Τι να προσέξετε όταν θα πάτε να αγοράσετε λαμπάκια για το δέντρο σας

 
To Τμήμα Ηλεκτρομηχανολογικών Υπηρεσιών δίνει συμβουλές προς τους καταναλωτές για την ασφάλεια χριστουγεννιάτικων διακοσμητικών φωτιστικών τύπου αλυσίδας.

Σε ανακοίνωση αναφέρεται ότι διενεργεί ελέγχους σχετικά με τα χριστουγεννιάτικα διακοσμητικά φωτιστικά και  καλεί τους καταναλωτές όταν προβαίνουν σε αγορές να αγοράζουν φωτιστικά αναγνωρισμένων κατασκευαστών, επειδή αναμένεται ότι τηρούν τα βασικά πρότυπα ασφάλειας.

Τα προϊόντα πρέπει να φέρουν τις ακόλουθες σημάνσεις οι οποίες τοποθετούνται με ανθεκτικό χιτώνιο ή ετικέτα στο καλώδιο:
      ·           Τη σήμανση CE.
      ·           Τα βασικά τεχνικά χαρακτηριστικά του φωτιστικού. Στα χαρακτηριστικά αυτά περιλαμβάνονται η ονομαστική τάση σε βολτ (V), η ονομαστική συχνότητα (Ηz) ή το σύμβολο για τη φύση της τροφοδοσίας ( για εναλλασσόμενο ρεύμα) και η ονομαστική ισχύς σε βατ (W) ή το ονομαστικό ρεύμα σε αμπέρ (A).

Επίσης πρέπει να φέρουν όνομα, την καταχωρημένη εμπορική επωνυμία ή το καταχωρημένο εμπορικό σήμα και την ταχυδρομική διεύθυνση επικοινωνίας του κατασκευαστή/εισαγωγέα, τον τύπο ή το μοντέλο του φωτιστικού, το σύμβολο  για φωτιστικό Κλάσης ΙΙ, δηλαδή φωτιστικό με διπλή ή ενισχυμένη μόνωση, χωρίς προστατευτικό αγωγό γείωσης, που τροφοδοτείται από την τάση του ηλεκτρικού δικτύου (230 V) ή τo σύμβολο  για φωτιστικό Κλάσης ΙΙΙ, δηλαδή φωτιστικό που τροφοδοτείται με εξαιρετικά χαμηλή τάση ασφαλείας (SELV), (συνήθως 12-24 V).

Επίσης τα προϊόντα πρέπει να φέρουν το βαθμό προστασίας από διείσδυση ξένων στερεών αντικειμένων και από επιβλαβή διείσδυση νερού π.χ. IPX3 – το τελευταίο ψηφίο που αντιπροσωπεύει την προστασία από επιβλαβή διείσδυση νερού θα πρέπει να είναι ίσο ή μεγαλύτερο του τρία (3) όταν η αλυσίδα προορίζεται για εξωτερική χρήση, ή προειδοποίηση ότι η αλυσίδα προορίζεται μόνο για εσωτερική χρήση.

Την ονομαστική τάση σε βολτ (V) και η ονομαστική ισχύς σε βατ (W) των ανταλλακτικών λαμπτήρων καθώς και ότι οι λαμπτήρες πρέπει να αντικαθίστανται, όπου εφαρμόζεται, με λαμπτήρες του ίδιου τύπου.

Όλες οι σημάνσεις πρέπει να είναι: εμφανείς, ευανάγνωστες, ανθεκτικές και να μην αφαιρούνται εύκολα.

Επίσης οι καταναλωτές πρέπει να βεβαιώνονται ότι τα φωτιστικά:
      ·           Συνοδεύονται από οδηγίες και πληροφορίες ασφάλειας στην ελληνική γλώσσα.
      ·           Είναι κατάλληλα για τάση λειτουργίας 230 V ή συνοδεύονται από κατάλληλο μετασχηματιστή.
      ·           Διαθέτουν τριπολικό ρευματολήπτη ή φέρουν κατάλληλο ασφαλή μετατροπέα (conversion plug).
 
Για την ασφαλή χρήση των φωτιστικών, πρέει οι καταναλωτές να βεβαιώνονται ότι αυτά δεν έχουν οποιοδήποτε εμφανές ηλεκτρικό ή μηχανικό πρόβλημα, δεν έχουν υποστεί φθορές, λόγω προηγούμενης χρήσης, έχουν ενσωματωμένους όλους τους λαμπτήρες στην αλυσίδα, ότι τα σημεία στερέωσης των καλωδίων είναι αξιόπιστα, ότι έχουν τους ρευματολήπτες και τους μετασχηματιστές τους συνδεδεμένους με την παροχή ρεύματος σε εσωτερικούς χώρους ακόμη κι εάν η αλυσίδα προορίζεται για εξωτερική χρήση.

Τα προϊόντα αυτά πρέπει να τίθενται εκτός λειτουργίας, κατά τις ώρες απουσίας από το σπίτι, καθώς και κατά τις ώρες του ύπνου.
Συστήνεται εξάλλου η χρήση αλυσίδων με λαμπτήρες LED, επειδή αυτοί χρησιμοποιούν λιγότερη ισχύ και παράγεται λιγότερη θερμότητα και έτσι μειώνεται σημαντικά ο κίνδυνος φωτιάς και εγκαυμάτων και λειτουργούν οικονομικώς αποδοτικότερα και έτσι βοηθάνε στη μεγαλύτερη εξοικονόμηση ενέργειας καθώς και στην προστασία του περιβάλλοντος.

Περισσότερες πληροφορίες και διευκρινίσεις μπορούν να ζητηθούν από το Τμήμα Ηλεκτρομηχανολογικών Υπηρεσιών, στo τηλέφωνo 22 800522.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Ο ΣΕΑΠΕΚ καλεί αρμόδιες αρχές να εγκύψουν στο θέμα περικοπών συστημάτων ΑΠΕ
Νέος γύρος διαβουλεύσεων με τα κόμματα για τους χαμηλόμισθους από την Ισότητα
Η ανάγκη πάταξης αθέμιτων πρακτικών για γεωργικά προϊόντα τέθηκε στην Επιτροπή Γεωργίας
Μη τήρηση δεσμεύσεων και αδράνεια για το Περνέρα διαπίστωσε η Βουλή
Ήρθε στην Κύπρο για διακοπές και βρέθηκε στην εντατική μετά από δάγκωμα φιδιού
Επαφές Επικεφαλής Επιστήμονα στο Τόκιο για συνεργασία σε έρευνα και καινοτομία
Ανακαλείται μείγμα για κοτόπουλο λόγω εντοπισμού αλλεργιογόνου ουσίας (pic)
Για τα μέτρα της Κύπρου για μείωση θαλάσσιας ρύπανσης μίλησε η Υπ. Περιβάλλοντος στο OOC-9
Ειδική μέθοδος για διάγνωση οστεοπόρωσης στο Κέντρο Υγείας Έγκωμης ΟΚΥπΥ
Βλάβη προκάλεσε προβλήματα στην ηλεκτροδότηση στην επαρχία Λάρνακας