Λ.Κουρσουμπά: Έγινε πρόοδος στο σεβασμό των δικαιωμάτων του παιδιού, αλλά έχουμε ακόμη δρόμο

Τα τελευταία χρόνια έχει σημειωθεί μια σημαντική πρόοδος σε ό,τι αφορά το σεβασμό των δικαιωμάτων του παιδιού στον τόπο μας, όμως έχουμε ακόμη δρόμο να διανύσουμε, επισήμανε η  Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, Λήδα Κουρσουμπά.

Σε μήνυμά της προς τα παιδιά με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, η κ. Κουρσουμπά είπε ότι η σημερινή επέτειος είναι μια καλή ευκαιρία για να θυμηθούμε ότι τα δικαιώματα του παιδιού δεν είναι τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο από ανθρώπινα δικαιώματα με μόνη διαφορά ότι τα δικαιώματα του παιδιού είναι διαμορφωμένα ώστε να ανταποκρίνονται στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και τις ανάγκες των παιδιών.   
 
«Τα παιδιά με δικαιώματα έχουν θέση και λόγο στη ζωή της οικογένειας, του σχολείου και της κοινότητας. Έχουν τη δυνατότητα και τις ευκαιρίες για να μεγαλώσουν σε ένα περιβάλλον ασφάλειας, να μορφωθούν και να αναπτύξουν τα ταλέντα και τα χαρίσματά τους. Τα δικαιώματα προστατεύουν τα παιδιά από τη βία, την παραμέληση και κάθε μορφής διάκριση ή κακοποίηση. Σεβασμός στα δικαιώματα του παιδιού σημαίνει ότι, κάθε παιδί γνωρίζει τα δικαιώματά του και σέβεται και προστατεύει τα δικαιώματα των άλλων», είπε.
 
Όπως σημείωσε, το Κράτος που ενδιαφέρεται για την κατάσταση των παιδιών σήμερα και θέλει μια ακόμη καλύτερη κοινωνία στο μέλλον, επενδύει στα δικαιώματα του παιδιού, προσθέτοντας ότι η Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού είναι ο καλύτερος οδηγός για πιο παιδοκεντρικά σχολεία και συστήματα, υγείας και κοινωνικών υπηρεσιών, φιλικά προς τα παιδιά.  
 
«Τα τελευταία χρόνια έχει σημειωθεί μια σημαντική πρόοδος σε ό,τι αφορά το σεβασμό των δικαιωμάτων του παιδιού στον τόπο μας.  Συνεχώς αυξάνονται οι νομοθεσίες και οι πρακτικές που ακολουθούμε, που λαμβάνουν υπόψη το συμφέρον του παιδιού. Οι περισσότερες δε, συζητήσεις που αφορούν τα παιδιά, αναφέρονται και στα δικαιώματά τους» είπε, αλλά τόνισε ότι «έχουμε ακόμη πολύ δρόμο να διανύσουμε».

Τα παιδιά πολλές φορές, ως ομάδα, δέχονται διακρίσεις, ανέφερε η Επίτροπος, σημειώνοντας πως οι ξεχωριστές τους ανάγκες δεν λαμβάνονται υπόψη, ενώ σπάνια συμμετέχουν στις διαδικασίες με τις οποίες λαμβάνονται οι αποφάσεις.
 
«Για τούτο ακριβώς το λόγο όλοι, και πρώτη απ’ όλους εγώ, ως Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, έχουμε ευθύνη να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για την οικοδόμηση κουλτούρας σεβασμού των δικαιωμάτων του παιδιού. Γιατί, σύμφωνα με τον Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ, η αλλαγή δεν επέρχεται αυτόματα, αλλά επιτυγχάνεται μέσα από συνεχή αγώνα» κατέληξε στο μήνυμά της.
 
Πηγή:ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Διερευνά τα παράπονα καταναλωτών για υψηλούς λογαριασμούς υδατοπρομήθειας ο Δήμος Πάφου
Θλίψη για την απώλεια της Ελένης Νικήτα εκφράζει το Υφυπουργείο Πολιτισμού
Πέραν των 18 χιλιάδων ατόμων εξυπηρετούν τα Επιμορφωτικά Κέντρα
Διακοπές ηλεκτροδότησης την Παρασκευή σε κοινότητες Λεμεσού και Λάρνακας
Ενέκρινε οδηγία για το δικαίωμα των καταναλωτών για επισκευή προϊόντων το Ευρωκοινοβούλιο
Άγγιξαν τα 155 εκατομμύρια οι διελεύσεις από το άνοιγμα των οδοφραγμάτων ισχυρίζονται στα κατεχόμενα
Τελευταία η Κύπρος στην ΕΕ σε διαδικτυακές αγορές έντυπων και ψηφιακών βιβλίων
Εντός του 2024 η νομοθετική ρύθμιση της πρακτικής εργασίας των φοιτητών
Ανακαλείται το Physiomer Baby Unidoses-Η ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας
Τα προβλήματα στον παραλιακό πεζόδρομο Λεμεσού συζητήθηκαν στην Επ. Εμπορίου