Προειδοποιούν ότι θα αφήσουν επ’ αόριστον χωρίς λεωφορεία τη Λεμεσό

Με κλιμάκωση των απεργιακών τους μέτρων προειδοποιούν οι εργαζόμενοι στην Εταιρεία Μεταφορά Επιβατών Λεμεσού (ΕΜΕΛ), οι οποίοι κατέρχονται σήμερα σε απεργία αξιώνοντας καταβολή της μισθοδοσίας τους για τον μήνα Νοέμβριο, αλλά και διασφάλιση ότι για τους επόμενους είκοσι μήνες που διαρκεί η σύμβαση της εταιρείας με το κράτος, δεν θα αναγκαστούν ξανά να διεκδικήσουν με απεργιακά μέτρα τα αυτονόητα, κατά την έκφρασή τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Χωρίς λεωφορεία Λεμεσός και Πάφος-Επηρεάζονται χιλιάδες μαθητές

Οι απεργοί της ΕΜΕΛ, στην παρουσία των συντεχνιακών τους, συγκεντρώθηκαν το πρωί στο σταθμό μετεπιβίβασης, στο παλιό Νοσοκομείο Λεμεσού.

Σε δηλώσεις του, ο Επαρχιακός Γραμματέας ΣΕΓΔΑΜΕΛΙΝ-ΠΕΟ Λεμεσού  Χρίστος Χριστοφή ανέφερε πως κατά τη διάρκεια της ημέρας οι εργαζόμενοι  θα αποφασίσουν αν θα κλιμακώσουν τα μέτρα, ανάλογα με τις εξελίξεις και ανάλογα με τη διάθεση του Υπουργείου Μεταφορών να παρέμβει για να λύσει το πρόβλημα.
 
«Μετά τις τελευταίες εξελίξεις που υπήρξαν μεταξύ εταιρειών και Υπουργείου, και προέκυψε το πρόβλημα της μη καταβολής του μισθού του Νοέμβρη», είπε ο κ. Χριστοφή, «εμείς ως εργαζόμενοι στα λεωφορεία της Λεμεσού, υποχρεωνόμαστε να κατέλθουμε σε απεργία και θέλουμε να τονίσουμε ότι δεν είναι μόνο η καταβολή της μισθοδοσίας για τον Νοέμβρη, αλλά είναι και η εκκρεμότητα που έχουμε από το 2016 όσον αφορά τη συλλογική σύμβαση για τις επιστροφές οι οποίες πρέπει να γίνουν στους εργαζομένους».
 
«Με αυτά τα δεδομένα», συνέχισε, «υποχρεωνόμαστε για μια ακόμα φορά να προχωρήσουμε στα απεργιακά μέτρα και κατά τη διάρκεια της ημέρας θα αποφασίσουμε αν θα κλιμακώσουμε τα μέτρα, ανάλογα με τις εξελίξεις και ανάλογα με τη διάθεση του Υπουργείου Μεταφορών να παρέμβει για να λύσει το πρόβλημα. Διαφορετικά, θα είμαστε υποχρεωμένοι μέσα από τη Συνέλευση να αποφασίσουμε για κλιμάκωση των μέτρων».
 
Ερωτηθείς κατά πόσο η κλιμάκωση των μέτρων εξυπακούει επ’ αόριστον απεργία, ο Επαρχιακός Γραμματέας ΣΕΓΔΑΜΕΛΙΝ-ΠΕΟ απάντησε καταφατικά.
 
«Μιλάμε για επ’ αόριστο απεργία γιατί προηγήθηκαν τις προηγούμενες φορές, από τον περασμένο Φεβρουάριο, 24ωρη, 48ωρη, και ήμασταν πάλι ένα βήμα πριν από την επ’ αόριστο και ήρθαν αυτές οι εξελίξεις για διαιτησία, τέλειωσαν και αυτές, και πάλι είμαστε στον ίδιο παρονομαστή», υποστήριξε.

Από την πλευρά του, ο Επαρχιακός Γραμματέας Σωματείου Μεταφορών ΣΕΚ Λεμεσού Γιάννης Τσουρής σημείωσε ότι «για άλλη μια φορά περίπου 300 εργαζόμενοι ταλαιπωρούνται με την μη καταβολή της μισθοδοσίας τους και ταλαιπωρούμε και το επιβατικό κοινό της επαρχίας μας».
 
«Δυστυχώς, επισήμανε, «είμαστε στη δυσάρεστη θέση να διεκδικούμε δυναμικά το αυτονόητο, που είναι η καταβολή του μισθού, σε μια συζήτηση η οποία γίνεται χωρίς εμάς, σε επίπεδο Υπουργείου Μεταφορών και εταιρειών. Το πώς ερμηνεύονται κάποιες συμφωνίες που έχουν γίνει στο επίπεδο του Υπουργείου και των εταιρειών είναι κάτι που μας αφήνει εντελώς εκτός, καθώς εμείς ως εργαζόμενοι το μόνο για το οποίο συζητάμε είναι τους όρους εργοδότησής μας και την απρόσκοπτη καταβολή του ιερού δικαιώματος της μισθοδοσίας μας».
 
Κληθείς να αναφέρει με τι οι εργαζόμενοι θα ικανοποιούνταν και θα τερμάτιζαν τα απεργιακά τους μέτρα, ο κ. Τσουρής τόνισε:
 
«Για να πειστεί αυτός ο κόσμος να άρει τα απεργιακά μέτρα δεν θα πρέπει μόνο να πάρει μια υπόσχεση ή να του καταβληθεί ο μισθός του Νοέμβρη, αλλά να είναι σίγουρος ότι για τους επόμενους είκοσι μήνες που διαρκεί η σύμβαση της εταιρείας με το κράτος, δεν θα κληθεί ξανά να αναγκαστεί να διεκδικήσει με απεργιακά μέτρα τα αυτονόητα. Θέλουμε να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη καταβολή της μισθοδοσίας τουλάχιστον για τους επόμενους μήνες μέχρι το 2020, όπου και αυτές οι εταιρείες έχουν διάρκεια ζωής».

