Αναστέλλεται ο νόμος για τα παιδικά καθίσματα στα λεωφορεία

Η Ολομέλεια της Βουλής με 31 ψήφους υπέρ, 2 εναντίον και  3 αποχές,  ανέστειλε μέχρι τον Ιούνιο του 2019 τη νομοθεσία για τοποθέτηση παιδικών καθισμάτων σε λεωφορεία που μεταφέρουν παιδιά νηπιακής και προσχολική ηλικίας σε χώρους εκδρομής.

O νόμος για τα παιδικά καθίσματα ψηφίστηκε μετά από πρόταση νόμου της Άννας Θεολόγου και η αναστολή της ισχύς του νόμου ψηφίστηκε μετά από πρόταση νόμου της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Μεταφορών και του Βουλευτή της Αλληλεγγύης Μιχάλη Γιωργάλλα.

Συγκεκριμένα τροποποιήθηκε ο περί Οδικής Ασφάλειας Νόμος, έτσι ώστε να ανασταλεί μέχρι την 30ή Ιουνίου 2019 η ισχύς ορισμένων διατάξεών του που αφορούν μεταφορά παιδιών με οχήματα κατηγορίας Μ2 και Μ3 για σκοπούς σχολικών εκδρομών και άλλων οργανωμένων δραστηριοτήτων.

Ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης είπε πως κατά την ψήφιση της πρότασης νόμου για την ασφάλεια των παιδιών  κάτω των 6 ετών σε λεωφορεία, παρείσφρησε πρόνοια που διαλαμβάνει ότι τα παιδικά καθίσματα που προβλέπει ο νόμος τα παρέχουν οι γονείς.

«Γίναμε ρεζίλι», συνέχισε αναφέροντας ότι η  Επιτροπή Μεταφορών με την πρόταση νόμου απλά αναβάλλει αυτή την άστοχη αναφορά, αλλά δεν διορθώνει την ουσία του προβλήματος. Δήλωσε πως οι Οικολόγοι τηρούν  αποχή.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Χαράλαμπος Πιττοκοπίτης  είπε πως δίνεται παράταση για να δοθεί στην εκτελεστική εξουσία χρόνος να καταθέσει κανονισμούς για να ρυθμίσει το θέμα.

Η Άννα Θεολόγου είπε πως αφορά την ασφάλεια των παιδιών και μόνο και πως η πρόθεση δεν ήταν να ταλαιπωρηθούν οι λεωφορειούχοι. Περιοριστήκαμε στο κομμάτι των εκδρομών με στόχο να επεκταθεί και σε όλες τις μετακινήσεις των παιδιών αυτής της ηλικίας πρόσθεσε.
«Όσο περισσότερο χρόνο αναστέλλουμε την εφαρμογή του νόμου τόσο περισσότερο θα καθυστερούν να προσαρμόσουν τα οχήματα τους», είπε δηλώντας ότι θα καταψηφίσει την αναστολή.

Ο κ. Γιωργάλλας αφού παρατήρησε ότι προέχει η ασφάλεια των παιδιών, είπε πως δεν υπάρχει άστοχη πρόνοια και ότι δεν μπορεί να φανταστεί γονιό που θα πάει εκδρομή το παιδί του να μην μπορεί να πάρει το καρεκλάκι του για τη μεταφορά με ένα λεωφορείο με παλιό αμάξωμα. Η αναστολή ψηφίζεται για έρθουν κανονισμοί, συμπλήρωσε.

Η Βουλευτής του ΔΗΣΥ  Ελένη Σταύρου είπε πως ως έχει ο νόμος είναι δύσκολο να τοποθετούνται τα παιδικά καθίσματα και ανέφερε ότι το Τμήμα Οδικών Μεταφορών θα καταθέσει κανονισμούς για πρόσδεση των παιδιών με ζώνες τριών σημείων.

Λαμβάνοντας τελευταίος το λόγο ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Αντρέας Φακοντής είπε ότι η ασφάλεια των παιδιών και των επιβατών ενδιαφέρει όλους.  Πρόσθεσε πως το ΑΚΕΛ εξέφρασε από την αρχή προβληματισμούς ότι η ρύθμιση με τα παιδικά καθίσματα είναι στα χαρτιά είναι καλή, αλλά στην πράξη δεν είναι εφαρμόσιμη.

Πρόσθεσε πως πρέπει να εξεταστεί όλο το πακέτο μέτρων και πως επί του παρόντος είναι καλύτερη η αναστολή του νόμου μέχρι να ψηφιστούν οι  κανονισμοί.
 
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Είχε πάει για σέρβις το Dali πριν την πρόσκρουση στη γέφυρα-Στο φως ηχητικό ντοκουμέντο
Πρόεδρος: Σε 106 Δήμους και Κοινότητες ο Κοινωνικός Λειτουργός της Γειτονιάς, βήμα προς το κράτος πρόνοιας
Παρεμβαίνει το Υπουργείο Οικονομικών για να πληρωθούν οι υπάλληλοι του ΡΙΚ
Κτηνίατρος σχεδίαζε να κακοποιήσει σεξουαλικά το μωρό που θα αποκτούσε σε λίγες μέρες μέσω παρένθετης
Αυτά είναι τα πέντε μέτρα της Κυβέρνησης για την ακρίβεια-Οριζόντια επιδότηση για ρεύμα, εφάπαξ για καύσιμα
Καταζητείται ο 55χρονος Θεόδωρου Θεοδώρου-Δεν παρουσιάστηκε στο Δικαστήριο (pic)
Εντός της εβδομάδας η αναχώρηση του δεύτερου πλοίου για τη Γάζα
Ζήτησε πόρισμα με «ανοιχτή αιτία» για Θανάση η Εισαγγελία, δολοφονία πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας έδειξε η οικογένεια
Απαντά στα περί ξηλώματος των δημοσίων νοσοκομείων το Υπ. Υγείας-«Προωθούμε την αναβάθμιση τους»
Με τη συμμετοχή 400 ποδηαλτών/τριών αρχίζει την Παρασκευή το Cyprus Gran Fondo