Τιμή μετά θάνατον στον ιατρό μεταμοσχευτή Γιώργο Κυριακίδη

 
Η κυπριακή Πολιτεία τίμησε σήμερα μετά θάνατον τον ιατρό μεταμοσχευτή Γιώργο Κυριακίδη για τη μεγάλη προσφορά του στα ιατρικά δρώμενα του τόπου, ειδικότερα στον τομέα των μεταμοσχεύσεων, καθώς και στην ευαισθητοποίηση του κοινού με σκοπό την προώθηση της ύψιστης αλτρουιστικής πράξης της δωρεάς οργάνων.
 
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, απένειμε το μετάλλιο Εξαίρετης Προσφοράς, μετά θάνατον, στον Γιώργο Κυριακίδη σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο στην παρουσία της οικογένειας και συνεργατών του εκλιπόντος. Το μετάλλιο παρέλαβε η σύζυγος του Γιώργου Κυριακίδη, Μάρω, η οποία το αφιέρωσε στους χιλιάδες δότες οργάνων τους οποίους χαρακτήρισε ως ανώτερα πλάσματα.
 
Μιλώντας στην τελετή, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «ως ελάχιστο δείγμα αναγνώρισης και εκτίμησης της πολύτιμης ανθρωπιστικής, κοινωνικής, αλλά ιδιαίτερα της επιστημονικής προσφοράς και συνεισφοράς του αείμνηστου Γιώργου Κυριακίδη όσον αφορά την προαγωγή του ζωτικού τομέα της υγείας στον τόπο μας και ιδιαίτερα του πεδίου των μεταμοσχεύσεων, η Πολιτεία του απονέμει σήμερα, μετά θάνατον, το μετάλλιο της Εξαίρετης Προσφοράς της Κυπριακής Δημοκρατίας».
 
«Ο άνθρωπος, ο σπουδαίος γιατρός και οραματιστής επιστήμονας Γιώργος Κυριακίδης κατάφερε να γεφυρώσει τον θάνατο με τη ζωή, δίνοντας το δικαίωμα μίας δεύτερης ευκαιρίας σε πλήθος συνανθρώπων μας», ανέφερε.
 
Πρόσθεσε πως η σπουδαιότερη παρακαταθήκη που άφησε μέσα από την επιστήμη και το δικό του παράδειγμα, τόσο για τους συναδέλφους του όσο και για τον καθέναν από εμάς, αλλά και η καλύτερη αναφορά στη μνήμη του, είναι η υιοθέτηση και η διάδοση της ιδέας της δωρεάς οργάνων και ιστών, ως πράξης βασισμένης πρωτίστως στον αλτρουισμό, τον ανθρωπισμό και την αγάπη για τον πάσχοντα συνάνθρωπο.
 
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επεσήμανε πως «ο Γιώργος Κυριακίδης πλήρως σεβόμενος την αρχή πως η ιατρική επιστήμη πρωτίστως αποτελεί λειτούργημα έταξε εαυτόν στην υπηρεσία και την ανακούφιση των πασχόντων συνανθρώπων μας, εργαζόμενος προς τον σκοπό αυτό με αφοσίωση, πάθος και συνέπεια καθ΄ όλη τη διάρκεια της επιστημονικής του διαδρομής».
 

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης υπογράμμισε ακόμη πως χάρις στη σημαντικότατη δράση του Γιώργου Κυριακίδη, το Παρασκευαΐδειο Χειρουργικό και Μεταμοσχευτικό Κέντρο απέκτησε διεθνή φήμη για τα εξαιρετικά του αποτελέσματα και η Κύπρος ξεχώρισε για την κοινωνική της ευαισθησία,  ευρισκόμενη στις υψηλότερες θέσεις στην Ευρώπη όσον αφορά τον αριθμό μεταμοσχεύσεων νεφρού σε αναλογία πληθυσμού.
 
«Αναλαμβάνοντας την οργάνωση και τη διεύθυνση του Παρασκευαΐδειου Χειρουργικού και Μεταμοσχευτικού Κέντρου συνέχισε στον τόπο μας τη λαμπρή πορεία που ξεκίνησε ως καθηγητής μεταμοσχεύσεων στην Αμερική, συνδέοντας στενά το όνομα του με τη θεραπευτική πρακτική της μεταμόσχευσης νεφρών, όντας ο άνθρωπος που διενήργησε την πρώτη σχετική μεταμόσχευση στην Κύπρο», σημείωσε.
 