Και στην Πάφο…
Φρένο έβαλαν από τις έξι το πρωί και οι οδηγοί  στον Οργανισμό Συγκοινωνιών Πάφου (ΟΣΥΠΑ). Η νέα ταλαιπωρία για το επιβατικό κοινό στην Πάφο οφείλεται στην επ’ αόριστον απεργία στην οποία κατέρχονται από τις έξι το πρωί οι εργαζόμενοι στον ΟΣΥΠΑ, όπως και εκατό είκοσι οδηγοί λεωφορείων, τεχνικοί και γραμματειακό προσωπικό.
 
Από τη σημερινή  επ’ αόριστον απεργία, ανέφερε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ) ο Χρίστος Ευαγγέλου, εκπρόσωπος των οδηγών του Οργανισμού Συγκοινωνιών Πάφου, επηρεάζονται 5.000 μαθητές και γύρω στις 3.500  χιλιάδες επιβατικού κοινού.
 
Οι εργαζόμενοι στον ΟΣΥΠΑ καταγγέλλουν, είπε ο κ. Ευαγγέλου, ότι η καταβολή των μισθών τους καθυστερεί εξαιτίας της μη καταβολής της κυβερνητικής οικονομικής συνεισφοράς προς την εταιρεία.
 
Επεσήμανε δε πως ως έχει η κατάσταση ,θα καθυστερήσει η καταβολή του Νοέμβριου μήνα, του Δεκεμβρίου και ο 13ος μισθός τους.
 
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΟΣΥΠΑ Γιώργος Ιωαννίδης, σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ανέφερε πως «εδώ και οκτώ  έτη, από την ημέρα που ξεκίνησαν οι συμβάσεις, παραβιάζεται και καταστρατηγείται η δική τους σύμβαση από πλευράς Υπουργείου Μεταφορών».
 
«Εξαιτίας της κατάστασης», πρόσθεσε, «η εταιρεία αδυνατεί να καταβάλει τον 11ο και 12ο μήνα, αλλά και τον 13ο μισθό».
 
Είπε ακόμη πως έγκαιρα, από τις 13 του περασμένου μήνα, απέστειλε σχετική επιστολή στην αρμόδια Υπουργό, προκειμένου να έχουν ενημέρωση, χωρίς ωστόσο μέχρι στιγμής να υπάρχει απάντηση.
 
Ανέφερε επίσης  πως «είναι η 6η Υπουργός Μεταφορών Επικοινωνιών και Έργων που δεν μπόρεσε να επιλύσει τα προβλήματα των συγκοινωνιών», προσθέτοντας πως «κάποια άτομα, ετσιθελικά, ερμηνεύουν την σύμβαση και την επιβάλλουν».
 
Αναφορικά με την Επιτροπή Κρίσεως που διορίστηκε επί του θέματος, ο πρόεδρος του ΟΣΥΠΑ υποστήριξε ότι είναι ετεροβαρής, δηλώνοντας πως δεν γίνεται μέχρι σήμερα να μην γνωρίζεις ποιο είναι το κέρδος σου ως εταιρεία.
 
Ο κ. Ιωαννίδης διερωτήθηκε επίσης «πως μπορεί να έρχεται το Υπουργείο μετά από οκτώ έτη και να επικαλείται ότι προχώρησε σε υπερπληρωμές προς τις εταιρείες συγκοινωνιών», σημειώνοντας πως είναι αδιανόητο σε όλες τις εταιρείες να έχει γίνει λάθος.
 
«Εμείς», είπε, «στείλαμε επιστολή στην Υπουργό Μεταφορών, ενώ για το επίμαχο θέμα έγιναν και πολλές συναντήσεις χωρίς κανένα αποτέλεσμα», υποστηρίζοντας πως «από το  2017 το Υπουργείο μας έδωσε  το ένα τέταρτο των χρημάτων που έπρεπε να μας δώσει και το 2018 μας πλήρωσε για δύο μήνες και τίποτε άλλο».
 

Δειτε Επισης

Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί της κλήρωσης του Τζόκερ
Κρούουν τον κώδωνα για την κινεζική πλατφόρμα Temu-«Δεν σέβεται τις ευρωπαϊκές νομοθεσίες»
Υφ. Πολιτισμού: Καινοτόμος η πλατφόρμα CENSUS για την σύγχρονη ελληνική λογοτεχνία
Δεκτή η αναπομπή νόμου για τις καινοτόμες επιχειρήσεις
Νόμος δίνει χρόνο σε ξενοδοχεία για συμμόρφωση με διατάξεις για άδεια λειτουργίας
Με γραπτές εξετάσεις οι διορισμοί σε κλίμακες Α9 και Α11-Τι αλλάζει μετά το ψήφισμα της Βουλής
Μεγαλύτερη του αναμενομένου η ανάπτυξη της οικονομίας στα κατεχόμενα το 2023
Αναβλήθηκε η αποχή στα έξι δημόσια σχολεία του Ύψωνα
Πράσινο Bουλής για προμήθεια και εγκατάσταση 400.000 έξυπνων μετρητών ηλεκτρισμού από τη CYTA
Έγκριση κανονισμών Φορέα προς ικανοποίηση ιδιοκτητών κατεχόμενης περιουσίας