Άσκηση ετοιμότητας για τα ακραία καιρικά φαινόμενα-Drone στην επιχείρηση (pics-video)

Πραγματοποιήθηκε σήμερα στο  Υπουργείο Εσωτερικών η άσκηση «Προμηθέας 2018» για την αντιμετώπιση ακραίων καιρικών φαινομένων.

Για   τους   σκοπούς   της   άσκησης,  στον περίβολο του Υπουργείου Εσωτερικών στήθηκαν αντίσκηνα   εξοπλισμένα   με   ασυρμάτους   του   δικτύου   της   Πολιτικής   Άμυνας, δορυφορική επικοινωνία και οθόνες για λήψη εικόνων από drone σε πραγματικό χρόνο ενώ λειτουργούσε τόσο η Επιχειρησιακή Ομάδα του Υπουργείου όσο και το Κέντρο Ελέγχου Επιχειρήσεων (ΚΕΕ) της Περιφερειακής Διεύθυνσης Πολιτικής Άμυνας Λευκωσίας.
 
Η άσκηση αποσκοπούσε στον έλεγχο των διαδικασιών ενεργοποίησης των Σχεδίων αρμοδιότητας   του   Υπουργείου   Εσωτερικών.
 
Το σενάριο προνοούσε ότι βαθύ βαρομετρικό χαμηλό έπληξε τις επαρχίες Λευκωσίας, Λεμεσού και Λάρνακας, του οποίου οι καταιγίδες απέδωσαν βροχόπτωση 185 χιλιοστών σε διάστημα 2 ωρών και ανέμους που έφτασαν μέχρι 90 χιλιόμετρα ανά ώρα.
Ως αποτέλεσμα, υπήρξε αριθμός αστικών πλημμυρών και υπερχείλιση ποταμών. Εκτίμηση των ζημιών, κατά τόπους, έγινε με ελικόπτερο της Αστυνομίας καθώς και με drones της Πολιτικής Άμυνας. Γενική εποπτεία εξασφαλίστηκε από υψηλής ευκρίνειας χάρτες από το σύστημα Copernicus της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που εξασφαλίστηκε μέσω του CECIS.
 
Στην άσκηση προσήλθαν για παρακολούθηση, ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Κωνσταντίνος Πετρίδης, ο Γενικός
 
Διευθυντής του Υπουργείου Εσωτερικών κ. Κύπρος Κυπριανού, εκπρόσωποι της Επαρχιακής Διοίκησης Λευκωσίας και Δήμων, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, του Τμήματος Μετεωρολογίας, του Τμήματος Ηλεκτρομηχανολογικών Υπηρεσιών, του Τμήματος Δημοσίων Έργων, του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων, των Ιατρικών Υπηρεσιών, της ΑΗΚ και των Τεχνικών Υπηρεσιών του Υπουργείου.
 
Σε δηλώσεις του, ο Υπουργός Εσωτερικών ανέφερε ότι είναι σημαντικό ότι υπάρχουν ολοκληρωμένα σχέδια αντιμετώπισης κρίσεων, τονίζοντας ότι εν καιρώ ειρήνης, υπάρχουν 23 σχέδια του κράτους, εκ των οποίων τα πέντε αφορούν το Υπουργείο Εσωτερικών.
 
«Σήμερα δοκιμάσαμε ένα πραγματικό σενάριο με δεδομένα τα οποία μπορούν να επισυμβούν, απίθανα μεν, μεγάλης έντασης δε, αλλά που μπορούν να συμβούν. Πέραν των σχεδίων, πρέπει να γίνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα και ασκήσεις τόσο επί χάρτου όσο και επί του εδάφους, ούτως ώστε να δοκιμάζουμε τις αντοχές μας επί πραγματικών σεναρίων» τόνισε ο κ. Πετρίδης.
Στην άσκηση, στην οποία συμμετείχε το Κέντρο Αριστείας για Έρευνα και Καινοτομία "Κοίος" του Πανεπιστημίου Κύπρου, δοκιμάστηκαν και παρουσιάστηκαν συστήματα με Drones (Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη) τα οποία υλοποιήθηκαν μέσω του ερευνητικού προγράμματος DG ECHO SWIFTERS που συντονίζει το «Κοίος».

Δειτε Επισης

Την Κυριακή η αλλαγή της ώρας-Πάνε τα ρολόγια μία ώρα μπροστά
Δίωρη στάση εργασίας από τους χαμηλόμισθους της ΙΣΟΤΗΤΑΣ-Φωνές για στασιμότητα στην ανέλιξη
Δεν υποχωρεί η σκόνη, παραμένει η θερμή αέρια μάζα-Στους 26 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία
Ακούει εισηγήσεις και καθορίζει τα επόμενα βήματα για την κοινωνική ένταξη μεταναστών ο ΥΠΕΣ
Διφορούμενες οι αντιδράσεις για τα μέτρα-Φόβοι για νέα φυγή στα κατεχόμενα για καύσιμα
Υπουργός Υγείας: Προσδοκία στήριξης από διεθνή κοινότητα για λύση στο Κυπριακό
Kατάργηση φορολόγησης εισοδήματος στο φιλοδώρημα υπαλλήλων με σύμβαση στη Δημόσια Υπηρεσία
Ενέκρινε τον προϋπολογισμό της Αρχής Ψηφιακής Ασφάλειας η Ολομέλεια
Ανησυχία Βουλευτών για μείωση του αποθεματικού του Ταμείου ΑΠΕ και ΕΞΕ
Αναμένει υλοποίηση έργων και προειδοποιεί η Συντ. Γονέων Σχολείων του Ύψωνα