Πρόσθεσε πως έκτοτε και κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του Κέντρου, προχώρησε σε σειρά εκατοντάδων άλλων μεταμοσχεύσεων, πρωτοστατώντας παράλληλα στην ευαισθητοποίηση του κοινού όσον αφορά την αξία της δωρεάς οργάνων, ως ύψιστης μορφής εθελοντισμού.
 
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ακόμη πως αναλόγως εξαιρετικής σημασίας, κρίνεται και η συνεισφορά του Γιώργου Κυριακίδη τόσο στην οργάνωση της νεοσύστατης Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου στην οποία διορίστηκε ως Σύμβουλος το 2013 όσο και στη μετέπειτα λειτουργία της, «αφού η πολύχρονη εμπειρία του στον χώρο της ιατρικής, οι ιδέες και οι εισηγήσεις του απετέλεσαν πυλώνες της σημαντικής κατοπινής της εξέλιξης».
 
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σημείωσε πως η τιμητική μετά θάνατον διάκριση στον Γιώργο Κυριακίδη εκφράζει και αντανακλά τον οφειλόμενο σεβασμό, την εκτίμηση της Πολιτείας και την ευγνωμοσύνη ολόκληρου του κυπριακού λαού προς το πρόσωπο και την ανεκτίμητη προσφορά του στα ιατρικά και κοινωνικά δρώμενα της πατρίδας μας.
 
Παραλαμβάνοντας το μετάλλιο, η Μάρω Κυριακίδη, είπε, μεταξύ άλλων, ότι «πραγματικά είναι μεγάλη η ικανοποίηση να βλέπεις να αναγνωρίζεται το έργο του δικού σου ανθρώπου από την Πολιτεία και ιδιαίτερα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη. Είμαι σίγουρη πως ο Γιώργος θα το αποδεχόταν με τη μεγάλη ταπεινότητα που τον διέκρινε πάντα».
 
Σημείωσε ακόμα ότι «η Πολιτεία σήμερα, τιμώντας τον Γιώργο, τιμά τον κάθε άνθρωπο ανεξάρτητα από τον τομέα του, και που βάζει το καλό των συνανθρώπων και της πατρίδας του πάνω από το δικό  του».
 
Ευχαρίστησε, εξάλλου, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την πρωτοβουλία του προκειμένου «να τιμήσετε μεταθανάτια και με το μετάλλιο Εξαίρετης Προσφοράς τη μνήμη του Γιώργου. Η χειρονομία σας αυτή εκφράζει όχι μόνο τη δική σας ευαισθησία, αλλά και αυτή της κυπριακής Πολιτείας τιμώντας επάξια τους πολίτες της, που με το ήθος και την επιστημοσύνη τους ανέδειξαν την αριστεία και τη φιλανθρωπία σε ύψιστο στόχο», σημείωσε .
 
«Το μετάλλιο Εξαίρετης Προσφοράς, το οποίο η Πολιτεία απονέμει σήμερα στον Γιώργο, η οικογένεια μου και εγώ προσωπικά το αφιερώνουμε στους χιλιάδες δότες οργάνων, στα ανώτερα αυτά πλάσματα της δημιουργίας», κατέληξε.
 
Πηγή ΚΥΠΕ
 

Δειτε Επισης

Σκαρφαλώνει στους 37 βαθμούς η θερμοκρασία-Δεν υποχωρεί η σκόνη
Πώς τοποθετούνται οι συνταξιούχοι για το πασχαλινό επίδομα-«Ούτε οι μισοί δεν θα το πάρουν»
Δίνει μάχη με το χρόνο το ΥΠΑΝ για αντιμετώπιση της παραβατικότητας στα σχολεία-Οι δύο δράσεις στα σκαριά
Ο Μητροπολίτης Πάφου δώρισε λάδι και πουργούρι για πολύτεκνες οικογένειες για το Πάσχα
Η ΕΚΥΣΥ ζητεί τα κριτήρια που ίσχυαν πριν την τραπεζική κρίση για πασχαλινό επίδομα
Τις προκλήσεις για Κύπρο ως μικρή αγορά για φάρμακα εξήγησε στις Βρυξέλλες ο Δαμιανός
Τις πανευρωπαϊκές κάρτες αναπηρίας και στάθμευσης ενέκρινε το ΕΚ
Άρον-άρον στην Ολομέλεια ο προϋπολογισμός του ΤΕΠΑΚ-«Παράνομα οι πληρωμές Μαρτίου»
Ανάθεση βελτίωσης οδού Τσερίου ύψους €9,8 εκ. από Δήμο Στροβόλου
Την Πολιτιστική Πρωτεύουσα Ευρώπης 2023 διεκδικεί ο νέος Δήμος Κουρίου