Ανησυχία Κουρσουμπά για το νομοσχέδιο διαμεσολάβησης σε οικογενειακές υποθέσεις

Την ανησυχία της για το σημαντικό νομοσχέδιο για τη διαμεσολάβηση σε οικογενειακές υποθέσεις που βρίσκεται ενώπιον της Βουλής και δεν έχει ακόμα οδηγηθεί στην Ολομέλεια, εξέφρασε στο Πρόεδρο της Βουλής η Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού Λήδα Κουρσουμπά.

Όπως ανέφερε κατά την επίδοση της ετήσιας έκθεσης της για το 2017 στο Δημήτρη Συλλούρη, η ψήφισή του εν λόγω νομοσχεδίου θα βοηθήσει να λυθούν πάρα πολλά προβλήματα που καταλήγουν σε κατάφωρη παραβίαση των δικαιωμάτων των παιδιών, οικογενειών που είναι σε σύγκρουση οι γονείς μεταξύ τους.

Πρόσθεσε ότι έχει ολοκληρωθεί η συζήτηση από τον Οκτώβριο του 2017 στη βάση ενός αναθεωρημένου νομοσχεδίου με διαχρονική συνεργασία με την αρμόδια Επιτροπή και δεν έχει αχθεί ενώπιον της Ολομέλειας.

Παράλληλα, η κα. Κουρσουμπά εξέφρασε τη μεγάλη της ικανοποίηση για την εκτίμηση που απολαμβάνει ο θεσμός, τόσο από το σώμα της Βουλής των Αντιπροσώπων όσο και από τον ίδιο τον Πρόεδρο Συλλούρη.

Αυτό όπως είπε, αντανακλάται από το γεγονός ότι η Επίτροπος καλείται σε όλες τις συνεδριάσεις κοινοβουλευτικών επιτροπών όταν συζητούνται θέματα που επηρεάζουν ή αφορούν παιδιά, τόσο στα πλαίσια κοινοβουλευτικού ελέγχου αλλά και νομοθετικού έργου.

«Πιστεύω ότι με αυτό τον τρόπο έχουν ληφθεί πολλές αποφάσεις από το Κοινοβούλιο, οι οποίες έχουν πραγματικά παιδοκεντρικό χαρακτήρα», είπε.

Πρόσθεσε ότι το 2017 έγινε σημαντικό νομοθετικό έργο στο πλαίσιο της εκπαίδευσης και έγιναν νομοθετικές ρυθμίσεις με παιδοκεντρικό προσανατολισμό. Μεταξύ αυτών, όπως είπε, η νομοθεσία που αφορά τα δημόσια σχολεία δημοτικής εκπαίδευσης με τα οποία εισήχθησαν οι βασικές αρχές της σύμβασης για τον τρόπο που πρέπει να λειτουργούν τα δημόσια σχολεία και οι νομοθεσίες για τα ιδιωτικά σχολεία και φροντιστήρια.
 
Ανέφερε επίσης ότι η κυπριακή πολιτεία το 2007, όταν με νόμο εγκαθίδρυσε ένα ανεξάρτητο εθνικό οργανισμό για τα δικαιώματά του παιδιού με ελεγκτικό ρόλο προς το κράτος, είχε επιβεβαιώσει τη βούλησή της πραγματικά να εφαρμόσει τα δικαιώματα του παιδιού. Στα χρόνια που μεσολάβησαν, συμπλήρωσε και με τη συμβολή του θεσμού, έχουν γίνει πάρα πολλά προς αυτή την κατεύθυνση, ωστόσο υπολείπονται και άλλα να γίνουν τα οποία ο θεσμός παρακολουθεί.
 
Εξέφρασε την ικανοποίησή της για της εμπιστοσύνη που η πολιτεία και ο κόσμος δείχνει στο θεσμό, με αύξηση κάθε χρόνου του αριθμού παραπόνων που υποβάλλονται. Το 2017 υπήρχαν 531 νέα παράπονα μια αύξηση 10,6%, κάτι που όπως είπε βοηθά και το θεσμό να συμβάλει προς την παιδοκεντρική κατεύθυνση όλων των αποφάσεων που λαμβάνονται.  Απ’ αυτά τα παράπονα, 34% αφορούν την εκπαίδευση, 19% θέματα οικογένειας και παιδιών, 11% θέματα επιδομάτων και 11,5% βία.
 
Ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης, είπε ότι το θέμα του νομοσχεδίου που εκκρεμεί για έγκριση από την Ολομέλεια θα εξεταστεί άμεσα.

Είπε επίσης ότι με τη δημιουργία της παράλληλης Βουλής αλλά και του Σπιτιού του Πολίτη στη Βουλή, που αναμένεται να είναι έτοιμο σε λιγότερο από ένα χρόνο, μπορεί να αυξηθεί η συμμετοχή των παιδιών προς τα κοινοβουλευτικά πράγματα με σωστό τρόπο.

Ανέφερε τέλος ότι η συνεργασία με την Επίτροπο θα συνεχίσει και ότι η Βουλή είναι εδώ και θα στηρίξει τα παιδιά.
 
Σε συνοδευτικό σημείωμα που υπέβαλε η κα. Κουρσουμπά μαζί με την έκθεσή της, σημειώνεται ότι εντός 2017, συμμετείχε σε πέραν των τριάντα συνεδριάσεων Κοινοβουλευτικών Επιτροπών, κατέθεσε 13 Υπομνήματα, με συγκεκριμένες εισηγήσεις και παρατηρήσεις, πολλές από τις οποίες έτυχαν πολύ  θετικής υποδοχής και αποδοχής από μέλη των Επιτροπών. 

Δειτε Επισης

Εγκρίθηκε από τη Βουλή σχέδιο ψηφίσματος για δικαίωμα στο καθαρό περιβάλλον
Πράσινο Βουλής για νέες κατηγορίες δανείων από τον Κεντρικό Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών
Εγκρίθηκαν τροποποιητικοί νόμοι για ρυθμίσεις στην καταβολή διαφόρων επιδομάτων
Ψηφίστηκε πρόταση νόμου για δημοσίευση έκθεσης ελέγχων αγοράς από Υπ. Ενέργειας
Πέρασαν από την Ολομέλεια οι νέοι κανονισμοί των Δημοτικών-Ικανοποίηση ΥΠΑΝ, όσα αλλάζουν
Πράσινο Βουλής για χρονική παράταση χρηματοδότησης ελλειμμάτων ΟΚΥπΥ
Θλίψη Υφ. Πολιτισμού για τον θάνατο του Πέτρου Στυλιανού
Θετική η Επ. Υγείας για επέκταση κρατικής χορηγίας ΟΚΥπΥ
Υπεψηφίστηκε ομόφωνα ο προϋπολογισμός του ΤΕΠΑΚ-Δυσφορία Βουλής για καθυστέρηση
Δέσμευση Βουλής για εξεύρεση βιώσιμων πολιτικών για καλύτερες συνθήκες εργασίας