Ισότητα ανδρών-γυναικών στην Κύπρο μόνο στα χαρτιά

Στην Κύπρο, κατά 16% λιγότερες είναι οι απολαβές των γυναικών σε σχέση με των ανδρών, για ίσης αξίας εργασία, σύμφωνα με την Eurostat.

Αν και έχουν ψηφιστεί όλοι οι νόμοι σχετικά με την ισότητα των δύο φύλων, όπως άλλωστε επιτάσσει η ΕΕ, ωστόσο η κυπριακή πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική, αφού όπως καταδεικνύεται αυτοί οι νόμοι στην αγορά εργασίας του ιδιωτικού τομέα, ως επί τω πλείστον, δεν εφαρμόζονται.

Ενδεικτική και η απόκλιση στο θέμα συντάξεων, όπου η διαφορά αγγίζει το 40% υπέρ των ανδρών.

Με την ευκαιρία της Ημέρας Ίσης Αμοιβής (Ίση Αμοιβή για Εργασία ίσης Αξίας μεταξύ Ανδρών και Γυναικών) που για την Κύπρο είναι η 5η Μαρτίου, το ΚΕΒΕ κάλεσε τα μέλη του στη συνέχιση των προσπαθειών τους για την εξάλειψη της μισθολογικής διαφοράς.

Παρόλο που η ισότητα των αμοιβών στις εργασιακές σχέσεις διέπεται από ένα επαρκές θεσμικό πλαίσιο εναρμονισμένο με το διεθνές και το κοινοτικό δίκαιο, στην πράξη, όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση του ΚΕΒΕ, «καταγράφεται σημαντική διαφορά των γυναικείων αμοιβών έναντι των αντιστοίχων ανδρικών».

Τα πιο πάνω στοιχεία και διαπιστώσεις  συζητήθηκαν στη διάρκεια πρόσφατης συνάντησης των ηγεσιών ΚΕΒΕ και ΚΟΓΕΕ, και κατά τη συνάντηση επιβεβαιώθηκε η στήριξη του Κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου στις δράσεις και προσπάθειες της Κυπριακής Ομοσπονδίας Γυναικών Επιχειρηματιών Επαγγελματιών στην κατεύθυνση της ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για μείωση του μισθολογικού χάσματος μεταξύ ανδρών και γυναικών για ίσης αξίας εργασία ως επίσης και για την μισθολογική ανισότητα που αντανακλάται  στις συντάξεις.

ΚΕΒΕ και η ΚΟΓΕΕ συμφώνησαν επίσης να επεκτείνουν και εμβαθύνουν  την συνεργασία τους πραγματοποιώντας έρευνα η οποία να αφορά την συμμετοχή των γυναικών στις επιχειρήσεις και την ισότητα των αμοιβών.
 
 
 
 
 
 

Δειτε Επισης

Δημόσια διαβούλευση για νομοσχέδιο που ρυθμίζει τις πρωτοβουλίες πολιτών
Παράπονα στην Eπ. Προστασίας για τη νομιμότητα λειτουργείας κλειστών κυκλωμάτων σε ιδιωτικά νηπιαγωγεία
Διαβεβαιώσεις Αρχής Ηλεκτρονικής Υγεία-«Εντατική εργασία για Α’ φάση Εθνικού Σημείου Επαφής»
Σκαρφαλώνει στους 37 βαθμούς η θερμοκρασία-Δεν υποχωρεί η σκόνη
Πώς τοποθετούνται οι συνταξιούχοι για το πασχαλινό επίδομα-«Ούτε οι μισοί δεν θα το πάρουν»
Δίνει μάχη με το χρόνο το ΥΠΑΝ για αντιμετώπιση της παραβατικότητας στα σχολεία-Οι δύο δράσεις στα σκαριά
Ο Μητροπολίτης Πάφου δώρισε λάδι και πουργούρι για πολύτεκνες οικογένειες για το Πάσχα
Η ΕΚΥΣΥ ζητεί τα κριτήρια που ίσχυαν πριν την τραπεζική κρίση για πασχαλινό επίδομα
Τις προκλήσεις για Κύπρο ως μικρή αγορά για φάρμακα εξήγησε στις Βρυξέλλες ο Δαμιανός
Τις πανευρωπαϊκές κάρτες αναπηρίας και στάθμευσης ενέκρινε το ΕΚ