκρουσης και ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι επίσης συχνά ένα από τα πρώτα θύματα των συγκρούσεων. Η ασφάλεια και ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων συμβαδίζουν, σημείωσε και αυτή η ευρεία προσέγγιση της ασφάλειας είναι κάτι που η Σουηδία με την ιδιότητά της ως μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, τα τελευταία δύο χρόνια, προσπάθησε να τονίσει.
Στην Κύπρο, ο Θρησκευτικός Διάλογος εργάζεται ακούραστα για σχεδόν δέκα χρόνια, σημείωσε.

Ο Peter Weiderud, Ειδικός Απεσταλμένος για θέματα Θρησκείας και Συγκρούσεις στο Υπουργείο Εξωτερικών της Σουηδίας, δήλωσε ότι παρόλο που το θέμα στην Κύπρο δεν ήταν ποτέ περί θρησκείας, εντούτοις η θρησκευτική ελευθερία αποτέλεσε θέμα διαμάχης και πολιτικής και οι ηγέτες των δύο πλευρών απέτυχαν στις ευθύνες τους έναντι των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο μη-σεβασμός χώρων λατρείας, η παραβίαση των δικαιωμάτων των θρησκευτικών κοινοτήτων στην ελεύθερη πρόσβαση στην αποκατάσταση, την ανακαίνιση και τη λατρεία, παραμένει εμπόδιο στην οικοδόμηση της ειρήνης. Είναι επίσης ένα από τα αγκάθια στην ειρηνευτική διαδικασία με τις διαιρεμένες κοινότητες του νησιού για δεκαετίες τώρα.

Ανέφερε ότι αυτός ήταν ένας από τους λόγους για τους οποίους η Σουηδία ξεκίνησε το θρησκευτικό Διάλογο λίγο μετά την 60ή επέτειο της Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Επίσης για να στηρίξει τους θρησκευτικούς ηγέτες να συνεργαστούν για τη βελτίωση της κατάστασης και να συμβάλουν στη λύση της κυπριακής διένεξης, είπε. Πριν από δέκα χρόνια, οι ηγέτες των Χριστιανών και των Μουσουλμάνων στην Κύπρο, δεν μιλούσαν μεταξύ τους, ενώ το δικαίωμα πρόσβασης σε μνημεία για λατρεία πέρα ​​από την Πράσινη Γραμμή ήταν στην καλύτερη περίπτωση εξαιρετικά περιορισμένο.

Αναφερόμενος στην πορεία του Θρησκευτικού Διαλόγου είπε ότι υπήρξε σημαντική πρόοδος και έδωσε ως παράδειγμα το γεγονός ότι 35 εκκλησίες που ήταν κλειστές από το 1974 τώρα είναι ανοικτές, αυξήθηκε ο αριθμός αδειών για τους Χριστιανούς να προσεύχονται στις ιστορικές τους εκκλησίες στα κατεχόμενα ενώ τώρα ο Απόστολος Βαρνάβας είναι προσβάσιμος για λατρεία σε τακτική βάση. Ο Μουφτής μπορεί να διασχίσει ελεύθερα να επιβλέπει τα τζαμιά του στις ελεύθερες περιοχές ενώ 1000 προσκυνητές από τα κατεχόμενα μπορούν να επισκεφθούν το Hala Sultan Tekke σε τρεις περιπτώσεις ετησίως.

Ανέφερε ότι μαζί με τους θρησκευτικούς ηγέτες, για τον Θρησκευτικό Διάλογο είμαστε περήφανοι αλλά όχι ικανοποιημένοι. Ωστόσο το έργο θα συνεχιστεί μέχρι η ελευθερία λατρείας για όλους συνολικά στο νησί γίνει δυνατή και υπάρχει πλήρης σεβασμού για όλες τις θρησκείες στο νησί.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Πέραν των 18 χιλιάδων ατόμων εξυπηρετούν τα Επιμορφωτικά Κέντρα
Διακοπές ηλεκτροδότησης την Παρασκευή σε κοινότητες Λεμεσού και Λάρνακας
Ενέκρινε οδηγία για το δικαίωμα των καταναλωτών για επισκευή προϊόντων το Ευρωκοινοβούλιο
Άγγιξαν τα 155 εκατομμύρια οι διελεύσεις από το άνοιγμα των οδοφραγμάτων ισχυρίζονται στα κατεχόμενα
Τελευταία η Κύπρος στην ΕΕ σε διαδικτυακές αγορές έντυπων και ψηφιακών βιβλίων
Εντός του 2024 η νομοθετική ρύθμιση της πρακτικής εργασίας των φοιτητών
Ανακαλείται το Physiomer Baby Unidoses-Η ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας
Τα προβλήματα στον παραλιακό πεζόδρομο Λεμεσού συζητήθηκαν στην Επ. Εμπορίου
Το 55% της αγοράς οίνου καλύπτεται από κυπριακές ποικιλίες και 45% από ξένες
Υπ. Παιδείας: Να δώσουμε τα εφόδια για πολίτες που θα συμβάλουν στην επανένωση